Met een huurauto verkent u het zuiden van Argentijns en Chileens Patagonië

Dé manier om het zuiden van Argentijns en Chileens Patagonië te verkennen is met een huurauto. U kunt met de auto veel hoogtepunten bezoeken. Wij laten u graag aan de hand van deze 16-daagse autoroute kennismaken met de grote diversiteit in flora en fauna van Argentijns en Chileens Patagonië. Stapt u in voor een onvergetelijk avontuur?

Hoogtepunten

Dag 1 | Aankomst Buenos Aires

Welkom in Argentinië! Je bent aangekomen in de wereldstad Buenos Aires. Na aankomst op de luchthaven word je opgehaald en naar je hotel gebracht. Als je een vroege vlucht hebt, kun je de rest van de dag gebruiken om bij te komen van de reis of kennis te maken met deze metropool.

Dag 2 | Fietstour Buenos Aires

Wat is er nu leuker als met een Nederlandstalige gids die al jaren in deze bruisende stad woont de stad per fiets te verkennen tijdens een tour van ongeveer 4 uur. Vandaag brengt u een bezoek aan de hoogtepunten van de Argentijnse hoofdstad. Kijk naar de tangodansers in de straten van de kleurrijke wijk La Boca, bewonder historische gebouwen rondom het plein Plaza de Mayo, bezoek het moderne Puerto Madero en wandel door de Boheemse wijk San Telmo.

Dag 3 | Vlucht naar El Calafate

Vandaag komt u aan in El Calafate. De huurauto staat op het vliegveld voor u klaar.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

El Calafate, op de oever van Lago Argentino, is het grootste toeristische centrum van het gebied met 17.000 inwoners. De stad dient als de perfecte basis voor het verkennen van het zuidelijk deel van het Parque Nacional Los Glaciares, waaronder de grootste attractie, de schitterende gletsjer Perito Moreno. De belangrijkste culturele attractie van El Calafate is het interessante Museo Regional Municipal El Calafate, dat de geschiedenis van de streek vertelt vanaf de komst van de eerste inheemse groepen.

Dag 4 | Selfdrive Perito Moreno gletsjer (1,5 uur)

Vandaag brengt u een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer. De gletsjer is met zijn lengte van 31 km en zijn breedte van 4 km zeer spectaculair. Het ijs ‘stroomt’ van de cordillera (bergketen) naar het melkachtige Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië.

U kunt de gletsjer observeren vanaf de loopbruggen op het Península Magallanes in het Lago Argentino. Dit alles op 150 m afstand van de voorkant van de gletsjer. Het afdalen van de loopbrug is een bijzondere ervaring voor oog en oor, vooral wanneer een groot stuk ijs van de gletsjer afbreekt en zich in het Canal de los Témpanos stort.

Ook kunt u ervoor kiezen deel te nemen aan een mini icetrekking waarbij u per boot en te voet kennismaakt met de gletsjer. Eenmaal van boord bezoekt u het zuidelijke deel van de gletsjer. Na ongeveer 30 minuten gelopen te hebben, komt u aan bij het gedeelte waar stijgijzers verplicht zijn, omdat u nu de daadwerkelijke gletsjer zult betreden. Samen met een ervaren gids verkent u de gletsjer, u kunt onderweg stoppen om dit bijzondere spektakel vast te leggen op de gevoelige plaat. Op de route terug vaart u naar de voorkant van de gletsjer waarbij u van dichtbij de immensiteit kunt ervaren.

Dag 5 | Selfdrive Estancia Nibepo Aike en Lago Roca (1,5 uur, enkele rit)

Estancia Nibepo Aike is in de 20e eeuw gebouwd door Kroatische pioniers. Op deze estancia wordt nog volop geboerd. De weg naar de estancia is prachtig. Eenmaal aangekomen bij de estancia heeft u alle vrijheid om deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door de estancia. De asado (Argentijnse barbecue) is inbegrepen.

