9-daagse reis

Rondreis door het andere Brazilië – de Rota das Emoções

Het ruige onontdekte noordoosten van Brazilië

In het noordoosten van Brazilië bevindt zich de Rota das Emoções – of ook wel de Route van de Emoties. Een route die wat losmaakt en u laat kennismaken met de Braziliaanse strandcultuur, eindeloze duinen, rivierendelta’s en lagunes, vissersdorpjes, koloniale stadjes en schitterende ongerepte natuurgebieden.

Hoogtepunten

Dag 1 | Aankomst in São Luis en transfer naar Barreirinhas

U komt aan in São Luis, gesticht in de 16e eeuw en was kort de enige Franse kolonie in Brazilië. Het stadje heeft een mooi koloniaal centrum dat erkend werd door UNESCO als werelderfgoed. U wordt vanuit São Luis met een transfer naar Barreirinhas gebracht. Het dorpje is gelegen aan de tropische Prejuiças rivier en wordt gezien als de Poort naar de Lençóis Maranheses.

Optioneel kunt u ervoor kiezen uw reis te starten met een overnachting in São Luis.

Dag 2 | De duinen van Maranheses

Na de watervallen van Iguaçu en de rotskust bij Rio vormen de duinen van Maranheses ongetwijfeld het spectaculairste landschap in Brazilië. Ze strekken zich uit langs de oceaankust iets ten oosten van hoofdstad São Luis tot voorbij Caburé. Een fenomenaal golvend zandlandschap van bijna 300 km dat wordt afgewisseld met lagunes van regenwater.

U gaat er samen met een gids in een 4WD op uit om dit immense natuurfenomeen te bezoeken. U wandelt door het park waarbij u vanaf de hoogste duinen kunt genieten van een haast surrealistisch landschap. U kunt een frisse duik nemen in de lagunes waar het heerlijk zwemmen is.

Optioneel: u kunt ervoor kiezen een vlucht te maken van 20/25 minuten over Lençóis Maranheses.

Dag 3 | Boottocht over de Prejuiças rivier

De tocht over de Prejuiças rivier verveelt geen moment. U passeert kleine nederzettingen met huisjes op palen. Kinderen springen van de aanlegsteigers en af en toe duikt er een bootje op uit het groen langs de oever.

U doet Vassouras aan waar u kunt zwemmen in één van de kleinere lagunes. Naarmate u dichter bij de kust komt, verandert de vegetatie en worden de mangrovestruiken dichter. Hier is het water nog zoet. Ineens breekt de oeverbegroeiing open en liggen er oogverblindend witte duinen voor u.

De tocht gaat verder via Mandacaru, een wat grotere nederzetting met enkele restaurants. Ook heeft u vanuit de vuurtoren een spectaculair uitzicht over de omgeving. Let op: de vuurtoren is gesloten voor bezoekers op maandag, woensdag en vrijdag.

Als laatste doet u Caburé aan, spectaculair gelegen tussen Atlantische Oceaan en de Preguiças rivier.

Dag 4 | Het dorpje Canto do Atins met z’n lagunes

Canto do Atins, een nederzetting waar een paar families wonen, is vooral bekend vanwege zijn paradijselijke lagunes waar u heerlijk een duik kunt nemen en de zandduinen. We raden u aan te lunchen in het restaurant Luzia of Antonio waar ze heerlijke koningsgarnalen serveren.

Dag 5 | De delta van Parnaíba

Het verhaal gaat dat de Portugese zeevaarder Nicolau de Resende in 1571 zijn schip en een deel van de bemanning verloor op de zandbanken in de monding van een grote rivier. Tot zijn verbijstering spoelde ook het meeste goud dat hij bij zich had uit het wrak. Hij probeerde te redden wat er te redden viel en verdwaalde in een doolhof van riviertjes, moerassen, mangroven, riviereilanden en duinen. Hij raakte steeds gefascineerder door de schoonheid van het gebied en vergat na verloop van tijd de verloren goudschat. Het is het verhaal van de Parnaíbadelta, met 2700 km² de grootste in Noord- en Zuid-Amerika. Er bestaan onvoldoende superlatieven om dit schitterende natuurgebied te kwalificeren. Het gebied wordt doorsneden door kanaaltjes, stroompjes, en vormen een paradijs voor watervogels en talrijke andere diersoorten zoals kaaimannen, slangen en capibara’s.

Vandaag staat het circa 4 uur durende traject naar Parnaíba op het programma, één van de oudste stadjes in de staat Piauí. De reis voert via Paulino Neves van waaruit u schitterend uitzicht hebt over de meertjes van de Pequenos Lençois. Rond het middaguur arriveert u in Parnaíba, waar u verblijft in een zeer sfeervol hotel in een prachtig gerestaureerd oud koloniaal pand.

Dag 6 | Prachtige stranden en vissersdorpjes

Vandaag wordt u overland in een 4WD in ongeveer 4/5 uur naar Jericoacoara gebracht. Onderweg komt u langs de prachtige stranden van Camocim, Tatajuba, Guriu, Mangue Seco en kleine vissersdorpjes.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

U overnacht in Pousada Vila Kalango. Deze prachtige en kleinschalige pousada ligt tegenover het mooie strand van Jericoacoara. De pousada ligt verscholen tussen de zandduinen en u kunt er elke avond genieten van een schitterende zonsondergang.

Dag 7/8 | Jericoacoara

De komende twee dagen in Jericoacoara kunnen geheel naar eigen inzicht worden ingevuld. Jericoacoara – ingeklemd tussen de zandduinen en een tweetal rotsachtige bergen – is in het afgelopen decennium uitgegroeid van een slaperig vissersdorpje tot een van de topbestemmingen aan de Braziliaanse noordoostkust.

