21-daagse reis

Avontuurlijke autoreis over de Carretera Austral

Met een huurauto verkent u de Carretera Austral in Chili

Pure Latin America heeft een unieke individuele rondreis door het zuiden van Chili samengesteld.

Uw reis begint in Santiago. Hierna reist u door naar het verre zuiden van Chili en volgt u de 1.200 kilometer lange Carretera Austral waarbij u een zeer grote diversiteit aan landschappen passeert: mistige fjorden, rokende vulkanen, regenwouden, ruige valleien, besneeuwde bergtoppen en uitgestrekte pampa’s.

De Carretera Austral voert u door enkele van de meest spectaculaire en ongerepte gebieden op aarde. Deze deels onverharde weg loopt over de hele lengte van de regio Aisén, van Puerto Montt via Cochrane naar Villa O’Higgins. Er waren al wegen tussen Puyuhuapi en Chaitén, tussen Puerto Aisén, Coyhaique en Balmaceda en naar Puerto Ibáñez, Chile Chico en Cochrane, maar met de Carretera Austral, waaraan in 1976 is begonnen en welke wordt gezien als een van de meest ambitieuze infrastructuurprojecten van Chili, beschikt de hele regio over één noord-zuidroute waarop een netwerk van oost-westwegen op aansluit. De weg werd tijdens de dictatuur van Pinochet aangelegd door soldaten waarvan vele het leven lieten. Voor de inwoners van Aisén betekent de weg dat ze daadwerkelijk verbonden zijn met de rest van de regio.

Hoogtepunten

Dag 1 | Aankomst in Santiago

U komt aan op het internationale vliegveld van Santiago. U wordt welkom geheten door een vertegenwoordiger van Pure Latin America en met een transfer naar het hotel gebracht dat is gelegen in de relatief rustige wijk Providencia. Hier ontvangt u de vouchers en krijgt u uitleg over de stad, de rondreis, de te volgen route, restaurants, veiligheid etc. Ook krijgt u een goede wegenkaart uitgereikt.

In Chileense kindertekeningen prijken bijna altijd wel bergen met sneeuwkappen op de achtergrond. In Santiago wordt duidelijk waarom: de Andes, die achter de stad opdoemt, is een constante aanwezige in het stadsbeeld. De stad zelf is gezegend met een ideaal mediterraan klimaat. Santiago is ook een van de meest hanteerbare Latijns-Amerikaanse hoofdsteden als u er voor het eerst komt. Hoewel het een grote stad is, doet zij bijna provinciaals aan. In de smalle straten van het compacte centrum is het nauwelijks voorstelbaar dat u zich in het hart van een stedelijk gebied met 6 miljoen inwoners bevindt. In weerwil van de bergen schept de uitgestrektheid van Santiago een gevoel van ruimte. Alleen in het centrum zijn de druk en de dichte bebouwing die doorgaans bij steden van dit formaat horen, voel- en zichtbaar.

Dag 2 | Vlucht naar Puerto Montt en rit naar Puerto Varas

Met een transfer wordt u naar het vliegveld van Santiago de Chile gebracht en vliegt u in een kleine 2 uur naar Puerto Montt. Hier haalt u uw huurauto op en rijdt u naar Puerto Varas. Puerto Varas is prachtig gelegen aan het meer van Llanquihue, met de kegel van de indrukwekkende vulkaan Osorno op de achtergrond. Puerto Varas is gesticht door Duitse immigranten, hetgeen zichtbaar is in de architectuur van de stad. De Sagrado Corazónkerk, die er boven de daken uittorent, werd ooit door Duitse kolonisten gebouwd.

Dag 3 | Puerto Varas en omgeving

U kunt vandaag de omgeving van Puerto Varas verkennen. Met een kabelbaan kunt u naar een uitzichtspunt net onder de top van de Osorno vulkaan. Of u rijdt langs de oever van het meer Llanquihue naar het nationaal park Vicente Peréz Rosales en de watervallen van Petrohué. Als het cultuur is dat u zoekt, is een bezoek aan het eiland Chiloé – met haar mooie houten kerkjes en gekleurde huisjes – een aanrader.

