Gábor Margés
info@purelatinamerica.com

Beste reistijd en klimaat Brazilië

In zijn algemeenheid is het in Brazilië het hele jaar door prachtig weer en dus zeer geschikt om rond te reizen. Strandkleding en teenslippers mee dus (of snel aanschaffen in een van de hippe Braziliaanse beach shops)!

Tegelijkertijd is Brazilië ook een immens land, dat zich bijna over het hele Zuid-Amerikaanse continent uitstrekt. Daardoor zijn er wel een paar regionale klimatologische en seizoensgebonden verschillen.

Allereerst: aangezien Brazilië aan de ‘andere’ kant van de evenaar ligt, zijn de jaargetijden omgekeerd aan die van Nederland en België: in ‘onze’ zomer is het in Brazilië winter en andersom.

Het Noorden en Noordoosten

In het Noorden (onder meer de Amazone en Belém) en Noordoosten (Fortaleza, Recife en Salvador) van Brazilië is het het gehele jaar door warm en komt de temperatuur niet onder de 25 graden.

Juli tot en met december zijn normaliter de droogste maanden. Van januari tot en met juni regent het wat meer (pieken in maart en april) en kan het ook benauwder zijn. Aan de kust zorgt een zeebries dan weer voor verkoeling. Regen is overigens relatief: doorgaans kort, hevig en verfrissend, waarna al snel de zon weer doorbreekt.

Juni en juli zijn zeer gezellige maanden in het noordoosten, vanwege de juni-feesten (Festa Junina) die in die periode worden gehouden.

Amazone

In de jungle van de Amazone ligt de temperatuur gedurende het hele jaar rond de 27, 28 graden. Maar de Amazone is niet voor niets een ‘regenwoud’, het is er het hele jaar door regenachtig, met een hoge vochtigheidsgraad. De meeste neerslag valt in de maanden december – maart. Daarna bloeit de jungle weer in al haar pracht op. Juli en augustus zijn dan de beste maanden om van de schitterende natuur te genieten.

Het Zuidoosten (Rio de Janeiro)

De periode mei-oktober is de lekkerste periode om u onder te dompelen in het prachtige Rio de Janeiro en zijn tropische klimaat: een aangename temperatuur door flink wat zon en weinig regen. Ideaal om stad en omgeving te verkennen, maar net zo goed geschikt voor een heerlijke dag aan een van de stranden.

Op 21 juni begint officieel de winter in Rio, maar voor het weertype maakt dat niet veel uit. Wel kan het ’s ochtends en ’s avonds soms fris zijn, zeker vlak bij de kust. Maar zodra de zon zich laat zien, smelt de ‘winterkou’ vanzelf weg. Bovendien is de ‘sopa de ervilhas’, erwtensoep, een bekend lokaal gerecht. Dus mocht u er in winters Rio echt trek in hebben, dan kunt u ook in Rio uw kopje snert (met worst!) bestellen.

Van december tot maart is het zeer heet in Rio, met temperaturen die ruimschoots boven de 30 graden uitschieten. Af en toe valt incidenteel ook een fikse regenbui. Dit is ook de periode van het Braziliaanse hoogseizoen, veel Brazilianen vieren vakantie in deze tijd, waarin ook Kerstmis, Oud & Nieuw en het Carnaval vallen. Vooral die laatste twee evenementen maken van Rio de Janeiro dan een bruisende metropool, vol feest en avontuur.

Het Zuiden

Hoe verder naar het zuiden, hoe meer er echt sprake is van verschillende seizoenen. En van echte winter bovendien: in de zuidelijkste gebieden van Brazilië (de staten Paraná, Rio Grande do Sul en Santa Catarina) kan het in de Braziliaanse winter flink koud worden. In de bergen van Santa Catarina bijvoorbeeld zakt de temperatuur in juli soms onder het vriespunt en valt in dit deel van ‘tropisch’ Brazilië af en toe zelfs sneeuw!

Van maart tot november is in het zuiden de droogste periode, met van december tot februari meer regenval.

Foz do Iguaçu

’s Werelds spectaculairste watervallen in het zuiden van Brazilië zijn het hele jaar door fantastisch. Een paar factoren kunnen bij het plannen van uw reis een rol spelen, zoals de waterstroom, de bereikbaarheid van trails en hikes, de temperatuur, het aantal andere bezoekers en de regen.

De temperatuur bij de watervallen is gedurende het hele jaar aangenaam tot warm, doorgaans schommelend rond de 30 graden. De periode mei-augustus is gemiddeld iets lager: 24-26 graden.

December, januari en februari (de Braziliaanse zomermaanden) kennen relatief meer regen en kunnen daardoor bewolking, hoge temperaturen (rond of boven 30 graden) en een hoge vochtigheid geven.

In deze maanden zijn de watervallen op hun best (hoger water) en als u het niet erg vindt om nat te regenen en het water ‘in’ wilt met een boot, dan kan dit juist de meest geschikte tijd zijn. Daar staat tegenover dat deze periode ook het Braziliaanse en Argentijnse vakantie-hoogseizoen is: het is daardoor extra druk rond de watervallen. Door de regen kunnen ook trails en andere activiteiten (bijvoorbeeld snorkelen) gesloten zijn.