Het duingebied dat Jeri omsluit, is tot nationaal park verklaard, zodat verdere groei van de badplaats is uitgesloten. De bebouwing mag niet hoger zijn dan de bladeren van de palmbomen. De aantrekkelijkheid van Jeri schuilt behalve in de sfeer ook in de ongerepte natuur van oceaankust, zandduinen en lagunes. In het Parque Nacional de Jericoacoara is uitsluitend toegang mogelijk via vaste paden. Een wandeling of paardrijtocht over de uitgezette routes is een onvergetelijke ervaring.

Dag 9 | Transfer naar Fortaleza

Vandaag wordt u in ongeveer 5 uur naar het vliegveld van Fortaleza gebracht van waaruit u terugvliegt naar Nederland of België.

Prijs

De prijs voor deze 9-daagse rondreis bedraagt €2.469 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Landarrangement zoals omschreven
 • Overnachtingen in uitstekende hotels (up- of downgrade is mogelijk)
 • Dagexcursies en tours zoals omschreven in het programma
 • Entreegelden nationale parken zoals omschreven in het programma
 • Vervoer en transfers zoals omschreven in het programma
 • Maaltijden zoals omschreven in het programma
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €800/1.000) en continentale vluchten
 • Lunch, diner en drankjes van dag 1 t/m dag 9 indien anders omschreven
 • Vroege check ins of late check outs
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

Wij werken met standaard en comfort hotels. De prijs is gebaseerd op uitstekende comfort hotels. Een up- of downgrade behoort tot de mogelijkheden.

De hotels waar wij mee samenwerken zijn door ons aan de hand van onderstaande criteria met zorg geselecteerd:

 • Authentieke hotels met een gezellige en persoonlijke sfeer
 • Hotels met een bijzondere en/of gunstige ligging
 • Hotels die een duurzaam beleid nastreven ten opzichte van mens en natuur

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

Om meer te weten te komen over de beste reistijd en het klimaat in Brazilië, raden we u aan om dit artikel te raadplegen.

Elektriciteit

Afhankelijk van de regio is het voltage 127 of 220 volt. Het officiële type stopcontacten in Brazilië is type N, dat vrijwel alleen in Brazilië wordt gebruikt. Deze stopcontacten hebben drie ronde gaten en zijn geaard. Ze zijn vaak ook geschikt voor de bij ons bekende platte stekker van het type C. Let echter wel altijd op het voltage.

Fooien

Het geven van fooi is in Brazilië niet verplicht en wordt niet verwacht. Dit neemt niet weg dat het altijd welkom is. In restaurants wordt vaak 10% servicekosten aan de rekening toegevoegd. Het is niet verplicht om dit bedrag te betalen. Tenzij er een goede reden is om dit niet te doen, wordt dit bedrag in principe wel gewoon betaald. Of u fooi geeft, kunt u zelf beslissen. Bij taxiritjes is het gebruikelijk om het eindbedrag af te ronden, om te voorkomen dat taxichauffeurs met veel muntgeld rondrijden.

Geldzaken

Om meer te weten te komen over geldzaken in Brazilië, raden we u aan om dit artikel te raadplegen.

Gezondheid

De gezondheidszorg in de grote steden is over het algemeen van goede kwaliteit. In São Paolo en Rio de Janeiro beheersen de dokters veelal de Engelse taal. In afgelegen gebieden is de medische zorg echter zeer beperkt en soms geheel afwezig.

Wij adviseren u een goede reisverzekering af te sluiten. Houdt u er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor medische zorg.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Er zijn overal apotheken (drogerias of farmacias). Let wel goed op de houdbaarheidsdatum van geneesmiddelen. Verder raden we u aan enkel flessenwater te gebruiken.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen Gele Koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (geelzucht). We raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

Brazilië kent verschillende klimaten, die voor een groot deel onder de hoofdcategorieën tropisch en subtropisch geschaard kunnen worden. Door de ligging van dit enorme land zijn het allemaal warme klimaten. De uiteindelijke klimaatzone en de bijbehorende kenmerken worden vooral bepaald door de ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan, het Hoogland van Brazilië, het Andesgebergte ten westen van Brazilië en het Amazonegebied.

Het hele Amazonegebied en noordelijke deel van het Hoogland van Brazilië kent tropische klimaten. Ten zuidoosten van de monding van de Amazonerivier en het gehele westelijke deel van het Amazonegebied heeft een tropisch regenwoudklimaat. De rest van het Amazonegebied heeft voornamelijk een tropisch moessonklimaat, wat het vooral te danken heeft een duidelijk aanwezige nattere periode, de zogenaamde moesson ofwel regentijd.

Vrijwel het gehele gebied tussen het Amazonegebied en de denkbeeldige lijn tussen Pantanal en Rio de Janeiro heeft een tropisch savanneklimaat. Uitzonderingen vormen de hoger gelegen gebieden in centraal Brazilië waar een warm en deels gematigd savanneklimaat heerst, het binnenland in het oosten waar voor een groot deel een warm steppeklimaat heerst en de kuststrook tussen Salvador en Rio de Janeiro waar tropische moesson en tropische regenwoudklimaten de toon zetten.

Het zuiden van Brazilië heeft een warm zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het gaat hierbij vooral om de regio’s Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul en Sao Paulo. Omdat in de lokale wintermaanden de temperaturen ’s nachts kunnen dalen tot onder de tien graden is er hier overduidelijk geen sprake meer van een tropisch klimaat.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Brazilië nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Brazilië is een veilig land om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de favelas (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze rondreis kan qua duur en de te bezoeken hoogtepunten volledig naar wens worden aangepast. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Brazilië met LATAM Airlines en GOL.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Het ruige onontdekte noordoosten van Brazilië