Gábor Margés
info@purelatinamerica.com

Beste reistijd en klimaat Brazilië

In zijn algemeenheid is het in Brazilië het hele jaar door prachtig weer en dus zeer geschikt om rond te reizen. Strandkleding en teenslippers mee dus (of snel aanschaffen in een van de hippe Braziliaanse beach shops)!

Tegelijkertijd is Brazilië ook een immens land, dat zich bijna over het hele Zuid-Amerikaanse continent uitstrekt. Daardoor zijn er wel een paar regionale klimatologische en seizoensgebonden verschillen.

Allereerst: aangezien Brazilië aan de ‘andere’ kant van de evenaar ligt, zijn de jaargetijden omgekeerd aan die van Nederland en België: in ‘onze’ zomer is het in Brazilië winter en andersom.

Het Noorden en Noordoosten

In het Noorden (onder meer de Amazone en Belém) en Noordoosten (Fortaleza, Recife en Salvador) van Brazilië is het het gehele jaar door warm en komt de temperatuur niet onder de 25 graden.

Juli tot en met december zijn normaliter de droogste maanden. Van januari tot en met juni regent het wat meer (pieken in maart en april) en kan het ook benauwder zijn. Aan de kust zorgt een zeebries dan weer voor verkoeling. Regen is overigens relatief: doorgaans kort, hevig en verfrissend, waarna al snel de zon weer doorbreekt.

Juni en juli zijn zeer gezellige maanden in het noordoosten, vanwege de juni-feesten (Festa Junina) die in die periode worden gehouden.

Amazone

In de jungle van de Amazone ligt de temperatuur gedurende het hele jaar rond de 27, 28 graden. Maar de Amazone is niet voor niets een ‘regenwoud’, het is er het hele jaar door regenachtig, met een hoge vochtigheidsgraad. De meeste neerslag valt in de maanden december – maart. Daarna bloeit de jungle weer in al haar pracht op. Juli en augustus zijn dan de beste maanden om van de schitterende natuur te genieten.

Het Zuidoosten (Rio de Janeiro)

De periode mei-oktober is de lekkerste periode om u onder te dompelen in het prachtige Rio de Janeiro en zijn tropische klimaat: een aangename temperatuur door flink wat zon en weinig regen. Ideaal om stad en omgeving te verkennen, maar net zo goed geschikt voor een heerlijke dag aan een van de stranden.

Op 21 juni begint officieel de winter in Rio, maar voor het weertype maakt dat niet veel uit. Wel kan het ’s ochtends en ’s avonds soms fris zijn, zeker vlak bij de kust. Maar zodra de zon zich laat zien, smelt de ‘winterkou’ vanzelf weg. Bovendien is de ‘sopa de ervilhas’, erwtensoep, een bekend lokaal gerecht. Dus mocht u er in winters Rio echt trek in hebben, dan kunt u ook in Rio uw kopje snert (met worst!) bestellen.

Van december tot maart is het zeer heet in Rio, met temperaturen die ruimschoots boven de 30 graden uitschieten. Af en toe valt incidenteel ook een fikse regenbui. Dit is ook de periode van het Braziliaanse hoogseizoen, veel Brazilianen vieren vakantie in deze tijd, waarin ook Kerstmis, Oud & Nieuw en het Carnaval vallen. Vooral die laatste twee evenementen maken van Rio de Janeiro dan een bruisende metropool, vol feest en avontuur.

Het Zuiden

Hoe verder naar het zuiden, hoe meer er echt sprake is van verschillende seizoenen. En van echte winter bovendien: in de zuidelijkste gebieden van Brazilië (de staten Paraná, Rio Grande do Sul en Santa Catarina) kan het in de Braziliaanse winter flink koud worden. In de bergen van Santa Catarina bijvoorbeeld zakt de temperatuur in juli soms onder het vriespunt en valt in dit deel van ‘tropisch’ Brazilië af en toe zelfs sneeuw!

Van maart tot november is in het zuiden de droogste periode, met van december tot februari meer regenval.

Foz do Iguaçu

’s Werelds spectaculairste watervallen in het zuiden van Brazilië zijn het hele jaar door fantastisch. Een paar factoren kunnen bij het plannen van uw reis een rol spelen, zoals de waterstroom, de bereikbaarheid van trails en hikes, de temperatuur, het aantal andere bezoekers en de regen.

De temperatuur bij de watervallen is gedurende het hele jaar aangenaam tot warm, doorgaans schommelend rond de 30 graden. De periode mei-augustus is gemiddeld iets lager: 24-26 graden.

December, januari en februari (de Braziliaanse zomermaanden) kennen relatief meer regen en kunnen daardoor bewolking, hoge temperaturen (rond of boven 30 graden) en een hoge vochtigheid geven.

In deze maanden zijn de watervallen op hun best (hoger water) en als u het niet erg vindt om nat te regenen en het water ‘in’ wilt met een boot, dan kan dit juist de meest geschikte tijd zijn. Daar staat tegenover dat deze periode ook het Braziliaanse en Argentijnse vakantie-hoogseizoen is: het is daardoor extra druk rond de watervallen. Door de regen kunnen ook trails en andere activiteiten (bijvoorbeeld snorkelen) gesloten zijn.

