Gábor Margés
info@purelatinamerica.com

De 10 mooiste hoogtepunten van Rio de Janeiro

Rio de Janeiro – zeg maar gewoon Rio – is de hoofdstad van de deelstaat Rio de Janeiro. In de stad zelf wonen 6,6 miljoen mensen, met de omringende gemeenten erbij gerekend telt de regio-Rio meer dan 12 miljoen inwoners.

De inwoners van Rio worden carioca’s genoemd. Zij leven in een relatief klein gebied, dat omzoomd wordt door een uniek samenspel van heuvels, bergen, bos, strand en zee. Niet voor niets wordt Rio de Janeiro dan ook Cidade Maravilhosa genoemd: de fantastische stad.

Dit zijn de tien mooiste hoogtepunten die Rio de Janeiro zo fantastische maken:

De uitzichten vanaf het Christusbeeld en de Suikerbroodberg

Het imposante, 30 meter hoge beeld van Cristo Redentor (Christus de Verlosser) is hét wereldwijde symbool van Rio de Janeiro. Aan de voet van het beeld heeft u, vanaf de 709 meter hoge berg Corcovado (de gebochelde) – bij helder weer – een fantastisch uitzicht over de gehele stad. Tegelijkertijd is Christus ook nooit ver weg. Vanaf vele plekken in de stad, in de toeristische zuidzone, maar ook verder naar het noorden, torent het beeld met de gespreide armen (spanwijdte 28 meter) boven alles en iedereen uit en lijkt het alsof Christus waakt over Rio.

De vele bergen van Rio de Janeiro maken de stad een rijke schakering van verschillende indrukwekkende uit- en vergezichten. Dat geldt ook voor de Suikerbroodberg (Pão de Açucar), waarvandaan u weer een heel ander zicht heeft op Rio, de Baai van Guanabara en het aan de overkant gelegen stadsdeel Niteroí. In de kabelbaan naar boven waant u zich bovendien even James Bond, die hier in de film Moonraker een spectaculair gevecht leverde met zijn tegenstrevers Goodhead en Jaws. Aan de voet van de berg ligt de rustige wijk Urca met het idyllische kleine strand Praia Vermelha.

Voor weer een ander uitzicht op het water en de stad is een overtocht per veerboot naar het gezellige Niteroí en het door de beroemde architect Oscar Niemeyer ontworpen museum voor hedendaagse kunst (Museo de Arte Contemporânea, MAC) zeer de moeite waard. Het museum doet denken aan een vliegende schotel (hoewel Niemeyer eigenlijk een bloem voor zich zag) en vanaf de kaap waarop het gebouw ligt heeft u schitterend zicht op Rio en de Suikerbroodberg aan de overkant van de baai.

De stranden

Copacabana, het is misschien wel het beroemdste strand ter wereld. Maar het is zeker niet het enige strand in Rio. In de zuidzone van de stad strekt zich een kilometers lange zandstrook uit langs de kust, waarvan behalve Copacabana de stranden van Leme (aan het begin van Copacabana), Arpoador (tussen Copacabana en Ipanema), Ipanema en Leblon de meest bezochte zijn.

De stranden van Rio de Janeiro nodigen uit om te zwemmen, te zonnebaden of te flaneren. Jong en oud, rijk en arm, iedere carioca houdt van het strand en zoekt er verkoeling of aanspraak. Ook voor wie geen pure zonaanbidder of badgast is, is een middagje aan het strand een fascinerende belevenis. Verkopers van allerhande artikelen, variërend van bikini’s en zonnecrème tot garnalen aan een spies of gebraden kaas, hebben de meest opmerkelijke manieren om uw aandacht te trekken en een gesprek aan te knopen.

Tegelijkertijd zijn de stranden dé plek waar de inwoners van Rio sporten. Voetbal, volleybal, boksen, frescobol (een soort tennis maar dan met houten rackets en razendsnel), hardlopen, fietsen (op de boulevard) of fitness (op een van de vele ijzeren installaties aan de boulevard). Ook dat is een fascinerend én aanstekelijk schouwspel.

