10-daagse reis

Autoreis Centraal Argentinië – van koloniaal Córdoba naar culinair Mendoza

Een prachtige autoreis van koloniaal Córdoba naar culinair Mendoza

De provincie Córdoba vormt de overgang tussen de pampa en de bergketens van de Andes. De stad Córdoba is een aangename universiteitsstad met een rijke cultuur en een fascinerend verleden. Het was de hoofdstad van de jezuïeten in het zuidelijk deel van Amerika, totdat deze kloosterorde in de ban werd gedaan. Uw autoreis start in Córdoba waarna u de volgende hoogtepunten zult aandoen: het jezuïetenstadje Alta Gracia, het nationale park Quebrada del Condorito om de beroemde Andescondor te spotten en de relatief nieuwe weg Camino de las Altas Cumbres (Weg van de Hoge Toppen).

Ook doet u tijdens deze reis de provincie Cuyo aan. De naam betekent ‘zandige’ aarde in de oude inheemse taal. Het is een droge streek, gegeseld door de zon en forse temperatuurwisselingen, maar dankzij het kristalheldere gletsjerwater en eeuwenlange traditie van wijn maken is hij uitgegroeid tot hét wijngebied van Argentinië. De Andes is voortdurend aanwezig als magistraal natuurdecor. U brengt een bezoek aan het Andesgebergte als ook maakt u in het Mendoza wijngebied kennis met de smaak van Argentinië.

Hoogtepunten

Dag 1 | Aankomst in Córdoba en vrije middag

U komt aan in Córdoba en wordt vanuit het vliegveld naar het hotel gebracht.

Córdoba is niet alleen in omvang de tweede stad van Argentinië. Na Buenos Aires is het de stad met de meeste uitstraling. Het is ook een van de oudste steden, waar het koloniale erfgoed goed bewaard is gebleven, mede omdat aardbevingen in dit gebied niet zo verwoestend hebben toegeslagen als in de steden tegen de Andesketen aan. Córdoba is een bruisende stad, trots op zijn verleden, rijke traditie, gerenommeerde universiteit en gevarieerd cultureel leven.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 2 | Selfdrive via Alta Gracia naar Villa General Belgrano (2 uur)

Vandaag maakt u een start met de selfdrive door Centraal Argentinië. Vanuit Córdoba rijdt u eerst naar Alta Gracia, een van de hoogtepunten op de jezuïetenroute. In de 17e en 18e eeuw was dit een strategische locatie in de vruchtbare vallei van de Calamuchita. Restanten van dammen en kanalen die de akkers en wijngaarden van water voorzagen, liggen als stille getuigen in het landschap rond Alta Gracia.

Midden in het stadje, aan het centrale plein, staan de Iglesia La Merced de Residencia Jesuítica en El Obraje, de werkplaatsen die tegenwoordig dienstdoen als school. De kerk is nog grotendeels intact. Het Museo Nacional Estancia Jesuítica de Alta Gracia is een bezoek waard. Het museum heeft schitterende antieke meubels, huisraad en kunst uit de 18e en 19e eeuw.

Ook een bezoek waard is het Museo Casa de Ernesto Che Guevara. De jonge Argentijn bracht hier een deel van zijn jeugd door, nadat de familie vanuit Rosário hiernaartoe was verhuisd vanwege het gezonde klimaat voor de aan astma lijdende Ernesto. De villa is door de gemeente aangekocht ten behoeve van het museum, en biedt een uitgebreid relaas over leven, ideeën en werk van Che.

Uw dag eindigt in Villa General Belgrano, beter bekend als de Duitse kolonie in Argentinië. Dit uit zich niet alleen in de architectuur, maar ook heel sterk in de cultuur. Nergens in dit immense land krijg je een betere zuurkoolschotel met spek en braadworst, varkensschnitzel of goulash voorgeschoteld. De torta selva negra, een heerlijke chocoladecake en natuurlijk het zelfgebrouwen bier zijn goddelijk.