Maart-april en augustus-september zijn drogere perioden. Minder risico dus op regen en de temperaturen zijn iets aangenamer. Dat maakt wandelen, hiken of andere activiteiten in de omgeving wat makkelijker.

De watervallen zijn in deze periodes weliswaar niet op hun allerbest, ze blijven nog altijd indrukwekkend. Tegen de achtergrond van de rotsen en met bijzonder licht kunnen ze soms zelfs spectaculairder zijn dan in de natte tijd. Verder is het gedurende deze periode ook minder druk (behalve in de week van Pasen, dat is de drukste tijd van het jaar).

Voor de maanden mei-juli en oktober-november geldt: normaliter blauwe lucht, aangename temperaturen en minder bezoekers. Maar regenval is wisselend en wispelturig: soms wel, soms niet. Dat laatste kan tot lage waterstroom en minder spektakel leiden.

Midden-westen (Bonito, Pantanal)

Bonito, het hart van het eco-toerisme in Brazilië in de staat Mato Grosso do Sul, is op zijn best tijdens de periode december-maart. Doordat er dan relatief meer regen valt, is de vegetatie op haar mooist, staat het water in de rivieren hoog en is er voedsel in overvloed voor de dieren.

Tussen mei en augustus valt er minder regen, waardoor de watervallen minder spectaculair kunnen zijn. Voor wie in Bonito vooral wil snorkelen, is juist de droge periode tussen mei en september het beste. Het water is dan helderder waardoor de zeefauna beter zichtbaar is.

Pantanal

De temperaturen in de Pantanal schommelen het gehele jaar tussen de 30 en 33 graden, grotendeels gepaard aan een hoge vochtigheidsgraad.

Het regenseizoen loopt van november tot maart. Die periode wordt gekenmerkt door hevige regenval en overstromingen. Dit is ook de nestperiode voor vele vogelsoorten en zoogdieren trekken zich terug op de hoger gelegen delen van de Pantanal. Dit is logischerwijs niet de beste periode voor een bezoek.

De beste tijd om naar de Pantanal te reizen is de droge tijd, globaal tussen april en september. In april begint het water te zakken en komen de vissen vast te zitten in meertjes en modderpoelen. Dat trekt vogels aan, zodat dan ook de periode begint om de honderden prachtige en bijzondere vogelsoorten in de Pantanal te spotten. Aangezien het weer altijd enigszins onvoorspelbaar blijft, verdient het aanbeveling om de overgangsmaanden april en september te vermijden.

Meer blogs

De Bauers nemen u mee op reis door Argentinië

De kracht van het nieuwe reisprogramma “De Bauers in Argentinië”? Het feit dat ze echt en spontaan zijn en zich elke weer oprecht verwonderen over het land dat ze bezoeken. Ook laten zij de kijker het lokale leven zien door...

Lees verder

Explora Argentinië – El Chaltén opent in september haar deuren

De luxe hotelketen Explora zal in september dit jaar haar deuren openen van het gloednieuwe hotel dat is gelegen op zo’n 17 kilometer van El Chaltén in het natuurreservaat Los Huemules. Los Huemules is een particulier natuurreservaat. Het ligt ingeklemd...

Lees verder

Praktische informatie Brazilië

Ga goed voorbereid op reis. Hieronder vertellen we u meer over praktische informatie Brazilië. De Braziliaanse ambassade vindt u in Den Haag op de Mauritskade 19. Ze zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur telefonisch te bereiken...

Lees verder

Wijnliefhebber? Een verblijf in Bodega Colomé geeft uw droomreis door Argentinië extra smaak

Bodega Colomé is opgericht in 1831 en is daardoor de oudste wijnmakerij van Argentinië. Elk jaar wordt ruim een half miljoen liter aan wijn geproduceerd, dat vervolgens wordt geëxporteerd naar meer dan 25 landen. Maar dat is niet van de...

Lees verder

De EOLO Lodge vertolkt de geest van Patagonië

Geïnspireerd op de historische estancia’s van het gebied combineert het hotel Patagonische allure, Creoolse eenvoud en modern design. EOLO is gesitueerd in het hart van Patagonië, halverwege El Calafate en het nationale park Los Glaciares, in totale afzondering. Het ingetogen...

Lees verder

Brazilië: wereldsteden, wonderlijk natuurschoon en warme mensen

Pure Latin America is vandaag gestart met de verkoop van droomreizen door het prachtige, kleurrijke en veelzijdige Brazilië. Het land is gezegend met levendige wereldsteden en wonderlijk natuurschoon, van de unieke ecosystemen van de Amazone tot de immense watervallen van...

Lees verder

De 10 mooiste hoogtepunten van Rio de Janeiro

Rio de Janeiro – zeg maar gewoon Rio – is de hoofdstad van de deelstaat Rio de Janeiro. In de stad zelf wonen 6,6 miljoen mensen, met de omringende gemeenten erbij gerekend telt de regio-Rio meer dan 12 miljoen inwoners....

Lees verder
Meer blogs