16-daagse reis

Autoreis door het Noorden van Chili

Woestijnen, geisers, stranden, vulkanen en meren

Voor u aan uw autoreis door het veelzijdige noorden begint‚ maakt u uitgebreid kennis met Chili’s hoofdstad Santiago. Ook brengt u een bezoek aan Valparaíso en Viña del Mar. Valparaíso is ontdekt in de 16e eeuw en bekend om de heuvels vol trappenhuizen.

Terug in Santiago neemt u het vliegtuig naar Calama‚ waar u uw huurauto ophaalt en naar San Pedro de Atacama rijdt. U heeft ruim de tijd om deze mooie woestijn en zijn omliggende hoogtepunten uitgebreid te verkennen. Een bezoek aan de El Tatio geisers ontbreekt niet in uw programma.

Dan reist u verder noordwaarts naar uw volgende bestemming, de kustplaats Iquique dat als vertrekpunt dient voor het verkennen van het uiterste noorden van Chili. Zo is Putre de uitvalbasis voor het Nationaal Park Lauca. Met majestueuze vulkanen, meren en een bijzondere fauna is dit park zeker een bezoek waard. De reis wordt afgesloten in Arica waar u kunt genieten van de aantrekkelijke stranden aan de Stille Oceaan. Ook het bezoeken waard is het Museo Arqueológico San Miguel gelegen op zo’n 14 kilometer buiten de stad. Het bezit een indrukwekkend aantal in het zand bewaard gebleven mummies, die ouder zijn dan die in Egypte.

Vanuit Santiago vliegt u uiteindelijk terug naar Nederland of België.

Hoogtepunten

Dag 1 | Aankomst Santiago

U komt aan op het internationale vliegveld van Santiago. U wordt welkom geheten door een vertegenwoordiger van Pure Latin America en met een transfer naar het hotel gebracht gelegen in de wijk Providencia. Na aankomst krijgt u in het hotel een briefing met uitleg en tips.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 2 | Vrije dag in Santiago

In Chileense kindertekeningen prijken bijna altijd wel bergen met sneeuwkappen op de achtergrond. In Santiago wordt duidelijk waarom: de Andes, die achter de stad opdoemt, is een constante aanwezige in het stadsbeeld. De stad zelf is gezegend met een ideaal mediterraan klimaat. Santiago is ook een van de meest hanteerbare Latijns-Amerikaanse hoofdsteden als u er voor het eerst komt. Hoewel het een grote stad is, doet zij bijna provinciaals aan. In de smalle straten van het compacte centrum is het nauwelijks voorstelbaar dat u zich in het hart van een stedelijk gebied met 6 miljoen inwoners bevindt. In weerwil van de bergen schept de uitgestrektheid van Santiago een gevoel van ruimte. Alleen in het centrum zijn de druk en de dichte bebouwing die doorgaans bij steden van dit formaat horen, voel- en zichtbaar.

Wij raden u aan onderstaande hoogtepunten zeker aan te doen:

 • Het historische centrum van Santiago de Chile
 • De berg Santa Lucia
 • Het regeringsgebouw Palacio de la Moneda
 • Het Plaza de Armas met de kathedraal, het nationaal historisch museum en het schitterende postkantoor

Dag 3 | Dagexcursie Valparaíso en Viña del Mar

Onderweg naar Valparaíso doorkruist u een grote verscheidenheid aan landschappen zoals bijvoorbeeld de Curacaví vallei waar u tal van fruit- en groenteplantages aantreft. Ook zal de Casablanca wijnvallei worden aangedaan, vooral bekend vanwege de productie van o.a. Sauvignon Blanc. Vervolgens doorkruist u het bosreservaat Peñuelas om uiteindelijk aan te komen in de haven van Valparaíso (belangrijkste haven van het land). Valparaíso is onlangs toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Valparaíso is vooral bekend vanwege de kleurrijke huizen die tegen de heuvels aan zijn gebouwd.