Dag 3 | Selfdrive Villa General Belgrano – Córdoba (3 uur)

Dit ‘Alpendorpje’ ligt er prachtig bij, tussen de bosrijke heuvels, met enorme dennenbomen, watervalletjes en veel vogels. Als eerste vestigde zich hier de Duitse architect Helmut Cabjolsky in 1934 en nu ziet u hier voornamelijk chalets in typische Alpenstijl. Het heeft een aangenaam klimaat en een wandeling naar Cascade Grande is de moeite waard.

U overnacht in Córdoba.

Dag 4 | Selfdrive Córdoba – Posada La Matilde (3 uur)

Een relatief nieuwe weg brengt u van Córdoba naar Posada La Matilde. De weg staat bol van de hoogtepunten, wij raden u dan ook aan om tijd te vertrekken. De Camino de las Altas Cumbres (Weg van de Hoge Toppen), toepasselijker kan de naam niet, laat u eerst kennismaken met Villa Carlos Paz, een ‘badplaats’ aan het Lago San Roque.

Vervolgens doet u Parque Nacional Quebrada del Condorito aan. Quebrada del Condorito is 41 km² groot en een van de weinige plaatsen in de wereld waar condors in hun natuurlijke habitat te zien zijn. Het park ligt rond een diep mistig ravijn, dat door de heuvels van de Pampa de Achala snijdt. De ravijnen zijn ideale nestelplaatsen voor condors. Volwassen vogels met een vleugelwijdte van 3 meter cirkelen op majestueuze wijze boven u rond. Talloze paden, sommige moeilijk en glad, slingeren naar beneden het diepe ravijn in. Onderweg ziet u een grote variëteit aan flora en fauna, waaronder reuzenvarens en zeldzame witte gentianen, wilde katten, vossen, inheemse knaagdieren en verschillende soorten slangen, waarvan sommige giftig zijn.

Wij adviseren u ongeveer 4 uur uit trekken voor een wandeling door het nationale park. De wandeling is geschikt voor iedereen met een gemiddeld goede conditie.

Uw dag eindigt bij Posada La Matilde.

Dag 5 | Vrije dag

Vandaag is een vrije dag die naar eigen wens kan worden ingevuld. Wij raden u aan een dag heerlijk te relaxen, deel te nemen aan een van de vele activiteiten welke worden georganiseerd door de posada of wellicht een wandeling te maken door Cerro Champaquí.

Dag 6 | Selfdrive Posada La Matilde – Merlo (1 uur)

Vandaag rijdt u van Posada La Matilde naar Merlo.

Dag 7 | Selfdrive naar Mendoza (5 uur)

Vandaag rijdt u van Merlo naar Mendoza. Mendoza is een aangename stad aan de voet van de Andes, met veel groen en veel pleinen. De geografische locatie, aan de voet van de Andes en op de voornaamste bergroute vanuit Santiago, was voor de Spanjaarden indertijd aanleiding er een nederzetting te vestigen.

In het hart van de stad ligt de Plaza Independencia, een schaduwrijk plein met prominente gebouwen. De Paseo Sarmiento is als voetgangersgebied het commerciële centrum van de stad. `s Avonds is het er goed vertoeven op de terrasjes van de restaurants en cafés.

Dag 8 | Selfdrive Mendoza en omstreken

Wij raden u aan vandaag per auto en al wandelend de mooiste hoogtepunten rondom de Aconcagua (hoogste berg van Zuid-Amerika) te gaan verkennen (bruggen, tunnels en de oude Andes treinroute).

Op het einde van de dag levert u uw huurauto weer in.

