5-daagse reis

Reis door de Puna van Argentinië en Chili

Offroad reis over de hoogvlaktes

Een prachtige offroad reis die begint in Salta. Van daaruit betreedt u de mysterieuze wereld van de hoogvlaktes van het Andesgebergte. Het landschap is zeer veranderlijk, van groene oases tot hoge rode bergen, van kleine meren met duizenden flamingo’s tot volledig ongerepte gebieden waar de wind vrij spel heeft.

Deze 5-daagse offroad 4WD over de hoogvlaktes van beide landen is een avontuur dat enkel ondernomen kan worden onder begeleiding van een ervaren gids/chauffeur. Kom kennismaken met de mysterieuze wereld van de hoogvlaktes van het Andesgebergte en ontdek de wonderen van het verborgen Argentinië en Chili.

Hoogtepunten

Dag 1 | De prachtige route van Salta naar Tolar Grande

Vanuit Salta rijdt u richting het westen waarbij u onderweg de groene vallei van Lerma passeert en van daaruit al snel de ruige en indrukwekkende natuur van de hoogvlakte oprijdt. San Antonio de los Cobres wordt gezien als de hoofdstad van de Puna, het is een stoffig klein dorp met kleurrijke mensen. Na San Antonio de los Cobres verlaat u de bewoonde wereld en doorkruist u eerst het zoutmeer van Pocitos alvorens een 3-uur durend offroad avontuur begint waar u een 10 miljoen jaar oude woestijn aandoet gevormd door klei en kristallen. Hierna doet u Tolar Grande en het zoutmeer Arizaro aan, een van de grootste zoutmeren ter wereld. Vanuit Tolar Grande heeft u een prachtig uitzicht op het bergmassief en de tientallen vulkanen met een hoogte van wel 6000 meter.

Rijduur: 6 uur – Hoogste punt: 4.500 meter

Dag 2 | Tolar Grande

In de ochtend gaat u er op uit om het gebied rondom het dorp Tolar Grande te verkennen. Dit gebied kenmerkt zich door zoutvlaktes, verlaten mijnwerkersdorpjes en verschillende microklimaten. De Ojos del Mar zijn blauwe gaten in het midden van het zoutmeer. In 2009 hebben onderzoekers hier een enorme hoeveelheid levende stromatolieten gevonden. Stromatolieten behoren tot de oudste fossielen ter wereld. Ook gaat u er te voet op uit voor het bezoek aan een enorme zandduin gelegen midden in de woestijn. Vanaf de top van deze zandduin kijkt u 360° weg. Er zal worden geluncht in Tolar Grande waarna u de tijd heeft om even te relaxen. In de middag zal Caipe worden aangedaan. Caipe was een oud treinstation van waaruit de mineralen per trein naar Salta werden getransporteerd. Vanaf dit treinstation heeft u een prachtig panoramisch uitzicht op de enorme Arizaro zoutvlakte.

Rijduur: 2 uur – Hoogste punt: 4.000 meter

Dag 3 | Antofalla en Antofagasta

Vandaag steekt u de zoutvlakte Arizaro over waarbij u het pad volgt van de Arrieros, of ook wel herders die een grote kudde dieren begeleidde naar Chili. Antofalla is een belangrijk en spectaculair stukje Puna. U vindt hier een natuurlijke waterbron omgeven door een groene vallei met vele mooie bomen. Antofalla samen met Antofagasta en Santa Rosa waren belangrijke rustplekken voor de lama karavaan die hier voorbij trok en dit gedeelte van de Andes met de Atacama woestijn verbond. De oasis is gelegen op de grens van de langste zoutvlakte ter wereld en wordt omgeven door rode bergen en lava dat in de loop der jaren bijzondere vormen heeft aangenomen.

Antofalla wordt nog steeds bewoond door zo’n 60 herders. Er zal gestopt worden voor de lunch. De vallei van Calalaste op een paar kilometer van Vega Colorada is de beste plek om wilde kamelen te spotten. Deze dag eindigt in Antofagasta de la Sierra, een klein authentiek dorpje met oude tradities. De naam Antofagasta betekent een ‘plaats waar de zon schijnt’ en het dorpje wordt omringd door ontelbare vulkanen. U bevindt zich hier in een gebied dat niet veel bezocht en bereisd wordt en alleen maar goed begaanbaar is met een 4WD en gids/chauffeur.