In Valparaíso bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden waaronder de Plaza de la Victoria, Plaza Sotomayor, El Monumento a las Glorias Navales, El Paseo 21 de Mayo (vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht) en doet u de heuvels aan waarbij u gebruik maakt van de verschillende liften. U brengt een bezoek aan Neruda’s huis – La Sebastiana.

Ook doet u Viña del Mar aan, een welvarende kustplaats met elegante hotels en goede restaurants, alle gesitueerd aan brede, met palmen omzoomde avenues. Viña ontwikkelde zich halverwege de 19e eeuw als badplaats van Valparaíso toen tussen de twee steden een treinverbinding tot stand kwam. Het Cerro Castillo-paleis op een heuvel die uitziet over de stad is het zomerverblijf van de Chileense presidenten.

De lunch vandaag is inbegrepen.

Dag 4 | Vlucht naar Calama

Vandaag vliegt u van Santiago naar Calama. De huurauto staat op het vliegveld voor u klaar van waaruit u naar San Pedro de Atacama rijdt. De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 5/7 | San Pedro de Atacama en omgeving

De oaseplaats San Pedro de Atacama is een goede uitvalsbasis voor wie de spectaculaire plekken van het noorden van Chili wil verkennen. Het bezoeken waard is Museo Arqueológico Gustavo Le Paige. Het museum is gesticht door een dorpspriester naar wie het is genoemd en het kent een buitengewoon brede collectie precolumbiaanse artefacten die schitterend zijn tentoongesteld.

De natuur rondom San Pedro de Atacama is magnifiek. Onderstaande excursies zijn zeer de moeite waard en kunnen tegen een meerprijs worden bijgeboekt:

Middagexcursie naar de Maanvallei

In de middag (vertrek om 15:30 uur) bezoekt u het zoutgebergte en geniet u van de prachtige vergezichten over de vallei. Ook doet u de Mars en Death Valley aan met zijn bijzondere rotsformaties, de natuur in optima forma. Het volgende hoogtepunt is de “Three Marias”, een interessante geologische formatie van zand, klei en zout gelegen naast een voormalige zoutmijn. Tijdens zonsondergang begeeft u zich naar de top van een van de hoogste zandduinen in de Maanvallei, om van daaruit de zon te zien verdwijnen achter het Andesgebergte.

Dagexcursie naar de Atacama zoutvlakte en de Altiplano Lagunes

Deze excursie start om 6:30 uur, om 17:00 uur wordt u weer afgezet in het hotel.

Het eerste hoogtepunt dat u aandoet is de Atacama zoutvlakte, het dorp Toconao en de Chaxa Lagoon, de broedplaats van 3 soorten flamingo`s. Vanuit deze lagoon rijdt u door naar het dorp Socaire en het hoogland van Miscanti en Meñiques. Op een hoogte van ongeveer 4.500 meter heeft u vanuit deze dorpen prachtig zicht op de Atacama zoutvlakte, dit is tevens een beschermd gebied voor flamingo`s. De meren op de hoogvlakte worden omgeven door indrukwekkende vulkanen die zich miljoenen jaren geleden gevormd hebben toen het Andesgebergte uit de zee oprees.

Dagexcursie naar de Tatio geisers en de cactusvallei van Guatín

Deze excursie start om 4:30 uur, om 13:00 uur wordt u weer afgezet in het hotel.

U wordt naar het geothermale veld van El Tatio gebracht om de enorme geisers te bewonderen. Met een gids gaat u er op uit om het gebied te verkennen. Onderweg terug naar uw hotel bezoekt u nog de cactusvallei van Guatín. Het is een van de eerste plekken waar de vroege Atacameño’s zich gevestigd hebben. Lang voordat hier mensen kwamen, groeiden hier gigantische cactussen. Vandaag de dag gluren ze met hun stekelige koppen boven een greppel uit die vol staat met kleine, struikachtige cactussen die schalks bekend staan als “schoonmoederkussens”. De grootste van de cactusreuzen zijn wel 15 meter hoog en al 1000 jaar oud.

De Tatio geysers kunnen enkel met een excursie bezocht worden en mogen niet met de huurauto bezocht worden. 

