16-daagse reis

Autoreis Brazilië – van Olinda naar Salvador

Prachtige stranden, ongerepte nationale parken, historische steden en een interessante cultuur

Deze autoreis laat u kennismaken met de mooiste ongerepte stranden van het noordoosten van Brazilië. De reis start in het plaatsje Olinda waar u rustig kunt bijkomen in uw sfeervolle hotel gelegen in het historische centrum. Na enkele dagen haalt u uw huurauto op en zakt u af in zuidelijke richting. U verblijft onderweg in kleine traditionele badplaatsjes als São Miguel dos Milagres en Barra de São Miguel en overnacht in sfeervolle accommodaties. Vanuit Barra de São Miguel reist u vervolgens via Aracaju en Praia do Forte naar uw laatste bestemming: de swingende stad Salvador. Hier sluit u uw autoreis af en kunt u genieten van deze bruisende oude stad.

Hoogtepunten

Dag 1 | Aankomst in Rio de Janeiro

Vandaag komt u aan in Rio de Janeiro. Vanuit het vliegveld wordt u met een transfer naar het hotel gebracht. De rest van de dag kunt u naar eigen wens invullen.

Wie aan Rio denkt, ziet een zonnig strand met prachtig gebruinde lichamen, hoort het zwoele ritme van de bossa nova en krijgt beelden van een uitzinnig dansende menigte met mooie kostuums tijdens carnaval.

De beelden bedriegen niet. Rio is een stad om breeduit van te genieten. De locatie is uniek. Het tropische decor is kleurrijk met vreemd gevormde rotsen tegen een dichtbegroeid kustgebergte. De stranden van Rio zijn het gezicht van de stad, bezongen en gefotografeerd, beschreven en gefilmd. Copacabana en Ipanema zijn de ontmoetingsplaatsen bij uitstek in deze wereldstad. Hier naar het strand gaan is kijken en gezien worden. Onmiskenbaar legt de carioca, de inwoner van Rio, op het strand zijn ware aard bloot, zonaanbidder, levensgenieter, ijdeltuit en versierder.

Maar er is meer. Ondanks de moderniseringsgolven zijn historische gedeelten van de stad behouden gebleven. Het oude centrum leeft met authentieke wijken zoals Lapa en Santa Teresa weer helemaal op en voor de oude havenbuurt zijn grootse plannen. Rio biedt een ruime keus aan musea op historisch, religieus en artistiek gebied.

Dag 2 | Stadstour Rio de Janeiro

Vandaag gaat u er met een Engelstalige gids gedurende 4 uur op uit voor een stadstour door Rio de Janeiro. Het voornaamste hoogtepunt dat u vandaag aandoet is Rio’s icoon, Pão de Açúcar of ook wel de Suikerberg. Toen de Portugese zeevaarders de baai Guanabara binnenvoeren, waren ze diep onder de indruk van de machtige rots die voor hun opdoemde. Ze noemden hem Pão de Açúcar (Suikerbrood) naar de kegelvormige hompen geperst suikerconcentraat die naar Europa werden vervoerd.

De kabelbaan gaat in twee etappes, eerst naar de Morro de Urca en van die rotspunt naar Pão de Açúcar. Dit laatste traject werd in 1913 voltooid. De Pão de Açúcar biedt het beste uitzicht op de baai, de oude stad en de stranden.

Tevens doet u vandaag de Metropolitan Cathedral en Aterro do Flamengo aan, een rustig en uitgestrekt park met mooie uitzichten over/op Rio en de Suikerberg. Laat u verrassen door veelzijdig Rio de Janeiro …

Dag 3 | Vlucht naar Recife en transfer naar Olinda

U wordt vanuit het hotel naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar Recife. Recife is de hoofdstad van de provincie Pernambuco en het wordt ook wel de stad van de bruggen genoemd. Verschillende rivieren doorsnijden de stad voordat ze uitmonden in de Atlantische Oceaan.

Na aankomst wordt u met een transfer in ongeveer een uur naar historisch Olinda gebracht.

‘O linda situação para uma vila’ (wat een prachtige plek voor een nederzetting) zou de eerste Portugese gezant die hier kwam, Duarte Coelho Pereira, hebben gezegd. Dat was in 1535 en zo is de naam van het stadje ontstaan. De ligging is inderdaad fantastisch: op een heuvel met uitzicht over de kustlijn en het achterland. Officieel is Olinda op 12 maart 1537 gesticht. Vijf jaar later introduceerden de Portugezen suikerriet en werden de eerste plantages aangelegd. Olinda groeide snel uit tot een welvarend bestuurlijk en religieus centrum van dit deel van de nieuwe kolonie. De geestelijkheid bouwde kerken, kloosters en scholen. De Nederlanders maakten in 1631 een abrupt eind aan deze voorspoedige ontwikkeling. Olinda werd in brand gestoken, geplunderd en grotendeels verwoest. Het was aan de verlichte geest van Maurits van Nassau te danken dat niet alle documenten over de tijd voor de Hollandse invasie zijn vernietigd. Maurits was weliswaar niet de grondlegger van de stad, maar liet de geschiedenis wel documenteren.