Maart-april en augustus-september zijn drogere perioden. Minder risico dus op regen en de temperaturen zijn iets aangenamer. Dat maakt wandelen, hiken of andere activiteiten in de omgeving wat makkelijker.

De watervallen zijn in deze periodes weliswaar niet op hun allerbest, ze blijven nog altijd indrukwekkend. Tegen de achtergrond van de rotsen en met bijzonder licht kunnen ze soms zelfs spectaculairder zijn dan in de natte tijd. Verder is het gedurende deze periode ook minder druk (behalve in de week van Pasen, dat is de drukste tijd van het jaar).

Voor de maanden mei-juli en oktober-november geldt: normaliter blauwe lucht, aangename temperaturen en minder bezoekers. Maar regenval is wisselend en wispelturig: soms wel, soms niet. Dat laatste kan tot lage waterstroom en minder spektakel leiden.

Midden-westen (Bonito, Pantanal)

Bonito, het hart van het eco-toerisme in Brazilië in de staat Mato Grosso do Sul, is op zijn best tijdens de periode december-maart. Doordat er dan relatief meer regen valt, is de vegetatie op haar mooist, staat het water in de rivieren hoog en is er voedsel in overvloed voor de dieren.

Tussen mei en augustus valt er minder regen, waardoor de watervallen minder spectaculair kunnen zijn. Voor wie in Bonito vooral wil snorkelen, is juist de droge periode tussen mei en september het beste. Het water is dan helderder waardoor de zeefauna beter zichtbaar is.

Pantanal

De temperaturen in de Pantanal schommelen het gehele jaar tussen de 30 en 33 graden, grotendeels gepaard aan een hoge vochtigheidsgraad.

Het regenseizoen loopt van november tot maart. Die periode wordt gekenmerkt door hevige regenval en overstromingen. Dit is ook de nestperiode voor vele vogelsoorten en zoogdieren trekken zich terug op de hoger gelegen delen van de Pantanal. Dit is logischerwijs niet de beste periode voor een bezoek.

De beste tijd om naar de Pantanal te reizen is de droge tijd, globaal tussen april en september. In april begint het water te zakken en komen de vissen vast te zitten in meertjes en modderpoelen. Dat trekt vogels aan, zodat dan ook de periode begint om de honderden prachtige en bijzondere vogelsoorten in de Pantanal te spotten. Aangezien het weer altijd enigszins onvoorspelbaar blijft, verdient het aanbeveling om de overgangsmaanden april en september te vermijden.

Reisplannen naar Brazilië?

Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

Meer blogs

KLM’s route naar een duurzame toekomst

Al 100 jaar vliegt KLM mensen de wereld over. Om te zorgen dat ook onze kinderen kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft, moeten we er zuinig op zijn. KLM realiseert zich dat de luchtvaart...

Lees verder

Toekomst van de reisbranche

Beste collega’s en reizigers, Alle ludieke demonstraties, rondetafelgesprekken en ingezonden brieven ten spijt. Kunnen en moeten we niet gewoon concluderen dat Rutte & Co. er totaal niet bij gebaat zijn om de Nederlandse reisbranche weer in het zadel te helpen...

Lees verder

Ecologisch overnachten in hotel UXUA in Brazilië

Het UXUA hotel in Brazilië laat goed zien dat ecologisch geen afbreuk hoeft te doen aan design en sfeer. Het hotel heeft elf unieke mooi ingerichte huizen en bungalows in het historische centrum van Trancoso. Vier van de huizen zijn...

Lees verder

Het beste wijnrestaurant ter wereld staat in Mendoza – Argentinië

De net buiten Mendoza in Argentinië gelegen Rosell Boher Lodge ontving tijdens de “Great Wine Capitals: Best of Wine Tourism 2020” awards in Bordeaux – Frankrijk, de onderscheiding als beste wijnrestaurant ter wereld. Het wijnhuis heeft eerder al andere prijzen...

Lees verder

Gezinsreis door Argentinië en Brazilië

Wat is er nou mooier dan met uw gezin op reis te gaan? Samen met uw kinderen het prachtige en veelzijdige Argentinië en Brazilië te ontdekken. Het maken van een verre reis met uw kinderen staat garant voor een herinnering...

Lees verder

Virtueel op reis door Argentinië, Brazilië en Chili

Proeven – Maak kennis met de smaak van Argentinië Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van...

Lees verder

Anavilhanas is de beste jungle lodge in de Amazone van Brazilië

Het Amazonegebied is de natuurlijke schatkamer van Brazilië en het rijkste tropische regenwoud in de wereld. Nergens anders is zoveel rijkdom aan planten en dieren te vinden. In de grond bevinden zich enorme voorraden edelmetalen en waardevolle ertsen; dit is...

Lees verder
Meer blogs