Gwendeline
info@purelatinamerica.com

Geldzaken in Brazilië

Geldzaken zijn zoals veel dingen in Brazilië nogal zorgeloos. Een paar zaken zijn wel goed om te weten. In dit blog zetten we alles voor u op een rijtje, zodat u ongestoord van het heerlijke Brazilië kunt genieten.

Om te beginnen: in Brazilië is ‘plastic geld’ gemeengoed. Vrijwel overal wordt uw Nederlandse of Belgische bankpas met Maestro-logo of creditcard geaccepteerd. Ook voor kleinere betalingen in winkels, restaurants of sapbarretjes en zelfs in veel taxi’s is dat geen enkel probleem, u kunt vrijwel overal gewoon ‘pinnen’.

Natuurlijk is het wel handig om altijd wat geld op zak te hebben, voor kleine uitgaven als een rolletje snoep, een verkoelend en verfrissend cocosnootje of een flesje water. Maar u hoeft zeker niet met een dik pak geld de straat op en dat is wel zo’n prettig idee!

De Braziliaanse munt is de real (meervoud reais), lokaal aangeduid als R$ (de bij banken gebruikte internationale afkorting is BRL). Een euro is op het moment van schrijven ongeveer 4.23 real waard. Andersom staat een real ongeveer gelijk aan 24 eurocent. De actuele koers vindt u hier.

Geld wisselen

Als u bij aankomst graag wat Braziliaans geld op zak hebt, kunt u in Nederland vast wat reais kopen bij uw bank of GWK Travelex. Nodig is dat niet en de koers is bovendien nogal onvoordelig. Op de internationale luchthavens van São Paulo en Rio de Janeiro kunt u eenvoudig en tegen een betere koers geld opnemen bij een van de geldautomaten. U kunt ook euro’s wisselen bij een van de wisselkantoren op het vliegveld of in de stad, maar ook daar krijgt u een minder gunstige koers dan bij de automaten.

Geld opnemen

Op straat in Brazilië valt u ongetwijfeld de enorme hoeveelheid banken op. Niet bij elke bank accepteren de geldautomaten buitenlandse passen. Bij de automaten van Bradesco, Santander en Banco do Brasil is dat geen probleem. Let wel op of de automaat waar u wilt ‘pinnen’ ook het Maestro-logo heeft, niet bij alle automaten in een bankkantoor is dat het geval.

Grote Braziliaanse banken als Itaú (zeer opvallend aanwezig vanwege de oranje kleur) en Caixa (blauw) werken puur voor hun Braziliaanse cliënten, daar kunt u niet terecht.

De maximale opnamelimiet per dag verschilt per bank en kan ook nog per filiaal variëren, afhankelijk van het tijdstip en de aanwezige hoeveelheid geld. Tip: Bij Bradesco kunt u normaliter tot 2500 real per dag opnemen.

Mocht de toegestane limiet op het moment dat u pint lager zijn, dan kunt u wel meerdere keren achtereen geld opnemen. Als geld opnemen onverhoopt niet lukt, maakt u zich dan vooral geen zorgen. Ga gewoon even naar een andere bank of een ander filiaal, er zijn er genoeg!

Banken gaan in Brazilië om 16.00 uur dicht, maar na sluitingstijd kunt u wel gewoon geld opnemen. De deur van de pinruimte gaat open met uw bankpas of creditcard.

Veel banken verlagen ’s avonds de opnamelimiet om veiligheidsredenen (meestal tot 200 real). Het beste kunt u daarom overdag pinnen, of geld opnemen in een winkelcentrum. Dat laatste is sowieso het veiligst. In de grote winkelcentra hebben de grote banken veelal ook geldautomaten, zonder avondlimiet. In de grote steden zijn de grotere winkelcentra meestal tot 22.00 uur geopend (op zondag tot 21.00 uur).

In een aantal winkelcentra, op sommige metro- en treinstations en bij een aantal grote benzinestations staan ook geldautomaten van het Banco24Horas-netwerk. Dat zijn 24-uursautomaten (met uitzondering van eventuele sluitingstijden van de betreffende locatie) en die kunnen soms een uitkomst zijn. Wel krijgt u daar een veel onvoordeliger koers en betaalt u behalve de kosten van uw eigen bank ook nog een toeslag van zo’n 6 euro.

Briefgeld en munten

Braziliaans briefgeld bestaat in zeven varianten: 1 real, 2 real, 5 real, 10 real, 20 real, 50 real en 100 real. De beeltenis is op alle waardes hetzelfde, alleen de kleur varieert. Munten zijn er van 1 cent (centavos), 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent en 1 real. Let op: de munt van 1 real lijkt sterk op een munt van 1 euro!