Naast dit cultureel erfgoed staat Puerto Varas ook bekend om de vele outdoorsporten die in de omgeving kunnen worden beoefend, van wildwatervaren en kajakken tot skiën en wandelen op de vulkaan.

Dag 4 | Naar Hornopirén

U rijdt terug naar Puerto Montt en buigt af naar Caleta La Arena. Bij Caleta La Arena steekt u per ferry het meer over naar Hornopirén, een vissersdorp aan de oever van de golf van Ancud. Hier begint de Carretera Austral en dus het avontuur pas echt.

Dag 5 | Naar Caleta Gonzalo

Er staan vandaag twee ferrytochten op het programma. De eerste duurt ongeveer 4 uur en vaart door een van de mooiste fjorden van het gebied. Soms worden er dolfijnen gespot naast de boot. De tweede ferrytocht duurt ongeveer 45 minuten. Na aankomst rijdt u verder naar het nationaal park Pumalín. Nationaal Park Pumalín is een van de grootste particuliere natuurparken ter wereld. De Noord-Amerikaanse zakenman Doug Tompkins, medeoprichter van het outdoor merk The North Face en Esprit zette het park op ten einde het inheemse bos van Chili te behouden. Het leuke dorpje Futaleufu, vlakbij de Argentijnse grens, is populair bij wildwatervaarders en kanoërs.

Dag 6 | Vrije dag – bezoek aan nationaal park Pumalín

Het nationaal park Pumalín is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de populairste ecobestemmingen van Chili. De uitzonderlijke diversiteit van het unieke regenwoud, omvat onder meer de indrukwekkende alercebomen die behoren tot één van de oudste boomsoorten op aarde. In de spectaculaire fjorden van Comao en Reñihué kan worden gekajakt tussen dolfijnen, zeeleeuwen en soms zelfs walvissen. De wandelroutes door het dichte regenwoud leiden u langs vulkanen en watervallen.

Dag 7 | Naar Puyuhuapi

U rijdt door een gebied met meren en rivieren. U komt door het havenstadje Chaitén, dat de noordgrens markeert van de regio Aísen en de entree vormt tot enkele van de mooiste landschappen op aarde. Het voorjaar kenmerkt zich door de vele bloemen: de typische Patagonische lupine, brem en firebush. Zo’n 25 kilometer ten zuiden van Chaitén bij het dorp Amarillo, bevinden zich de warmwaterbronnen genaamd Termas El Amarillo, hier kunt u een duik nemen en op een ontspannen manier bijkomen van de eerste week in ongerept Patagonië.

Dag 8 | Vrije dag – bezoek aan Puyuhuapi en omgeving

Puyuhuapi ligt in de buurt van het Lago Risopatrón en bezit warmwaterbronnen en een tapijtfabriek waar handgemaakte wollen kleden vandaan komen. Het plaatsje is gesticht door vier Sudeten-Duitsers die in de nazitijd uit Tsjechoslowakije vertrokken om naar deze afgelegen plek aan de andere kant van de wereld te emigreren.

Dag 9 | Naar Coyhaique

Vandaag rijdt u naar de hoofdstad van deze regio, Coyhaique. Na het verlaten van Puyuhuapi, krijgt u al gauw zicht op de ijsvlaktes van het Nationaal Park Queulat. Hier kunt u een wandeling maken naar een mooie hangende gletsjer. Maak van de gelegenheid gebruik om in Coyhaique te tanken en wat inkopen te doen voor de rest van de rit. Dit is belangrijk want ten zuiden van Coyhaique wordt de Carretera Austral minder dichtbevolkt en ongerepter.

De stad Coyhaique (wat ‘kamp tussen de rivieren’ betekent) is de grootste stad van de regio en het wordt omringd door een weidse vallei, waarin de rivieren Simpson en Coyhaique hun weg vinden met op de achtergrond de met sneeuw bedekte bergen. Het bezoeken waard is het museum Regional de la Patagonia. Dit museum bezit een fraaie fotocollectie over de geschiedenis van de regio, onder meer over de aanleg van de Carretera Austral in de jaren 80.