Op de weg terug naar El Calafate bezoekt u Lago Roca, een turquoise meer omgeven door bossen en besneeuwde bergen. Het biedt uitstekende mogelijkheden voor het maken van mooie wandeltochten. Het hoogtepunt voor wandelaars is de drie uur durende route naar de 1286 meter hoge top van Cerro Cristal; vanaf de top kunt u prachtig uitkijken op de gletsjer Perito Moreno, het Lago Argentino en het Torres del Paine bergmassief. Ons advies is Lago Roca aan te doen op de weg terug naar El Calafate.

Dag 6 | Selfdrive naar het versteende bos La Leona (3,5 uur)

Vandaag volgt u de provinciale weg 11 en de bekende Ruta 40. U rijdt parallel aan de rivier La Leona tot het moment dat u uitkomt bij hotel La Leona. Hier ontmoet u uw gids die u het versteende bos laat zien. Het bos stamt uit de Jura, 150 miljoen jaar geleden, toen de Andes nog niet bestond en er continu vochtige winden uit de Grote Oceaan waaiden, die voortdurend regen meevoerden wat de groei van tropische bossen bevorderde. Toen de Andes werd gevormd, begroef vulkanische activiteit deze bossen onder vulkanische as. Het landschap is bezaaid met gefossiliseerde bomen, versteend op de plek waar ze oorspronkelijk groeiden. Er bloeien in het voorjaar en in de zomer prachtige bloemen. In de middag rijdt u naar El Chaltén.

De route naar El Chaltén is prachtig. Oneindige horizon`s, spitse bergtoppen en glooiende heuvels met de meest ongekende vormen en blauwe meren waar de wind en de zon vrij spel hebben. El Chaltén is een klein dorp met ongeveer 500 inwoners dat ligt aan de voet van Mount Fitz Roy en Mount Cerro Torre. Het is in relatief korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste wandelbestemming van Argentinië. Dankzij zijn ligging is het een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het noordelijke deel van het park.

Dag 7 | Dagwandeling door Parque Nacional los Glaciares

Vandaag gaat u er op eigen gelegenheid op uit voor het verkennen van het indrukwekkende Parque Nacional Los Glaciares. Het Parque Nacional los Glaciares, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, dankt zijn naam aan de 47 grote en talloze kleinere gletsjers op zijn grondgebied. Je hebt zowel een noordelijke als een zuidelijke sector. De noordelijke sector wordt gedomineerd door de indrukwekkende toppen Cerro Fitz Roy en Cerro Torre. De drie belangrijkste wandelroutes zijn Sendero Laguna Torre, Sendero Laguna de los Tres en Sendero Piedra del Fraile.

In de zuidelijke sector van Parque Nacional los Glaciares liggen schitterende gletsjers die van het Zuid-Patagonische IJsveld, het grote ijsplateau op de zuidelijke Andes, naar beneden lopen. Deze gletsjers zijn restanten uit de ijstijd, waarin ze vele malen groter waren dan nu, zelfs tot de steppe reikten en bij hun voortgang diepe U-vormige dalen uitslepen.

Wij raden u aan een trekking te maken naar Laguna de Los Tres, het prachtige meer aan de voet van de Fitz Roy.

Dag 8 | Selfdrive Lago del Desierto (1.5 uur)

Vandaag doet u Lago del Desierto aan. Lago del Desierto (woestijnmeer) is een lang verborgen gebleven sieraad. Het werd in 1995 toegankelijk voor toeristen, toen een langslepend grensconflict met Chili ten einde liep en de oevers van het meer Argentijns werden. Met een kleine boot bezoekt u de noordelijke kust van het meer en maakt u een mooie wandeling naar Laguna Larga.

Dag 9 | Selfdrive naar El Calafate ( 4 uur)

Maak in de ochtend nog een leuke wandeling of kies voor een andere leuke activiteit zoals paardrijden, mountainbiken of kajakken. Wilt u van tevoren al iets vastleggen dan kunnen we daar uiteraard bij helpen. De dag kan geheel naar wens worden ingevuld. Houdt ermee rekening dat de terugreis naar El Calafate 4 uur is.