Uiteindelijk werd Olinda aangemerkt als nationaal monument en in 1982 als ecologische stad in Brazilië. Op 14 december van dat jaar werd Olinda door de UNESCO tot cultureel erfgoed verklaard.

Dag 4 | Wandeltour Olinda

Eigenlijk is Olinda één groot openluchtmuseum. De wandeltour, die 3 uur in beslag neemt, voert langs de grote bezienswaardigheden en laat u kennismaken met de Portugese architectuur.

Onder begeleiding van een gids bezoekt u de Basílica de São Bento welke wordt gezien als de mooiste kerk van Olinda. Ook bezoekt u Igreja da Sé gelegen aan Praça da Sé. Op deze plek werd in 1540 de eerste parochiekerk in het noordoosten gebouwd. De huidige kerk is gebouwd in 1654. Bij de ingang is een afbeelding van Senhor Salvador do Mundo, de Verlosser, te zien. Tegenwoordig is dit de kathedraal van het aartsbisdom Olinda en Recife. Doe ook even het terras aan en geniet van het prachtige uitzicht. Een bezoek aan Convento de São Francisco – het eerste Franciscanenklooster in Brazilië – mag natuurlijk niet ontbreken aan deze wandeltour. Uiteraard heeft u ook alle tijd om het dagelijks leven in Olinda gade te slaan.

Dag 5 | Selfdrive naar Porto de Galinhas (2 uur)

U wordt vanuit het hotel naar het autoverhuurbedrijf gebracht waarna u een start maakt met de selfdrive naar Porto de Galinhas gelegen ten zuiden van Olinda. Een tiental jaren geleden was dit nog een slapend vissersdorp, tegenwoordig is het plaatsje erg in trek vanwege de ongerepte stranden, de koraalriffen en de kokospalmen. De beste stranden zijn: Praia Porto de Galinhas, bij het dorp met natuurlijke ‘zwembaden’ gevormd door het rif, Praia da Gamboa en Praia do Cupe ten noorden van het dorp. De echte liefhebbers moeten nog een stuk verder naar het zuiden, naar de prachtige stranden Praia do Serrambi en Praia das Cacimbas met mooie koraalrifformaties.

Dag 6 | Vrije dag in Porto de Galinhas

Vandaag is een vrije dag welke u naar eigen wens kunt invullen.

U kunt een bezoek brengen aan Sirinhaém, een plaatsje met historische bouwwerken uit begin 17e eeuw. Ten noorden van Porto de Galinhas ligt het vissersplaatsje Nossa Senhora do Ó. Op het lokale plein kunt u nog een vleugje typisch dorpsleven opsnuiven. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen een dag heerlijk te relaxen aan het zwembad of op het strand.

Dag 7 | Selfdrive naar São Miguel dos Milagres (3,5 uur)

Vandaag rijdt u naar São Miguel dos Milagres, een klein vissersplaatsje en één van de meest beschermde kustregio’s met kristalheldere wateren. Dit plaatsje is gezegend met prachtige stranden waar u heerlijk kunt ontspannen. Ook kunt u hier snorkelen, duiken en paardrijden. Ook de moeite waard is een boottocht dwars door de Porto de Pedras. Hier kunt u met geluk de peixes-bois (zeekoeien) spotten.

Dag 8 | Vrije dag in São Miguel dos Milagres

Vandaag is een vrije dag welke naar eigen wens kan worden ingevuld.

Dag 9 | Selfdrive naar Barra de São Miguel (2,5 uur)

Vandaag rijdt u in ongeveer 2,5 uur naar de kleinschalige badplaats Barra de São Miguel. De rit voert via Maceió, de hoofdstad van de provincie Alagoas.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 10 | Vrije dag in Barra de São Miguel

Vrije dag aan de prachtige stranden van Barra de São Miguel.

Dag 11 | Selfdrive naar Aracaju

Na een rit langs eindeloze suikerrietplantages komt het sfeervolle Penedo in zicht. De weg slingert langs oogverblindende stranden, lagunes, palmwouden en mangrovebossen. Dit plaatsje aan de Rio São Francisco was vroeger een Nederlandse nederzetting.