Dag 10 | Naar Chile Chico

U rijdt dieper de regio Aísen in. In Puerto Ingeniero Ibañez gaat u aan boord van een ferry die u in 2,5 uur naar Chile Chico brengt. Chile Chico is een van de oudste nederzettingen in de regio. Hier heerst een droog, warm microklimaat, waardoor de streekbewoners een veel grotere variatie aan groente en fruit kunnen telen dan in de rest van de regio. De rustige landelijke sfeer en het aangename klimaat maken dit tot een ideale plek om van de zon te genieten en af en toe een duik te nemen in het ijskoude meer.

Dag 11 | Lago Jeinimeni Natural Reserve

Je hebt vandaag een vrije dag in Chil Chico en omgeving en zult deze vast door brengen in het Lago Jeinimeni Natural Reserve.
Het Lago Jeinimeni Natural Reserve is deel van het Parque Nacional Patagonia en kent wel 4 verschillende ecosystemen: loofbossen, groenblijvende bossen, steppe en hoge toppen. Er zijn meren, lagunes, rivieren, valleien, gletsjers en vele wandelpaden die je kunt afleggen. Tevens kun je kajakken over het Lago Jeinimeni. Genoeg te ondernemen vandaag.
Informatie links met een duidelijke uitleg van de diverse wandelpaden met afstand/tijd en moeilijkheidsgraad krijg je uiteraard van ons toegestuurd voor de reis.

Dag 12 | Naar Cochrane

Deze dag kenmerkt zich door weidse uitzichten over het meer General Carrera met op de achtergrond de bergen en ijsvelden van Campo de Hielo Norte met eindeloze gletsjers. Dit is misschien wel het mooiste stuk van de Carretera Austral. U rijdt veelal over onverharde wegen en bent daarmee één met het landschap.

Het helderblauwe meer General Carrera ligt op de grens met Chili en Argentinië. Het is het diepste en twee na grootste meer van Zuid-Amerika en is rijk aan regenboogforellen en zalmen. Opvallende eilanden langs de kustlijn aan de Chileense kant torenen hoog boven het water uit.

Dag 13 | Vrije dag – bezoek Cochrane en omgeving

Niet ver van Cochrane ligt het Park Patagonia. Dit park is tevens eigendom van Doug Tompkins en ideaal voor het maken van een schitterende wandeling. Ook kunt u een bezoek brengen aan het reservaat Tamango.

Dag 14 | Naar Villa O’Higgins

Vandaag bereikt u het einde van de Carretera Austral, een verlaten gebied met onverharde wegen.

Dag 15 | Vrije dag – bezoek aan Villa O’Higgins en omgeving

U heeft vandaag de mogelijkheid een mooie wandeling te maken in het gebied en/of de gletsjer O`Higgins van dichtbij te bekijken.

Dag 16 | Naar Caleta Tortel

U rijdt vandaag terug over de Carretera Austral. U geniet van de vergezichten en ruige landschappen. U reist tot het traditionele vissersdorp Caleta Tortel. De weg naar het dorp werd pas in 2003 voltooid, tot dat moment was het dorp alleen bereikbaar via het water. Het asfalt houdt op aan de rand van het dorp. Van daaruit verplaatst u zich via een netwerk van kanaaltjes en loopplanken tussen traditionele, op palen gebouwde huizen. Dankzij deze unieke architectuur is het pittoreske dorp uitgeroepen tot nationaal monument. De moderne wereld heeft hier – gelukkig – nog niet zijn intrede gedaan wat de authenticiteit ten goede komt.

Dag 17 | Naar Puerto Río Tranquilo

En weer een prachtige reisdag door de ruige regio Aísen. De route laat u de westkant van het meer General Carrera zien en is voor het grootste deel onverhard. Natuur in optima forma.

Dag 18/19 | Vrije dagen – Puerto Río Tranquilo en omgeving

De komende dagen heeft u diverse mogelijkheden. U kunt een boottocht maken van Puerto Río Tranquilo naar de spectaculaire marmergrotten Las Cavernas de Marmol.

Het bezoeken waard is het nationale park Laguna San Rafael met zijn magnifieke gletsjer. Charles Darwin werd bij de aanblik vervuld van ontzag en melancholie. Wanneer de zon schijnt dan spettert het licht van het blauwe ijs af en komt het landschap tot leven met zwarthalszwanen en bevers, een bijzonder gezicht.