Dag 10 | Selfdrive van El Calafate naar Puerto Natales (Chili) (4 tot 6 uur)

Vandaag rijdt u van El Calafate naar Puerto Natales. De totale afstand bedraagt 272 kilometer en duurt zo’n 4 tot 6 uur. Houd er rekening mee dat het ongeveer een uur duurt om de grens over te komen. Puerto Natales is een levendig stadje en de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Natioanle Park  Torres del Paine. Het ligt aan het meer Seno Ultimo Esperanza met mooie uitzichten op de bergketen Balmaceda.

Dag 11 | Selfdrive naar Torres del Paine (4 uur)

U rijdt het park binnen via het merengebied Amarga. Het eerste wat u ziet zijn de ‘torens’ van Paine, daarna de ‘horens’ en dan de Franse gletsjer. We raden u aan meteen naar het meer Grey te gaan en een trekking te maken van 45 minuten (2,2 km) naar het einde van het schiereiland.

Torres del Paine is onbewoond en telt tal van gletsjers, meren en inheemse bomen en behoort tot de mooiste wandelgebieden ter wereld. In het park wemelt het van de dieren, zoals guanaco`s, flamingo`s, nandoes en condors. Het park is vooral bekend vanwege de Torres en Cuernos del Paine (Torens en Horens van Paine) die uit de Patagonische vlakte oprijzen.

Dag 12 en 13| Het verkennen van het nationale park Torres del Paine

De komende 2 dagen gaat u er op eigen gelegenheid op uit voor het verkennen van het ruige nationale park Torres del Paine. U kunt ervoor kiezen een excursie te boeken in het nationale park maar u kunt het park ook per auto/te voet verkennen.

Wij raden u aan de volgende hoogtepunten sowieso aan te doen: de noordzijde van het meer Pehoe voor een bezoek aan de waterval Salta Grande met de rosékleurige rotsformaties van de horens op de achtergrond. Ook raden we u aan een vroege trekking te maken naar het bekende uitzichtpunt van de torens. Zorg ervoor dat u daar voor zonsopkomst arriveert, wanneer de zon opkomt krijgen de bergen een schitterende rode kleur.

Overige hoogtepunten:

 • Trekking Base de Las Torres
 • Trekking Grey gletsjer
 • Trekking Valle Frances
 • Boottocht Grey gletsjer (moet van te voren gereserveerd worden)

Dag 14| Selfdrive naar El Calafate (6 uur)

Na het ontbijt rijdt u door het park terug via één van de uitgangen. U rijdt naar het plaatsje Cerro Castillo gelegen aan de grens van Chili en Argentinië. Na de grens rijdt u deels over onverharde en deels over verharde wegen naar El Calafate.

Dag 15| Vlucht naar Buenos Aires

Het is tijd om terug te vliegen naar Buenos Aires. U levert de huurauto weer in op de luchthaven van El Calafate en vliegt in 3.5 uur naar de hoofdstad. Hier kunt u in de namiddag nog genieten van de bruisende wijk Palermo. Eventueel kunt u voor deze avond nog een tangoarrangement boeken.

Dag 16| Vlucht naar Nederland of België

De reis is aan een einde gekomen. Vandaag vliegt u weer terug naar Nederland of België

Vanaf-prijs

De vanaf-prijs voor deze 16-daagse rondreis bedraagt €2.395 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Nederlands aanspreekpunt in Buenos Aires tijdens de volledige rondreis
 • Landarrangement zoals omschreven
 • Standaard hotels op basis van logies ontbijt
 • Dagexcursies en tours zoals omschreven in het programma
 • Transfers zoals omschreven in het programma
 • Maaltijden zoals omschreven in het programma
 • Huur auto (Toyota Etios of vergelijkbaar) zoals omschreven in het programma
 • GPS
 • Bewijs om grens over te steken
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €1.200 per persoon)
 • Continentale retourvlucht Buenos Aires – El Calafate  (+/- €350 per persoon)
 • Lunch, diner en drankjes van dag 1 t/m dag 16 indien anders omschreven
 • Benzine tijdens de selfdrive
 • Vroege check ins of late check outs
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

Wij werken met standaard, comfort en luxe hotels. De vanaf-prijs is gebaseerd op standaard hotels. Een upgrade behoort tot de mogelijkheden. In het persoonlijke reisprogramma dat we u toesturen zullen de hotels worden vermeld die u dan aan de hand van een directe link kunt bekijken.