U vervolgt uw tocht langs de prachtige kust en rijdt door naar Aracaju. Vlak voor Aracaju bevindt zich een prachtig ongerept en beschermd natuurgebied: het Santa Isabel Biological Reserve, de belangrijkste broedplaats van de dwergschildpad. In dit reservaat vindt u kokospalmen, diepblauwe lagunes en hoge zandduinen. Zeker met de schitterende azuurblauwe zee op de achtergrond een plaatje om naar te kijken.

Dag 12 | Selfdrive naar Praia do Forte (4 uur)

In ongeveer 4 uur rijdt u vandaag naar Praia do Forte, gelegen op zo’n 90 kilometer ten noorden van Salvador.

Praia do Forte is gelegen aan de Costa dos Coqueiros (Kust van de Palmbomen), een lust voor het oog en een zegen voor het lichaam. Praia do Forte bestaat uit een smal strand begrensd door kokospalmen. Daarachter liggen zoetwaterlagunes, gevormd door de rivieren die een uitweg naar zee zoeken.

Dag 13 | Vrije dag in Praia do Forte

Een belangrijk hoogtepunt in Praia do Forte is Projeto Tamar. Dit project heeft meer beschermde locaties langs de Bahiaanse kust onder zijn hoede, waar zeeschildpadden kunnen broeden en kunnen worden bestudeerd.

Ook de ruïne van het kasteel Garcia D’Avila is het bezoeken waard. Het kasteel is vernoemd naar en gebouwd door de man die samen met de eerste gouverneur, Thomé de Souza, naar Brazilië kwam. Het gebouw uit de 16e eeuw is het enige kasteel en een van de oudste gebouwen van het land.

Dag 14 | Selfdrive naar Salvador da Bahia (1,5 uur)

U rijdt in ongeveer 1,5 uur naar Salvador da Bahia, een oude koloniale stad die dag en nacht bruist van het leven. Er zijn veel oude bouwwerken te bezichtigen en er is veel te beleven door de rijke Bahiaanse cultuur.

De stad is gelegen op een schiereiland dat de Bahía de Todos os Santos insluit. De naam van de baai is afgeleid van de dag dat Amerigo Vespucci hem ontdekte, op 1 november 1501 ofwel op Allerheiligen (Todos os Santos). De strategische functie is nu nog af te lezen aan het aantal forten en verdedigingswerken langs de kust.

De rest van de dag kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 15 | Wandeltour Pelourinho

De wandeltour begint in de wijk Pelourinho. De naam is afkomstig van de schandpalen op het plein waar tot in de 19e eeuw slaven en criminelen gestraft werden. Begin jaren 90 is de wijk grondig opgeknapt. Zowel de staat Bahia als ook buitenlandse geldschieters, waaronder UNESCO, hebben daar financieel aan bijgedragen. Het Largo do Pelourinho, het eigenlijke plein, is tot cultureel erfgoed verklaard.

U doet onder andere de volgende hoogtepunten aan: het huis van de bekende schrijver Jorge Amado, de kerk São Francisco, de kathedraal Basílica en de traditionele bar Cravinho. Ook doet u Elevador Lacerda aan van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over de benedenstad met de Mercado Modelo en de baai met het eiland Itaparica. De Elevador Lacerda is een icoon van de stad. De lift, gebouwd door Carlos de Lacerda, is in 1930 in gebruik genomen. De lift was voor die tijd een geweldige moderniteit, die de bereikbaarheid van de boven- en benedenstad enorm verbeterde.

Dag 16 | Vlucht naar Nederland of België

Uw autoreis door het noordoosten van Brazilië komt vandaag tot een einde. U wordt met een transfer naar de internationale luchthaven van Salvador gebracht voor de vlucht van TAP terug naar Nederland of België.

Tip: u kunt ervoor kiezen deze autoreis uit te breiden met een bezoek aan het nationale park Chapada Diamantina. Behalve stranden, historische steden en een interessante cultuur heeft Bahia ook nog het nationale park Chapada Diamantina. Deze hooggelegen regio was ooit de rijkste van Brazilië. Dat was in de tijd dat er goud en diamanten gedolven werden. De rijkdom is voorbij, maar de natuur is nog altijd overweldigend. Het is een savannelandschap, onderbroken door rotsen met watervallen, grotten en paradijselijke plekjes bij de waterbronnen met wilde bloemen en bijzondere vogels.

Prijs

De prijs voor deze 16-daagse autoreis bedraagt €2.314 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Landarrangement zoals omschreven
 • Overnachtingen in uitstekende hotels (up- of downgrade is mogelijk)
 • Huur auto zoals omschreven in het programma
 • Routeboek compleet met kaarten, rijinstructies naar hotels en tips voor bezienswaardigheden en restaurants
 • Dagexcursies en tours zoals omschreven in het programma
 • Vervoer en transfers zoals omschreven in het programma
 • Maaltijden zoals omschreven in het programma
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €800/1.000) en continentale vluchten
 • Lunch, diner en drankjes van dag 1 t/m dag 16 indien anders omschreven
 • Benzine huurauto
 • Entreegelden nationale parken
 • Vroege check ins of late check outs
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

Wij werken met standaard en comfort hotels. De prijs is gebaseerd op uitstekende comfort hotels. Een up- of downgrade behoort tot de mogelijkheden.