U kunt op eigen gelegenheid een roei- of motorboot nemen tot aan de voet van de gletsjer, waar het ijs de zee ontmoet. IJsbergen drijven zo dichtbij dat u ze kunt aanraken. Het bezoek wordt afgesloten met een ‘whisky on the rocks’ met ijs dat uiteraard regelrecht van de gletsjer wordt gebikt.

Dag 20 | Van Puerto Río Tranquilo via Balmaceda naar Santiago de Chile

U rijdt vandaag naar de luchthaven van Balmaceda en levert daar uw huurauto in. U vliegt in ongeveer 2 uur terug naar Santiago de Chile. Een transfer brengt u van het vliegveld naar het hotel.

De rest van de dag is zonder verplichtingen en kan naar eigen wens worden ingevuld.

Dag 21 | Terugvlucht naar Nederland

U wordt naar het vliegveld gebracht voor uw terugvlucht naar Nederland of België.

Vanaf-prijs

De vanaf-prijs voor deze 21-daagse rondreis bedraagt €4.309 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Nederlands aanspreekpunt tijdens de volledige reis
 • 24hs bereikbaarheid op de whatsapp
 • Standaard hotels op basis van logies ontbijt
 • Huur auto (17 dagen – SUV 4×2), incl. All risk verzekering, vrije km’s, 2e chauffeur en drop off kosten
 • Overig vervoer (ferries, transfers etc.) zoals omschreven in het programma
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €1.200/1.500) en continentale vluchten (+/- €288)
 • Lunch, diner en drankjes van dag 1 t/m dag 21 indien anders omschreven
 • Benzine tijdens de selfdrive en GPS
 • Excl. ferry Caleta Puelche – Caleta Arena
 • Entrees nationale parken
 • Vroege check ins of late check outs
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

De hotels waar wij mee samenwerken zijn door ons aan de hand van onderstaande criteria met zorg geselecteerd:

 • Authentieke hotels met een gezellige en persoonlijke sfeer
 • Hotels met een bijzondere en/of gunstige ligging
 • Hotels die een duurzaam beleid nastreven ten opzichte van mens en natuur

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Chili is oktober t/m april.

Elektriciteit

Het voltage dat men in Chili hanteert is 220. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met twee of drie pinnen met een platte vorm. Adapters voor buitenlandse apparaten zijn te koop bij ferreterías (ijzerwinkels) en grote supermarkten.

Fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in Chili. In restaurants en hotels is 10% van de rekening een goede richtlijn, soms is dit echter wel al in de rekening opgenomen onder “servicekosten“. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Geldzaken

De Chileense valuta is de peso. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en de grotere winkels accepteren de belangrijkste creditcards. Voor actuele valutakoersen kunt u terecht bij www.xe.com. Wij adviseren geld te wissel bij de wisselkantoren (casas de cambio). Ook kan er in steden en grotere dorpen vaak worden gepint. Wel geldt er dan een opnamelimiet en zijn de transactiekosten vaak hoog.

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

Gezondheid

Chili is een land zonder hygiënische problemen. Over het algemeen is het drinkwater safe. Het kan zijn dat het water hard en wat naar chloor smaakt. In dorpen is het beter om mineraalwater te drinken i.v.m. de hygiëne. Overal, zelfs in de kleinste supermarkten is volop mineraalwater te krijgen.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Wij raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

In het noorden van Chili is het het hele jaar door prettig reizen. December tot februari kan een slechte tijd zijn voor een bezoek aan de Altiplano, in verband met plotselinge zware regenval, waardoor de wegen onbegaanbaar worden. Vermijd van juni tot september centraal en zuidelijk Chili, omdat alles dan volgesneeuwd is en veel interessante plaatsen onbereikbaar zijn. Januari en februari zijn de meest toeristische maanden, dus in maart, november en december ben je het beste af. Op Paaseiland is het in de zomer erg warm en in de winter erg regenachtig.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Chili nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Chili is een veilig land om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de Villas de miseria (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze rondreis kan qua duur en de te bezoeken hoogtepunten volledig naar wens worden aangepast. Ook kan deze reis gecombineerd worden met een rondreis door Argentinië. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Chili met LATAM Airlines en SKY Airline.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Met een huurauto verkent u de Carretera Austral in Chili