Dag 9 | Dagexcursie Valle de Uco

U wordt in de ochtend opgehaald in het hotel om richting het zuidelijk gelegen wijngebied ‘Valle de Uco’ te gaan. Deze wijnvallei ligt aan de voet van het Andesgebergte en is gelegen op een hoogte van tussen de 900 en 1200 meter. Het is een bijzonder vruchtbaar gebied met weinig regen en alleen lage temperaturen in de maanden juni, juli en augustus. Gemiddeld heeft het gebied zo`n 250 zon dagen per jaar en zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Al deze factoren maken dit gebied tot een van de beste wijngebieden van Argentinië. Wat ook indrukwekkend is zijn de hoge pieken van het Andesgebergte die de bodega’s een bijzondere ligging geven.

U bezoekt als eerste bodega Domaine Bousquet. Jean Bousquet groeide op in een wijnfamilie bij Carcassonne in Frankrijk. Toen hij 48 was, zocht hij in de Nieuwe Wereld een plek om een nieuw wijnbedrijf te beginnen. Het werd uiteindelijk de Uco vallei, 70 km ten zuiden van Mendoza bij het plaatsje Tupungato. Tupungato wordt in Argentinië algemeen erkend als één van de beste gebieden voor het produceren van kwaliteitswijnen. De ligging op 1200 meter dicht bij de Andes en de arme, zandachtige bodem met kiezels was volgens hem de ideale terroir voor kwaliteitswijnen. Het bleek een gouden greep.

Hierna doet u Andeluna aan. Andeluna is een jong wijnhuis (opgericht in 2003) en is eigendom van de Amerikaan H. Ward Lay. Zijn visie was om Andeluna op het gebied van kwaliteit uit te laten groeien tot één van de top wijnhuizen van Argentinië. Andeluna Cellars bevindt zich ook in Tupungato, op een hoogte van 1300 meter aan de voet van het Andesgebergte. In 2003 opende het hypermoderne wijnhuis zijn deuren. Het wijnhuis heeft een tankcapaciteit van 1 miljoen liter, 1200 eikenhouten vaten en een opslagcapaciteit van 720.000 flessen. De wijnen worden gemaakt door wijnmaker Silvio Alberto. Hij wordt bijgestaan door de wereldberoemde Franse wijnmaker Michel Rolland. Dat ze verstand hebben van wijn maken blijkt al uit de indrukwekkende lijst van scores en awards.

Als laatste doet u Bodegas Salentein aan. Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een veel langere geschiedenis. San Pablo, één van de wijngaarden van Salentein dateert namelijk uit de 17e eeuw. Hier liggen de ruïnes van Casa Grande, een oude boerderij die gebouwd werd door de Jezuïeten die destijds al bezig waren met de ontwikkeling van wijnbouw.

Bodegas Salentein is geen gewone bodega. Het wijnhuis is ontworpen door Mario Day Arenas van architectenbureau Estudio Bormida y Yanzon en heeft de vorm van een kruis. In elke vleugel zit een kleine wijnmakerij met twee verdiepingen. Op de begane grond, bevinden zich roestvrijstalen tanks en Franse houten vaten voor gisting en opslag van de wijn. Een verdieping lager, 8 meter onder de grond, liggen eiken vaten voor het rijpen van wijn. Met behulp van de zwaartekracht wordt wijn vanuit de tanks overgevloeid naar houten vaten.

De Argentijnse wijn wordt geproduceerd op hooggelegen wijngaarden in Argentinië. Sinds een aantal jaar wordt door wijnmaker Jose Galante geëxperimenteerd op diverse hoogtes om de perfecte druif te maken. Dit in combinatie met het klimaat, de natuurlijke irrigatie en rotsachtige bodem zorgen voor perfecte kwaliteitswijnen.

Een deel van de druiven die gebruikt worden voor Salentein wijn bevindt zich in de Uco vallei. Hier heerst als enige in de Mendoza een koel klimaat. Bodegas Salentein heeft in de Valle de Uco een oppervlakte van 800 hectare met variërende hoogtes. De wijn wordt gemaakt met passie en liefde en dat proeft u terug in deze Argentijnse wijn.

De lunch op deze dag is inbegrepen.

Dag 10 | Vrije dag

Vandaag is een vrije dag welke naar eigen wens kan worden ingevuld.