De hotels waar wij mee samenwerken zijn door ons aan de hand van onderstaande criteria met zorg geselecteerd:

 • Authentieke hotels met een gezellige en persoonlijke sfeer
 • Hotels met een bijzondere en/of gunstige ligging
 • Hotels die een duurzaam beleid nastreven ten opzichte van mens en natuur

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

Om meer te weten te komen over de beste reistijd en het klimaat in Brazilië, raden we u aan om dit artikel te raadplegen.

Elektriciteit

Afhankelijk van de regio is het voltage 127 of 220 volt. Het officiële type stopcontacten in Brazilië is type N, dat vrijwel alleen in Brazilië wordt gebruikt. Deze stopcontacten hebben drie ronde gaten en zijn geaard. Ze zijn vaak ook geschikt voor de bij ons bekende platte stekker van het type C. Let echter wel altijd op het voltage.

Fooien

Het geven van fooi is in Brazilië niet verplicht en wordt niet verwacht. Dit neemt niet weg dat het altijd welkom is. In restaurants wordt vaak 10% servicekosten aan de rekening toegevoegd. Het is niet verplicht om dit bedrag te betalen. Tenzij er een goede reden is om dit niet te doen, wordt dit bedrag in principe wel gewoon betaald. Of u fooi geeft, kunt u zelf beslissen. Bij taxiritjes is het gebruikelijk om het eindbedrag af te ronden, om te voorkomen dat taxichauffeurs met veel muntgeld rondrijden.

Geldzaken

Om meer te weten te komen over geldzaken in Brazilië, raden we u aan om dit artikel te raadplegen.

Gezondheid

De gezondheidszorg in de grote steden is over het algemeen van goede kwaliteit. In São Paolo en Rio de Janeiro beheersen de dokters veelal de Engelse taal. In afgelegen gebieden is de medische zorg echter zeer beperkt en soms geheel afwezig.

Wij adviseren u een goede reisverzekering af te sluiten. Houdt u er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor medische zorg.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Er zijn overal apotheken (drogerias of farmacias). Let wel goed op de houdbaarheidsdatum van geneesmiddelen. Verder raden we u aan enkel flessenwater te gebruiken.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen Gele Koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (geelzucht). We raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

Brazilië kent verschillende klimaten, die voor een groot deel onder de hoofdcategorieën tropisch en subtropisch geschaard kunnen worden. Door de ligging van dit enorme land zijn het allemaal warme klimaten. De uiteindelijke klimaatzone en de bijbehorende kenmerken worden vooral bepaald door de ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan, het Hoogland van Brazilië, het Andesgebergte ten westen van Brazilië en het Amazonegebied.

Het hele Amazonegebied en noordelijke deel van het Hoogland van Brazilië kent tropische klimaten. Ten zuidoosten van de monding van de Amazonerivier en het gehele westelijke deel van het Amazonegebied heeft een tropisch regenwoudklimaat. De rest van het Amazonegebied heeft voornamelijk een tropisch moessonklimaat, wat het vooral te danken heeft een duidelijk aanwezige nattere periode, de zogenaamde moesson ofwel regentijd.

Vrijwel het gehele gebied tussen het Amazonegebied en de denkbeeldige lijn tussen Pantanal en Rio de Janeiro heeft een tropisch savanneklimaat. Uitzonderingen vormen de hoger gelegen gebieden in centraal Brazilië waar een warm en deels gematigd savanneklimaat heerst, het binnenland in het oosten waar voor een groot deel een warm steppeklimaat heerst en de kuststrook tussen Salvador en Rio de Janeiro waar tropische moesson en tropische regenwoudklimaten de toon zetten.

Het zuiden van Brazilië heeft een warm zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het gaat hierbij vooral om de regio’s Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul en Sao Paulo. Omdat in de lokale wintermaanden de temperaturen ’s nachts kunnen dalen tot onder de tien graden is er hier overduidelijk geen sprake meer van een tropisch klimaat.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Brazilië nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Brazilië is een veilig land om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de favelas (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze autoreis kan qua duur en de te bezoeken hoogtepunten volledig naar wens worden aangepast. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Brazilië met LATAM Airlines en GOL.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Prachtige stranden, ongerepte nationale parken, historische steden en een interessante cultuur