Rijduur: 7 uur – Hoogste punt: 4.500 meter

Dag 4 | Campo Piedra de Pómez en Laguna Grande

In de ochtend doet u het natuurreservaat Campo de Piedra Pómez aan. Dit natuurreservaat kenmerkt zich door een raar maar indrukwekkend landschap dat is ontstaan na een enorme vulkaanuitbarsting. De vulkaanuitbarsting had wat betreft kracht en vorm veel weg van een atoomexplosie. De wolk van as en puin werd verschillende kanten op geblazen en heeft het gebied zijn bijzondere karakter gegeven. Ook hebben de rotsen vele gaten, deze zijn ontstaan door de gassen die hun weg naar de oppervlakte zochten. De constante harde wind op de hoogvlakte heeft er voor gezorgd dat de rotsformaties ongekend mooi zijn.

In de middag brengt u een bezoek aan Ramsar, een 4.150 meter hoog gelegen meer naast de grootste vulkaan van de wereld: Galan. In de lente en zomer kunnen hier ongeveer 19.000 flamingo’s gespot worden. Ook zal Laguna Grande worden aangedaan, een ideale plek om verschillende soorten vogels te spotten.

Rijduur: 3 tot 6 uur – Hoogste punt: 4.300 meter

Dag 5 | De Ruta 40 en Cafayate

Na een aantal intense dagen op de hoogvlakte van Argentinië en Chili zal het noordwesten worden aangedaan. De route van El Peñon naar de Ruta 40, de meest tot de verbeelding sprekende weg van Argentinië, is 150 kilometer lang. Onderweg passeert u verschillende microklimaten. U komt door het gele gebied van Paja Brava, langs witte lagunes en een smalle vallei. Er zal geluncht worden in Santa Maria. Ook doet u het plaatsje Cafayate aan, bekend om zijn wijngaarden. Het laatste hoogtepunt dat op het einde van de middag zal worden aangedaan is de Quebrada de las Conchas, een 55 km lange vallei met bijzondere rotsformaties die 100 miljoen jaar oud zijn. Na 5 dagen avontuur eindigt de dag in de groene valleien van Salta.

Rijduur: 7 uur – Hoogste punt: 4.100 meter

Vanaf-prijs

De vanaf-prijs voor deze 5-daagse offroad reis bedraagt €1.475 per persoon en is gebaseerd op 2 samenreizende personen.

Inclusief

 • Nederlands aanspreekpunt in Buenos Aires
 • Overnachtingen in kleine authentieke hotels op basis van logies/ontbijt
 • 4WD gids/chauffeur tijdens Puna reis
 • Vergunning en verzekering voor Puna reis
 • Water (1,5 liter p.p.p.d.) en snacks tijdens Puna reis
 • Speciale uitrusting voor Puna reis: zuurstofapparaat, satelliettelefoon, extra benzine etc.
 • Ontbijt (4), Lunch (5) en Diner (4)
 • Entree tot de nationale parken
 • Bijdrage Garantie- en Calamiteitenfonds

Exclusief

 • Intercontinentale vlucht (+/- €800/1.000) en continentale vlucht
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Hotels

Tijdens deze offroad reist overnacht u in hotel Casa Andina en Hostería El Peñon. Beide hotels zijn klein en persoonlijk van opzet.

Toelichting

Alle (pakket-)reizen die Pure Latin America aanbiedt zijn op aanvraag van beschikbaarheid. Wij gaan pas financiële verplichtingen aan op het moment dat u daadwerkelijk een reis bij ons heeft geboekt. Na ontvangst van uw aanbetaling worden de eerste noodzakelijke betalingen aan onze lokale partners direct voldaan. Voor de periode tussen uw betaling van het restantbedrag tot kort voor de datum van vertrek, wanneer wij de laatste betalingen aan onze lokale partners voldoen, houdt Pure Latin America een saldo liquide middelen aan minimaal ter hoogte van de nog uitstaande financiële verplichtingen naar onze lokale partners. U kunt er dus zeker van zijn dat uw reis bij Pure Latin America te allen tijde doorgang kan vinden.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Argentinië en Chili is oktober t/m april.

Elektriciteit

Het voltage dat men in Argentinië en Chili hanteert is 220. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met twee of drie pinnen met een platte vorm. Adapters voor buitenlandse apparaten zijn te koop bij ferreterías (ijzerwinkels) en grote supermarkten.

Fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in Argentinië en Chili. In restaurants en hotels is 10% van de rekening een goede richtlijn, soms is dit echter wel al in de rekening opgenomen onder “servicekosten“. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Geldzaken

De Argentijnse en Chileense valuta is de peso. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en de grotere winkels accepteren de belangrijkste creditcards. Voor actuele valutakoersen kunt u terecht bij www.xe.com. Wij adviseren geld te wissel bij de wisselkantoren (casas de cambio). Ook kan er in steden en grotere dorpen vaak worden gepint. Wel geldt er dan een opnamelimiet en zijn de transactiekosten vaak hoog.

