Gábor Margés
info@purelatinamerica.com

Geldzaken in Brazilië

Geldzaken zijn zoals veel dingen in Brazilië nogal zorgeloos. Een paar zaken zijn wel goed om te weten. In dit blog zetten we alles voor u op een rijtje, zodat u ongestoord van het heerlijke Brazilië kunt genieten.

Om te beginnen: in Brazilië is ‘plastic geld’ gemeengoed. Vrijwel overal wordt uw Nederlandse of Belgische bankpas met Maestro-logo of creditcard geaccepteerd. Ook voor kleinere betalingen in winkels, restaurants of sapbarretjes en zelfs in veel taxi’s is dat geen enkel probleem, u kunt vrijwel overal gewoon ‘pinnen’.

Natuurlijk is het wel handig om altijd wat geld op zak te hebben, voor kleine uitgaven als een rolletje snoep, een verkoelend en verfrissend cocosnootje of een flesje water. Maar u hoeft zeker niet met een dik pak geld de straat op en dat is wel zo’n prettig idee!

De Braziliaanse munt is de real (meervoud reais), lokaal aangeduid als R$ (de bij banken gebruikte internationale afkorting is BRL). Een euro is op het moment van schrijven ongeveer 4.23 real waard. Andersom staat een real ongeveer gelijk aan 24 eurocent. De actuele koers vindt u hier.

Geld wisselen

Als u bij aankomst graag wat Braziliaans geld op zak hebt, kunt u in Nederland vast wat reais kopen bij uw bank of GWK Travelex. Nodig is dat niet en de koers is bovendien nogal onvoordelig. Op de internationale luchthavens van São Paulo en Rio de Janeiro kunt u eenvoudig en tegen een betere koers geld opnemen bij een van de geldautomaten. U kunt ook euro’s wisselen bij een van de wisselkantoren op het vliegveld of in de stad, maar ook daar krijgt u een minder gunstige koers dan bij de automaten.

Geld opnemen

Op straat in Brazilië valt u ongetwijfeld de enorme hoeveelheid banken op. Niet bij elke bank accepteren de geldautomaten buitenlandse passen. Bij de automaten van Bradesco, Santander en Banco do Brasil is dat geen probleem. Let wel op of de automaat waar u wilt ‘pinnen’ ook het Maestro-logo heeft, niet bij alle automaten in een bankkantoor is dat het geval.

Grote Braziliaanse banken als Itaú (zeer opvallend aanwezig vanwege de oranje kleur) en Caixa (blauw) werken puur voor hun Braziliaanse cliënten, daar kunt u niet terecht.

De maximale opnamelimiet per dag verschilt per bank en kan ook nog per filiaal variëren, afhankelijk van het tijdstip en de aanwezige hoeveelheid geld. Tip: Bij Bradesco kunt u normaliter tot 2500 real per dag opnemen.

Mocht de toegestane limiet op het moment dat u pint lager zijn, dan kunt u wel meerdere keren achtereen geld opnemen. Als geld opnemen onverhoopt niet lukt, maakt u zich dan vooral geen zorgen. Ga gewoon even naar een andere bank of een ander filiaal, er zijn er genoeg!

Banken gaan in Brazilië om 16.00 uur dicht, maar na sluitingstijd kunt u wel gewoon geld opnemen. De deur van de pinruimte gaat open met uw bankpas of creditcard.

Veel banken verlagen ’s avonds de opnamelimiet om veiligheidsredenen (meestal tot 200 real). Het beste kunt u daarom overdag pinnen, of geld opnemen in een winkelcentrum. Dat laatste is sowieso het veiligst. In de grote winkelcentra hebben de grote banken veelal ook geldautomaten, zonder avondlimiet. In de grote steden zijn de grotere winkelcentra meestal tot 22.00 uur geopend (op zondag tot 21.00 uur).

In een aantal winkelcentra, op sommige metro- en treinstations en bij een aantal grote benzinestations staan ook geldautomaten van het Banco24Horas-netwerk. Dat zijn 24-uursautomaten (met uitzondering van eventuele sluitingstijden van de betreffende locatie) en die kunnen soms een uitkomst zijn. Wel krijgt u daar een veel onvoordeliger koers en betaalt u behalve de kosten van uw eigen bank ook nog een toeslag van zo’n 6 euro.

Briefgeld en munten

Braziliaans briefgeld bestaat in zeven varianten: 1 real, 2 real, 5 real, 10 real, 20 real, 50 real en 100 real. De beeltenis is op alle waardes hetzelfde, alleen de kleur varieert. Munten zijn er van 1 cent (centavos), 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent en 1 real. Let op: de munt van 1 real lijkt sterk op een munt van 1 euro!

De biljetten van 1 real en munten van 1 cent worden niet meer gemaakt. Sporadisch kunt u ze echter nog wel tegenkomen. Ze hebben wel hun waarde gehouden en u kunt ze ook gewoon gebruiken. Maar zeker de munten van 1 cent zijn schaars, in winkels worden de bedragen dan ook vaak iets naar boven of beneden afgerond.