Dag 8 | Selfdrive naar Iquique (5,5 uur)

Waarna u verder doorreist naar het noorden van Chili raden we u aan de geogliefen net buiten Iquique te bezoeken. De mooiste vindt u in het Reserva Nacional Pampa del Tamarugal, 48 kilometer ten zuiden van de afslag naar Iquique.

Ongeveer 70 kilometer ten oosten van Iquique ligt het dorp La Tirana, waar elk jaar rond half juli het religieuze festival van de Virgen del Carmen wordt gehouden. De feestelijkheden duren een week en worden opgeluisterd door dansgroepen van jonge maagden en mannen verkleed als duivels.

Dag 9 | Vrije dag in Iquique

Vandaag is een vrije dag in Iquique welke naar eigen wens kan worden ingevuld.

In de omgeving van de stad vindt u diverse verlaten nitraatmijnen of u kunt een bezoek brengen aan de spookstadjes Humberstone en Santa Laura.

Dag 10 | Selfdrive naar Codpa (3,5 uur)

Over de beroemde Panamerican Highway rijdt u naar het piepkleine oaseplaatsje Codpa. Dankzij de beschutte ligging in een kloof is het vrijwel windstil. In de middag kunt u ervoor kiezen deel te nemen aan verschillende activiteiten en excursies zoals: mountainbiken, wandeltochten, bootexcursies, de Cerro Anocarire beklimmen of een vluchtje per helikopter maken boven het prachtige gebied.

Dag 11 | Selfdrive naar Putre (4 uur)

Vandaag rijdt u naar het stadje Putre, dichtbij de grens met Bolivia. Putre ligt op 3500 meter hoogte en is de uitvalbasis voor een bezoek aan het het nationaal park Lauca.

Dag 12 | Nationaal Park Lauca en Lago Chungará

Vandaag staat in het teken van een bezoek aan nationaal park Lauca en Lago Chungará.

Parque Nacional Lauca, dat gedomineerd wordt door de machtige vulkanen Parinacota en Pomerape, staat bekend om zijn besneeuwde bergtoppen, weidse uitzichten en de vele lama’s en alpaca’s. Tevens staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het biosfeerreservaat Lago Chungará wemelt het van de dieren. Grote tagua-taguas die niet kunnen vliegen, vizcachas (soort hazen), Andesganzen en de befaamde Andesflamingo’s die zich in het ondiepe water ophouden. Ook kunt u hier de condor bewonderen, één van de grootste vliegende vogels ter wereld.

Dag 13 | Selfdrive naar Arica (2,5 uur)

U komt onderweg door precolumbiaanse en koloniale dorpen met barokke kerken en langs pukarás, de stenen forten waarin de inheemse stammen zich van oudsher tegen aanvallers verschansten.

Het eerste hoogtepunt dat u na het verlaten van Putre aan kunt doen is het Pukara de Copaquilla-fort, waar u op eigen gelegenheid rond kunt lopen. Ook komt u voorbij Poconchile, waar u een bezoek kunt brengen aan de San Gerónimo kerk, gebouwd in 1580 en het immense kerkhof wat erbij hoort. Net buiten Arica vindt u de geogliefen (afbeeldingen in het landschap) van San Miguel de Azapa welke zijn gemaakt door precolumbiaanse culturen.

Dag 14 | Vrije dag in Arica

Vandaag is een vrije dag in Arica. Deze dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Arica is in de zomer een populair vakantieoord vanwege het warme zeewater. De kleine kerk in het centrum is gebouwd door Gustave Eiffel, bekend van de Eiffeltoren. Het bezoeken waard is Museo Arqueológico San Miguel gelegen op zo’n 14 kilometer buiten de stad. Het bezit een indrukwekkend aantal in het zand bewaard gebleven mummies, die ouder zijn dan die in Egypte. Vanaf de Morro de Arica heeft u een prachtig uitzicht op de stad en op de stranden.