Lapa, de trappen van Selaron en Santa Teresa

Lapa is de swingende uitgaanswijk in het centrum van Rio. Aan de voet van het oude aquaduct (Arcos do Rio) liggen in het gebied rond de straten Rua Riachuelo, Avenida Mem de Sá en Rua do Lavradio in gerenoveerde koloniale panden tientallen sambabars, forrókroegen, rockcafés en restaurants. Op vrijdag- en zaterdagavond is het hier een deinende massa van duizenden carioca’s en toeristen. Tip: Rio Scenarium, een van de populairste sambacafés en een van de grote bezienswaardigheden van de stad.

Elke eerste zaterdag van de maand is er in de Rua do Lavradio een drukbezochte en gezellige antiekmarkt.

Vanuit Lapa kunt u via de kleurige Trappen van Selarón (Escadaria do Selarón) omhoog klauteren naar de hoger gelegen bohemiénwijk Santa Teresa. Sla wel eerst wat flesjes water in voor de tocht langs de 215 treden, die door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón vanaf 1990 tot aan zijn dood in 2013 in diverse kleuren zijn betegeld, als eerbetoon aan het Braziliaanse volk.

In de kunstenaarswijk Santa Teresa kunt u in een van de kleurrijke bars en restaurants even bijkomen van de klim en opnieuw genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Ook zijn hier veel ateliers en winkels met artesanale kunstvoorwerpen. Tip: neem om terug te keren naar ‘de begane grond’ het oude trammetje dat over het aquaduct naar het centrum rijdt.

De centrummarkt

Kleding, schoenen, bijouterieën, voetbalshirts, skateboards, koptelefoons, opladers, parfum, zonnebrillen en nog veel en veel meer. Verzin iets en u vindt het – spotgoedkoop – op de centrummarkt van Rio (metro: Uruguaiana), officieel de Mercado Popular do Saara geheten. Hier doet de gewone carioca zijn of haar inkopen en krijgt u een verrassend inkijkje in het dagelijks leven van de inwoners van Rio. Het is er altijd druk en gezellig en u komt er vast iets tegen waarvan u niet wist dat u het wilde hebben! Vergeet vooral niet af te dingen!

In de omliggende straten vindt u gespecialiseerde winkels en ook grote kledingzaken zoals Riachuelo en het ‘Nederlandse’ C&A, dat in Brazilië een van de grootste en best gesorteerde kledingketens is.

Aan het eind van het jaar staat dit gebied in het teken van Kerstmis en kunt u er terecht voor kerstversiering, kunstkerstbomen of kerstcadeaus. Terwijl de zon er op los brandt, schalt ondertussen uit de luidsprekers die in de straten zijn opgehangen dat ook de Braziliaan droomt van een ‘White Christmas’.

Rond Carnaval is het centrumgebied dan weer dé plek om uw carnavalsoutfit aan te schaffen.

Boulevard Olímpico, Praça Mauá en Museo do Amanhã

Vanuit het centrum is het niet ver wandelen (u kunt ook de tram nemen die sinds een paar jaar door Rio rijdt) naar het oude havengebied van Rio, dat voor de Olympische Spelen die in 2016 in de stad werden georganiseerd, is gerevitaliseerd.

Onderweg kunt u eerst even aanleggen in de Confeitaria Colombo (Rua Gonçalves Dias, 32), Rio’s mooiste café. Het stamt uit 1894 en is nog vrijwel in originele staat met veel jugenstill-details, kroonluchters en enorme spiegels. Geen haastwerk, want er staat doorgaans een flinke rij wachtenden voor een tafeltje.

Ook het nabijgelegen terras van Bar Amarelinho (Praça Floriano, 55 – B), te herkennen aan de gele luifels, is een fijne pleisterplaats. Dit gebied heet in de volksmond Cinelândia (bioscoopland) vanwege de aanwezige filmtheaters. Vanaf het terras kijkt u uit op diverse historische gebouwen, zoals het Theatro Municipal, geïnspireerd op het Parijse operagebouw Garnier, het Museo Nacional de Bellas Artes (nationaal museum voor schone kunsten) en de Biblioteca Nacional, de nationale bibliotheek met een collectie van meer dan 10 miljoen boeken en documenten waaronder een Duitse bijbel uit 1462 en het kleinste boek ter wereld: 1 centimeter, het in zeven talen uitgevoerde Onze Vader.