Fooien

In horecagelegenheden wordt doorgaans 10% (soms 12%) ‘servicekosten’ berekend. U bent niet verplicht die te betalen, al is het wel gebruikelijk. Het deel ‘servicekosten’ gaat niet overal in zijn geheel naar de medewerker(s) die u bediendt heeft/hebben. Als u tevreden bent over de bediening en bovenop de 10% nog wat extra’s geeft, wordt dat zeker gewaardeerd.

‘Débito’ of ‘crédito’?

De meeste Braziliaanse bankpassen zijn hybride: ze werken zowel als pinpas als creditcard. Kassamedewerkers vragen de klant daarom altijd welke van de twee functies hij wil gebruiken. Omdat ze doorgaans niet weten dat een buitenlandse kaart maar een van de twee functies heeft, kunt u dus ook die vraag verwachten: ‘débito ou crédito?’, pinnen of met creditcard?

Bij het betalen met creditcard kan u om een identificatiebewijs gevraagd worden. Een kopie van uw paspoort volstaat dan. Het is sowieso aan te bevelen dat altijd bij u te dragen, aangezien u in Brazilië verplicht bent een identiteitsbewijs op zak te hebben. Voor toeristen is een kopie doorgaans voldoende.

Afdingen

Op markten, bij straatwinkeliers en bij grote aankopen in winkels, is het niet ongebruikelijk (en vaak lonend!) om korting te bedingen. In winkels wordt vaak korting gegeven als ‘cash’ of met pinpas betaalt (‘a vista’, wordt dat genoemd). Wellicht moet u in het begin even de schroom van u afgooien, maar u zult merken dat u er snel bedreven in raakt (en lol in krijgt). Verkopers vinden het ook zeker niet gek.

Samenvattend

Vrijwel overal in Brazilië kunt u met uw Nederlandse of Belgische bankpas betalen. Geld opnemen bij geldautomaten is geen probleem, maar het is niet nodig om veel geld op zak te hebben. Mocht u aan het eind van uw reis geld overhebben, dan kunt u uw reais bij wisselkantoren in Brazilië (bijvoorbeeld op de luchthaven) of in Nederland omwisselen. Maar u kunt ze natuurlijk ook bewaren voor uw volgende reis!

Meer blogs

Brazilië: wereldsteden, wonderlijk natuurschoon en warme mensen

Pure Latin America is vandaag gestart met de verkoop van droomreizen door het prachtige, kleurrijke en veelzijdige Brazilië. Het land is gezegend met levendige wereldsteden en wonderlijk natuurschoon, van de unieke ecosystemen van de Amazone tot de immense watervallen van...

Lees verder

De 10 mooiste hoogtepunten van Rio de Janeiro

Rio de Janeiro – zeg maar gewoon Rio – is de hoofdstad van de deelstaat Rio de Janeiro. In de stad zelf wonen 6,6 miljoen mensen, met de omringende gemeenten erbij gerekend telt de regio-Rio meer dan 12 miljoen inwoners....

Lees verder

De geschiedenis van Brazilië

De geschiedenis van Brazilië wordt gekenmerkt door een eeuwenlange overheersing door Portugal, dat het land meer dan 300 jaar ‘bezat’ als kolonie. Maar ook de Hollanders hebben een niet onbelangrijke rol gespeeld in de Braziliaanse historie. De ‘ontdekking van Brazilië’...

Lees verder

Beste reistijd en klimaat Brazilië

In zijn algemeenheid is het in Brazilië het hele jaar door prachtig weer en dus zeer geschikt om rond te reizen. Strandkleding en teenslippers mee dus (of snel aanschaffen in een van de hippe Braziliaanse beach shops)! Tegelijkertijd is Brazilië...

Lees verder

Geldzaken in Brazilië

Geldzaken zijn zoals veel dingen in Brazilië nogal zorgeloos. Een paar zaken zijn wel goed om te weten. In dit blog zetten we alles voor u op een rijtje, zodat u ongestoord van het heerlijke Brazilië kunt genieten. Om te...

Lees verder

ALMA in Chili, het grootste astronomische observatorium ter wereld

Samen met Amerikaanse en Japanse sterrenkundigen heeft ESO tien jaar lang gewerkt aan de bouw van ALMA – de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array. Op 13 maart 2013 werd ALMA officieel geopend. ALMA is het grootste en duurste astronomische project dat...

Lees verder

Colonia del Sacramento, een prachtig koloniaal stadje in Uruguay

Colonia del Sacramento (Colonia in ‘t kort) is een prachtig koloniaal stadje (27.000 inwoners) gelegen aan de oevers van de Río de La Plata. Het is in 1680 door de Portugezen gesticht en is daarmee het het oudste stadje van...

Lees verder
Meer blogs