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

Gezondheid

Argentinië en Chili zijn landen zonder hygiënische problemen. Over het algemeen is het drinkwater safe. Het kan zijn dat het water hard en wat naar chloor smaakt. In dorpen is het beter om mineraalwater te drinken i.v.m. de hygiëne. Overal, zelfs in de kleinste supermarkten is volop mineraalwater te krijgen.

Inentingen

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, wordt het wel sterk aangeraden u te laten inenten tegen hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Wij raden u aan voor vertrek uw gezondheidscentrum te contacteren voor een persoonlijk inentingsadvies.

Klimaat

Het klimaat van Argentinië kan worden ingedeeld in vier types: droog, gematigd, koud en warm. Het Andesgebergte, Antarctica, de Atlantische Oceaan en de omvang van het land zijn in belangrijke mate bepalend voor het klimaat. In Buenos Aires kan de Sudestada (zuidoostelijke wind) stortbuien veroorzaken en het pampeano-weersyteem, dat beïnvloed wordt door de oceaan, kan onweer aanvoeren vanuit de pampa`s. Op de hoogvlakten van de noordwestelijke Andes is het overdag warm, terwijl Patagonië wordt geteisterd door harde wind die uit het zuidwesten komt en onbelemmerd over de vlakte raast. Door het Antarctische zeeklimaat van Tierra del Fuego (Vuurland) is het daar het hele jaar door nat en winderig.

In het noorden van Chili is het het hele jaar door prettig reizen. December tot februari kan een slechte tijd zijn voor een bezoek aan de Altiplano, in verband met plotselinge zware regenval, waardoor de wegen onbegaanbaar worden. Vermijd van juni tot september centraal en zuidelijk Chili, omdat alles dan volgesneeuwd is en veel interessante plaatsen onbereikbaar zijn. Januari en februari zijn de meest toeristische maanden, dus in maart, november en december ben je het beste af. Op Paaseiland is het in de zomer erg warm en in de winter erg regenachtig.

Paspoort

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Argentinië of Chili nog tenminste zes maanden geldig is. EU-onderdanen hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen.

Veiligheid

Argentinië en Chili zijn veilige landen om doorheen te reizen. U wordt geadviseerd in de grote steden de arme wijken, en vooral de Villas de miseria (krottenwijken) zoveel mogelijk te mijden. Wees, vooral in de nachtelijke uren in de centra, extra alert op zakkenrollers.

Verzekeren

Vakantie is belangrijk. U moet er onbekommerd van kunnen genieten. Daarom zijn er verzekeringen. Een annuleringsverzekering voor wanneer u niet kunt vertrekken of plotseling naar huis moet terugkeren en een reisverzekering voor dekking van schade. Pure Latin America stelt voor elke reis een reisverzekering verplicht en een annuleringsverzekering wordt nadrukkelijk aanbevolen.

Contactpersoon

Gwendeline

Wellicht heeft u een vraag, of is er iets onduidelijk? Laat het mij weten.

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Combinatie mogelijkheden

Deze reis kan uitstekend gecombineerd worden met een rondreis door Argentinië en/of Chili . Informeert u bij ons naar de mogelijkheden: +31(0)35-2031669 of info(at)purelatinamerica.com.

Vluchten

Wanneer u zelf uw vlucht boekt, zorg er dan voor dat uw vluchttijden corresponderen met uw reisprogramma. De intercontinentale en continentale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel zijn wij als extra service in staat u een passend vluchtvoorstel voor te leggen. Voor de intercontinentale vlucht werken wij samen met de KLM en voor de continentale vluchten in Argentinië met Aerolíneas Argentinas en in Chili met LATAM Airlines en SKY Airline.

Spreekt deze reis u aan?

Geef hieronder uw gegevens en wensen door. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw reisplannen te bespreken.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Werkwijze

1
U vertelt ons uw wensen, ideeën, budget en reisdata, waarna wij een vrijblijvend reisprogramma voor u samenstellen
2
Pas als u helemaal tevreden bent, geven we uw unieke reiservaring vorm. We doen er alles aan uw verwachtingen te overtreffen
3
We zorgen ervoor dat alles perfect geregeld is, zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Bij terugkomst nemen we altijd contact met u op

Route

Offroad reis over de hoogvlaktes