Vervolgens wandelt u langs de wat chiquere winkels van de Rio Branco naar de opgeknapte steegjes van het oude havengebied, in de richting van het Praça Mauá. Onderweg passeert u diverse historische gebouwen en kerken en talloze bars en cafés met gezellige straatterrassen.

Aan het open plein Praça Mauá ligt onder meer het futuristische Museo do Amanhã (Museum van Morgen). Het witte gebouw, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en geopend in 2015, staat in het teken van grote veranderingen in de wereld en wat die voor het leven van de almaar groeiende wereldbevolking op onze planeet betekenen. Het museum ligt half in de Baai van Guanabara en als u ervoor of ernaast staat, kijkt u uit over de baai en de haven, waar regelmatig grote cruiseschepen aanleggen.

De Boulevard Olímpico aan het plein dankt zijn naam aan de Olympische Spelen, toen dit een van de zogenoemde fanzones was waar de sportevenementen via grote schermen konden worden gevolgd, gelardeerd met muziekoptredens en fesitiviteiten.

Tegenwoordig is de boulevard een wandelpromenade met speelterreinen voor de jeugd. Grote trekpleister is het graffiti-kunstwerk ‘Etnias’ van de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra, een verzameling van vijf reuzengrote indianengezichten, geïnspireerd op de olympische ringen. De muurschildering van 15 meter hoog en 170 meter breed is door het Guinness Book of Records bestempeld als het grootste graffiti-kunstwerk ter wereld.

Stadion Maracanã

Voetbal is het allesverbindende elixer in Brazilië, dat vijf keer wereldkampioen voetbal werd (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), meer dan welk land dan ook, en wereldsterren als Pelé, Garrincha, Zico, Sócrates, Romário, Ronaldo, Bebeto, Ronaldinho, Neymar en nog tientallen anderen voortbracht.

Het Maracanã, in het noorden van de stad, is de heilige voetbaltempel van het land. Hier spelen Flamengo, de grootste club van Rio en een van de populairste clubs van het land (de meest geliefde club van de wereld, pocht de club zelf), en aartsrivaal Fluminense hun thuiswedstrijden. Een wedstrijd bijwonen in het Maracanã, zeker als Flamengo het stadion laat volstromen of tijdens een van de stadsderby’s, is een belevenis, ook voor wie niet heel veel om voetbal geeft. Maar de Braziliaanse fans maken van ieder bezoek een meeslepend feest, met onophoudelijk gezang en getrommel (en woest gevloek als het tegenzit) en zonder uitzondering allemaal gekleed in het shirt van de club.

Het stadion, dat officieel Estádio Jornalista Mario Filho heet, naar de journalist die zich jarenlang sterk maakte voor de aanleg, is gebouwd voor het WK voetbal van 1950 in Brazilië. Dat toernooi liep uit op een nationaal trauma, toen Brazilië in de laatste wedstrijd de vrijwel zekere wereldtitel (een gelijkspel was voldoende) verspeelde aan Uruguay door een 2-1 nederlaag tegen het zuidelijke buurland.

Ook was het stadion het decor voor de finale van het WK van 2014 tussen Duitsland en Argentinië (1-0). In juli 2019 behaalde Brazilië in het Maracanã zijn laatste grote internationale succes: 3-1 winst op Peru in de finale van de Copa América, het Zuid-Amerikaanse landenkampioenschap.

In het stadion is een voetbalmuseum gevestigd, met bij het bezoek inbegrepen ook toegang tot de kleedkamers en (de rand van het) veld.

Nationaal Park Tijuca

Vanaf het Christus-beeld of een andere plek in de stad heeft u het misschien al zien liggen: het uitgestrekte beschermde natuurgebied Parque Nacional da Tijuca. Het 3360 hectare grote park kent een unieke verzameling bomen, planten en dieren (zoals onder meer veelkleurige vogels diverse apensoorten waarvan sommige zeer brutaal zijn) en verfrissende watervallen.