Op het einde van de dag wordt u naar het vliegveld gebracht voor het vervolg van uw reis.

Vanaf-prijs

De vanaf-prijs voor deze 10-daagse rondreis bedraagt €3.689 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Nederlands aanspreekpunt in Buenos Aires tijdens de volledige rondreis
 • Landarrangement zoals omschreven
 • Standaard hotels op basis van logies ontbijt
 • Dagexcursies en tours zoals omschreven in het programma
 • Transfers zoals omschreven in het programma
 • Maaltijden zoals omschreven in het programma
 • Huur auto (Toyota Etios of vergelijkbaar) zoals omschreven in het programma incl. WA-verzekering en vrije kilometers
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €1.200 per persoon)
 • Continentale vluchten (+/- €300 per persoon)
 • Lunch, diner en drankjes van dag 1 t/m dag 10 indien anders omschreven
 • Benzine tijdens de selfdrive
 • Vroege check ins of late check outs
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

Wij werken met standaard, comfort en luxe hotels. De vanaf-prijs is gebaseerd op standaard hotels. Een upgrade behoort tot de mogelijkheden. In het persoonlijke reisprogramma dat we u toesturen zullen de hotels worden vermeld die u dan aan de hand van een directe link kunt bekijken.
De hotels waar wij mee samenwerken zijn door ons aan de hand van onderstaande criteria met zorg geselecteerd:

 • Authentieke hotels met een gezellige en persoonlijke sfeer
 • Hotels met een bijzondere en/of gunstige ligging
 • Hotels die een duurzaam beleid nastreven ten opzichte van mens en natuur

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Argentinië is oktober t/m april.

Elektriciteit

Het voltage dat men in Argentinië hanteert is 220. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met twee of drie pinnen met een platte vorm. Adapters voor buitenlandse apparaten zijn te koop bij ferreterías (ijzerwinkels) en grote supermarkten.

Fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in Argentinië. In restaurants en hotels is 10% van de rekening een goede richtlijn, soms is dit echter wel al in de rekening opgenomen onder “servicekosten“. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Geldzaken

De Argentijnse valuta is de peso. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en de grotere winkels accepteren de belangrijkste creditcards. Voor actuele valutakoersen kunt u terecht bij www.xe.com. Wij adviseren geld te wissel bij de wisselkantoren (casas de cambio). Ook kan er in steden en grotere dorpen vaak worden gepint. Wel geldt er dan een opnamelimiet en zijn de transactiekosten vaak hoog.

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

Gezondheid

Argentinië is een land zonder hygiënische problemen. Over het algemeen is het drinkwater safe. Het kan zijn dat het water hard en wat naar chloor smaakt. In dorpen is het beter om mineraalwater te drinken i.v.m. de hygiëne. Overal, zelfs in de kleinste supermarkten is volop mineraalwater te krijgen.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Wij raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

Het klimaat van Argentinië kan worden ingedeeld in vier types: droog, gematigd, koud en warm. Het Andesgebergte, Antarctica, de Atlantische Oceaan en de omvang van het land zijn in belangrijke mate bepalend voor het klimaat. In Buenos Aires kan de Sudestada (zuidoostelijke wind) stortbuien veroorzaken en het pampeano-weersyteem, dat beïnvloed wordt door de oceaan, kan onweer aanvoeren vanuit de pampa`s. Op de hoogvlakten van de noordwestelijke Andes is het overdag warm, terwijl Patagonië wordt geteisterd door harde wind die uit het zuidwesten komt en onbelemmerd over de vlakte raast. Door het Antarctische zeeklimaat van Tierra del Fuego (Vuurland) is het daar het hele jaar door nat en winderig.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Argentinië nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Argentinië is een veilig land om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de Villas de miseria (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze rondreis kan qua duur en de te bezoeken hoogtepunten volledig naar wens worden aangepast. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Argentinië met Aerolíneas Argentinas.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Een prachtige autoreis van koloniaal Córdoba naar culinair Mendoza