Dag 15 | Vlucht naar Santiago

Nadat u uw huurauto hebt ingeleverd op het vliegveld, vliegt u van Arica naar terug naar Santiago.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 16 | Vlucht van Santiago naar Nederland of België

U wordt met een transfer naar het internationale vliegveld gebracht voor uw terugvlucht naar Nederland of België.

Vanaf-prijs

De vanaf-prijs voor deze 16-daagse rondreis bedraagt €2.148 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Lokaal Nederlands aanspreekpunt tijdens de volledige rondreis
 • 24hs Nederlands aanspreekpunt op de whatsapp
 • Landarrangement zoals omschreven
 • Standaard hotels op basis van logies ontbijt
 • Dagexcursies en tours zoals omschreven in het programma
 • Transfers zoals omschreven in het programma
 • Maaltijden zoals omschreven in het programma
 • Huur auto (SUV 4×2) incl. All risk verzekering, vrije km’s, 2e chauffeur en grensbewijs
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €1.200/1.500) en continentale vluchten (+/- €290)
 • Lunch, diner en drankjes van dag 1 t/m dag 16 indien anders omschreven
 • Benzine tijdens de selfdrive
 • Vroege check ins of late check outs
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

Wij werken met standaard en comfort hotels. De vanaf-prijs is gebaseerd op standaard hotels. Een upgrade behoort tot de mogelijkheden. In het persoonlijke reisprogramma dat we u toesturen zullen de hotels worden vermeld die u dan aan de hand van een directe link kunt bekijken.

De hotels waar wij mee samenwerken zijn door ons aan de hand van onderstaande criteria met zorg geselecteerd:

 • Authentieke hotels met een gezellige en persoonlijke sfeer
 • Hotels met een bijzondere en/of gunstige ligging
 • Hotels die een duurzaam beleid nastreven ten opzichte van mens en natuur

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

Het noorden van Chili kan het hele jaar door worden aangedaan maar waar mogelijk vermijdt u de maanden december t/m februari. Er kan in deze periode op de Altiplano sprake zijn van zware regenval waardoor de wegen onbegaanbaar worden.

Elektriciteit

Het voltage dat men in Chili hanteert is 220. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met twee of drie pinnen met een platte vorm. Adapters voor buitenlandse apparaten zijn te koop bij ferreterías (ijzerwinkels) en grote supermarkten.

Fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in Chili. In restaurants en hotels is 10% van de rekening een goede richtlijn, soms is dit echter wel al in de rekening opgenomen onder “servicekosten“. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Geldzaken

De Chileense valuta is de peso. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en de grotere winkels accepteren de belangrijkste creditcards. Voor actuele valutakoersen kunt u terecht bij www.xe.com. Wij adviseren geld te wissel bij de wisselkantoren (casas de cambio). Ook kan er in steden en grotere dorpen vaak worden gepint. Wel geldt er dan een opnamelimiet en zijn de transactiekosten vaak hoog.

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

Gezondheid

Chili is een land zonder hygiënische problemen. Over het algemeen is het drinkwater safe. Het kan zijn dat het water hard en wat naar chloor smaakt. In dorpen is het beter om mineraalwater te drinken i.v.m. de hygiëne. Overal, zelfs in de kleinste supermarkten is volop mineraalwater te krijgen.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Wij raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

In het noorden van Chili is het het hele jaar door prettig reizen. December tot februari kan een slechte tijd zijn voor een bezoek aan de Altiplano, in verband met plotselinge zware regenval, waardoor de wegen onbegaanbaar worden. Vermijd van juni tot september centraal en zuidelijk Chili, omdat alles dan volgesneeuwd is en veel interessante plaatsen onbereikbaar zijn. Januari en februari zijn de meest toeristische maanden, dus in maart, november en december ben je het beste af. Op Paaseiland is het in de zomer erg warm en in de winter erg regenachtig.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Chili nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Chili is een veilig land om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de Villas de miseria (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze rondreis kan qua duur en de te bezoeken hoogtepunten volledig naar wens worden aangepast. Ook kan deze reis gecombineerd worden met een rondreis door Argentinië. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Chili met LATAM Airlines en SKY Airline.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Woestijnen, geisers, stranden, vulkanen en meren