Er zijn fiets-, wandel- en hikeroutes voor verschillende niveaus, al gaan de meeste wel flink bergop. Daarnaast kunt u onder meer airgliden en bergwanden beklimmen.

Het uitzichtpunt Vista Chinesa is een mooie rustplek, verder zijn er diverse bosrestaurants of -bars. Vanaf het plein Bom Retiro leiden een bospad en een in de rotsen gehakte trap naar de top van de 1021 meter hoge Pico da Tijuca, de hoogste berg van Rio. Voor die tocht moet u wel zo’n 1,5 à 2 uur uittrekken.

De Botanische Tuin

Met zo’n 140 hectare (waarvan 54 hectare open voor het publiek), 9000 planten van bijna 1500 verschillende typen en 140 vogelsoorten, is de Jardim Botânico (Rua Jardim Botânico, 1008 of Rua Pacheco Leão, 101 en 915 in de wijk Jardim Botânico in de zuidzone van Rio) de grootste en meest gevarieerde botanische tuin van Zuid-Amerika en een ideaal en schaduwrijk rustpunt in de vaak hete en hectische stad.

Het park kent een aantal lange lanen, met de meer dan 200 jaar oude en 40 meter hoge koningspalmen, de ‘fontein van de muzen’, een meer met Victoria-waterlelies als enkele van de vele hoogtepunten. Daarnaast zijn er kassen met orchideeën, cactussen en vleesetende planten, diverse musea en enkele café-restaurants.

Net als het Parque Nacional da Tijuca is de Jardim Botânico een erfenis van Dom João VI, de Portugese prins-regent die in 1808 besloot het Portugese hof te verplaatsen naar Rio. Kort na zijn aankomst besloot hij tot aanleg van de tuin, vooral om exotische planten uit Azië te laten acclimatiseren. Die soorten zijn dan ook in grote mate te vinden. Ook de tegenwoordig zeldzame houtsoort pau brasil is nog in de tuin aanwezig.

Hip Ipanema

Ipanema is Rio’s hippe fashion district, domein van Brazilië’s wereldberoemde fotomodellen en bekende of semi-bekende acteurs van de populaire tv-novelas (soaps). Hier vindt u de bijbehorende winkels van grote Braziliaanse en internationale modemerken, fancy bars en restaurants.

Voor muziekliefhebbers is bar/restaurant Garota de Ipanema (Rua Vinícius de Moraes, 49) het Mekka van Rio. Vanaf het terras zagen de vrienden Vinícius de Moraes (1913-1980) en Tom Jobim (1927-1994) hier in 1962 de heupwiegende schoonheid Helô Pinheiro voorbij slenteren, wat hen de inspiratie gaf voor het schrijven van hun wereldhit Garota de Ipanema (The Girl From Ipanema). Volgens de overlevering groeide het liedje, in zijn originele versie gezongen door Astrud Gilberto en onder andere vertolkt door Frank Sinatra, Placido Domingo, Amy Winehouse, Cher en Madonna, uit tot het op één na meest gecoverde nummer in de muziekgeschiedenis (na Yesterday van de Beatles).

Het succes van het nummer leidde tot de naamsverandering van de toenmalige Bar Veloso. Vandaag de dag staat het etablissement geheel in het teken van het beroemde lied. Tip: de picanha na chapa (dunne biefstuk met een vetrandje op de bakplaat) is een van de beste van Rio!

Carnaval

Honderdduizenden carioca’s kijken er het hele jaar naar uit: het wereldberoemde Carnaval van Rio. Al maanden van tevoren zijn ze bezig met hun outfit, het instuderen van dansen en muziek en het optuigen van de praalwagens.

Al weken voor de officiële carnavalsdagen zindert het carnavalsgevoel al door de hele stad, met opwarmende straatfeesten en -parades (bloco’s genaamd) in de verschillende wijken van Rio. Gedurende de carnavalsdagen zelf zijn er vooral in het centrum van de stad grote feesten met bekende artiesten. Die worden soms door honderdduizenden mensen bezocht, maar het bier vloeit in overvloed en de sfeer is doorgaans los en vrolijk. Sluit gerust aan in de massa of bij een van de optochten achter de rijdende wagens met muziek! Raadpleeg voor een compleet overzicht van data en locaties de website van de krant O Globo: www.oglobo.com.br).