De hotels waar wij mee samenwerken zijn door ons aan de hand van onderstaande criteria met zorg geselecteerd:

 • Authentieke hotels met een gezellige en persoonlijke sfeer
 • Hotels met een bijzondere en/of gunstige ligging
 • Hotels die een duurzaam beleid nastreven ten opzichte van mens en natuur

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Argentinië en Chili is half september t/m half april.

Elektriciteit

Het voltage dat men in Argentinië en Chili hanteert is 220. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met twee of drie pinnen met een platte vorm. Adapters voor buitenlandse apparaten zijn te koop bij ferreterías (ijzerwinkels) en grote supermarkten.

Fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in Argentinië en Chili. In restaurants en hotels is 10% van de rekening een goede richtlijn, soms is dit echter wel al in de rekening opgenomen onder “servicekosten“. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Geldzaken

De Argentijnse en Chileense valuta is de peso. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en de grotere winkels accepteren de belangrijkste creditcards. Voor actuele valutakoersen kunt u terecht bij www.xe.com. Wij adviseren geld te wissel bij de wisselkantoren (casas de cambio). Ook kan er in steden en grotere dorpen vaak worden gepint. Wel geldt er dan een opnamelimiet en zijn de transactiekosten vaak hoog.

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

Gezondheid

Argentinië en Chili zijn landen zonder hygiënische problemen. Over het algemeen is het drinkwater safe. Het kan zijn dat het water hard en wat naar chloor smaakt. In dorpen is het beter om mineraalwater te drinken i.v.m. de hygiëne. Overal, zelfs in de kleinste supermarkten is volop mineraalwater te krijgen.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Wij raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

Het klimaat van Argentinië kan worden ingedeeld in vier types: droog, gematigd, koud en warm. Het Andesgebergte, Antarctica, de Atlantische Oceaan en de omvang van het land zijn in belangrijke mate bepalend voor het klimaat. In Buenos Aires kan de Sudestada (zuidoostelijke wind) stortbuien veroorzaken en het pampeano-weersyteem, dat beïnvloed wordt door de oceaan, kan onweer aanvoeren vanuit de pampa`s. Op de hoogvlakten van de noordwestelijke Andes is het overdag warm, terwijl Patagonië wordt geteisterd door harde wind die uit het zuidwesten komt en onbelemmerd over de vlakte raast. Door het Antarctische zeeklimaat van Tierra del Fuego (Vuurland) is het daar het hele jaar door nat en winderig.

In het noorden van Chili is het het hele jaar door prettig reizen. December tot februari kan een slechte tijd zijn voor een bezoek aan de Altiplano, in verband met plotselinge zware regenval, waardoor de wegen onbegaanbaar worden. Vermijd van juni tot september centraal en zuidelijk Chili, omdat alles dan volgesneeuwd is en veel interessante plaatsen onbereikbaar zijn. Januari en februari zijn de meest toeristische maanden, dus in maart, november en december ben je het beste af. Op Paaseiland is het in de zomer erg warm en in de winter erg regenachtig.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Argentinië of Chili nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Argentinië en Chili zijn veilige landen om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de Villas de miseria (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze rondreis kan qua duur en de te bezoeken hoogtepunten volledig naar wens worden aangepast. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Argentinië met Aerolíneas Argentinas en in Chili met LATAM Airlines en SKY Airline.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Met een huurauto verkent u het zuiden van Argentijns en Chileens Patagonië