De biljetten van 1 real en munten van 1 cent worden niet meer gemaakt. Sporadisch kunt u ze echter nog wel tegenkomen. Ze hebben wel hun waarde gehouden en u kunt ze ook gewoon gebruiken. Maar zeker de munten van 1 cent zijn schaars, in winkels worden de bedragen dan ook vaak iets naar boven of beneden afgerond.

Fooien

In horecagelegenheden wordt doorgaans 10% (soms 12%) ‘servicekosten’ berekend. U bent niet verplicht die te betalen, al is het wel gebruikelijk. Het deel ‘servicekosten’ gaat niet overal in zijn geheel naar de medewerker(s) die u bediendt heeft/hebben. Als u tevreden bent over de bediening en bovenop de 10% nog wat extra’s geeft, wordt dat zeker gewaardeerd.

‘Débito’ of ‘crédito’?

De meeste Braziliaanse bankpassen zijn hybride: ze werken zowel als pinpas als creditcard. Kassamedewerkers vragen de klant daarom altijd welke van de twee functies hij wil gebruiken. Omdat ze doorgaans niet weten dat een buitenlandse kaart maar een van de twee functies heeft, kunt u dus ook die vraag verwachten: ‘débito ou crédito?’, pinnen of met creditcard?

Bij het betalen met creditcard kan u om een identificatiebewijs gevraagd worden. Een kopie van uw paspoort volstaat dan. Het is sowieso aan te bevelen dat altijd bij u te dragen, aangezien u in Brazilië verplicht bent een identiteitsbewijs op zak te hebben. Voor toeristen is een kopie doorgaans voldoende.

Afdingen

Op markten, bij straatwinkeliers en bij grote aankopen in winkels, is het niet ongebruikelijk (en vaak lonend!) om korting te bedingen. In winkels wordt vaak korting gegeven als ‘cash’ of met pinpas betaalt (‘a vista’, wordt dat genoemd). Wellicht moet u in het begin even de schroom van u afgooien, maar u zult merken dat u er snel bedreven in raakt (en lol in krijgt). Verkopers vinden het ook zeker niet gek.

Samenvattend

Vrijwel overal in Brazilië kunt u met uw Nederlandse of Belgische bankpas betalen. Geld opnemen bij geldautomaten is geen probleem, maar het is niet nodig om veel geld op zak te hebben. Mocht u aan het eind van uw reis geld overhebben, dan kunt u uw reais bij wisselkantoren in Brazilië (bijvoorbeeld op de luchthaven) of in Nederland omwisselen. Maar u kunt ze natuurlijk ook bewaren voor uw volgende reis!

Reisplannen naar Brazilië?

Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

Meer blogs

Chili coronaregels update voor reizigers

In Zuid Amerika is de coronasituatie over het algemeen gunstig. Waar andere landen versoepelen is Chili is nog wat voorzichtig. Hoewel de grenzen open zijn, moeten reizigers voor aankomst en ook eenmaal daar zich nog aan een behoorlijk aantal regels...

Lees verder

Argentinië Reisadvies gewijzigd naar GEEL

Vandaag werden we wakker met het nieuws dat Argentinië voor Nederlanders vanaf nu een geel reisadvies heeft. Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Aangezien de zomer voor de deur staat is dit voor de vele ondernemers in de reisbranche een...

Lees verder

Je kan weer naar Brazilië reizen – Corona update

Brazilië Corona update De grenzen van Brazilië zijn open voor toeristen. Jouw reis door dit prachtige land heeft nu meer dan ooit een positieve impact. Met welke corona regels moet je rekening houden als je je reis voorbereidt? Bij aankomst...

Lees verder

Verzekeringen bij reizen naar bestemmingen met een geel of oranje advies

Er zijn drie verzekeringen van toepassing als je naar het buitenland reist waar we je graag over informeren. De zorgverzekering, reisverzekering en annuleringsverzekering. Zorgverzekering: Met je Nederlandse basis zorgverzekering ben je ook verzekerd voor ziektekosten in het buitenland. De zorgverzekering...

Lees verder

Argentinië opent grenzen – Corona update

Vanaf 1 november zal Argentinië de grenzen voor internationale reizigers weer openen. Dit is een grote opluchting voor lokale ondernemers. In Argentinië is het virus momenteel goed onder controle. Dit maakt dat jij op een veilige manier bijdraagt aan het...

Lees verder

KLM’s route naar een duurzame toekomst

Al 100 jaar vliegt KLM mensen de wereld over. Om te zorgen dat ook onze kinderen kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft, moeten we er zuinig op zijn. KLM realiseert zich dat de luchtvaart...

Lees verder

Toekomst van de reisbranche

Beste collega’s en reizigers, Alle ludieke demonstraties, rondetafelgesprekken en ingezonden brieven ten spijt. Kunnen en moeten we niet gewoon concluderen dat Rutte & Co. er totaal niet bij gebaat zijn om de Nederlandse reisbranche weer in het zadel te helpen...

Lees verder
Meer blogs