Het absolute hoogtepunt van het jaarlijkse Carnaval zijn de optochten van de sambascholen van Rio in het speciale carnavalsstadion, het door Oscar Niemeyer ontworpen Sambódromo (officiële naam Sambódromo da Marquês da Sapucaí) in het centrum van de stad.

Het Carnaval is namelijk ook een wedstrijd (ooit bedacht door de journalist Mario Filho, wiens naam ook het Maracanã draagt, om de lezers van zijn krant iets spannends te bieden in de periode waarin er niet werd gevoetbald), de sambascholen hebben net als voetbalclubs fanatieke supporters, ‘clubkleuren’ en ‘clubliederen’ en strijden in het met 70.000 enthousiaste fans gevulde Sambódromo op carnavalszondag en -maandag gedurende twee nachten om wie het mooiste, beste en meest creatieve defilé heeft.

De optochten vertellen prachtige verhalen, variërend van gebeurtenissen uit de Braziliaanse geschiedenis of het dagelijks leven tot politiek, sprookjes en fantasie. In een optocht van een sambaschool lopen honderden mensen mee, gestoken in een vaak glinsterende outfit, dansend en zingend. Ze omringen de vaak torenhoge praalwagens, die al even glinsterend zijn opgetuigd om het verhaal uit te beelden. Het bijwonen van de optochten is een unieke belevenis en een geweldige kennismaking met het Carnaval van Rio, de carioca’s en Brazilië (kijk voor informatie over kaartverkoop op: http://liesa.globo.com).

Reisplannen naar Brazilië?

Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

Meer blogs

KLM’s route naar een duurzame toekomst

Al 100 jaar vliegt KLM mensen de wereld over. Om te zorgen dat ook onze kinderen kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft, moeten we er zuinig op zijn. KLM realiseert zich dat de luchtvaart...

Lees verder

Toekomst van de reisbranche

Beste collega’s en reizigers, Alle ludieke demonstraties, rondetafelgesprekken en ingezonden brieven ten spijt. Kunnen en moeten we niet gewoon concluderen dat Rutte & Co. er totaal niet bij gebaat zijn om de Nederlandse reisbranche weer in het zadel te helpen...

Lees verder

Ecologisch overnachten in hotel UXUA in Brazilië

Het UXUA hotel in Brazilië laat goed zien dat ecologisch geen afbreuk hoeft te doen aan design en sfeer. Het hotel heeft elf unieke mooi ingerichte huizen en bungalows in het historische centrum van Trancoso. Vier van de huizen zijn...

Lees verder

Het beste wijnrestaurant ter wereld staat in Mendoza – Argentinië

De net buiten Mendoza in Argentinië gelegen Rosell Boher Lodge ontving tijdens de “Great Wine Capitals: Best of Wine Tourism 2020” awards in Bordeaux – Frankrijk, de onderscheiding als beste wijnrestaurant ter wereld. Het wijnhuis heeft eerder al andere prijzen...

Lees verder

Gezinsreis door Argentinië en Brazilië

Wat is er nou mooier dan met uw gezin op reis te gaan? Samen met uw kinderen het prachtige en veelzijdige Argentinië en Brazilië te ontdekken. Het maken van een verre reis met uw kinderen staat garant voor een herinnering...

Lees verder

Virtueel op reis door Argentinië, Brazilië en Chili

Proeven – Maak kennis met de smaak van Argentinië Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van...

Lees verder

Anavilhanas is de beste jungle lodge in de Amazone van Brazilië

Het Amazonegebied is de natuurlijke schatkamer van Brazilië en het rijkste tropische regenwoud in de wereld. Nergens anders is zoveel rijkdom aan planten en dieren te vinden. In de grond bevinden zich enorme voorraden edelmetalen en waardevolle ertsen; dit is...

Lees verder
Meer blogs