Gwendeline
info@purelatinamerica.com

Praktische informatie Brazilië

Ga goed voorbereid op reis. Hieronder vertellen we u meer over praktische informatie Brazilië.

De Braziliaanse ambassade vindt u in Den Haag op de Mauritskade 19. Ze zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur telefonisch te bereiken op het nummer 070-3023959.

Het Nederlands consulaat-generaal in Brazilië vindt u in São Paolo op Avenida Brigadeiro Faria Lima 1779 (3e verdieping). Ze zijn van maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur telefonisch te bereiken op het nummer +55-1138113300.

Hulp in het buitenland

Het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op het telefoonnummer +31-247247247. Ook kunt u de Nederlandse ambassade in Brazilië bellen, u wordt dan automatisch doorverbonden naar het contactcenter in Nederland.

In geval van een arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.

Alarmnummers

 • Politie: 190
 • Ambulance: 192
 • Brandweer: 193

Autohuur

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Brazilië. IRB-model 1949 wordt geaccepteerd. Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee. Het IRB is geen vervanging voor uw Nederlandse rijbewijs, u moet dus beide documenten meenemen.

Waarborg

Voor het ophalen van de huurauto moet u een geldig paspoort, rijbewijs en creditcard kunnen overleggen van de persoon die gaat rijden. Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder krijgt u de huurauto mee. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd. De borgsom varieert per autoklasse. Dit is het bedrag dat ze tijdelijk inhouden en varieert tussen de R$ 700 voor Cat A,C, F tot R$1.000 voor Cat FX, M, en R$1.500 voor Cat GX, R en R$ 2.500 voor Cat L, P en LP.

Debetkaarten (pinpassen en bankpassen), prepaidkaarten, oplaadbare of virtuele creditcards of andere betaalkaarten waarop de nummers en letters niet zijn gestanst (voelbaar reliëf), worden gewoonlijk niet geaccepteerd.

Continentale vluchten

Onderstaande links geven u meer informatie over de bagageregels en de opties om online in te checken per luchtvaartmaatschappij in Brazilië:

Praktische informatie

Bellen en Wifi

Het mobiele telefoonnetwerk in Brazilië is, zeker in de grote steden en toeristengebieden, uitstekend. Uw telefoon zal doorgaans vanzelf – als u gebruikmaakt van roaming – verbinding maken met een netwerk een van de grote vier providers: Claro, Tim, Oi of Vivo. Maar internationaal bellen en internetten kan qua kosten snel oplopen, evenals het bellen in Brazilië met uw Nederlandse telefoon. Dat laatste kunt u ondervangen door te bellen via WhatsApp, een zéér Braziliaanse gewoonte. Brazilië is een echt ‘WhatsApp-land’, mensen bellen elkaar vooral – via internet dus kosteloos – via WhatsApp of ze sturen elkaar spraakberichten. Niemand zal raar opkijken als u dat ook doet. In uw hotel en op openbare plekken zoals bars, restaurants en winkelcentra kunt u meestal wel gebruikmaken van Wifi.

Voor ‘gewoon’ gebruik van uw telefoon in Brazilië is het niet per se nodig of beter om een lokale prepaid sim-kaart aan te schaffen. Maar bent uw van plan om veel te bellen of te internetten via roaming, dan kan dat wel slim zijn om de kosten overzichtelijk te houden en achteraf thuis niet verrast te worden door een hoge rekening. Sim-kaarten kunt u het best kopen bij een van de vele straatverkopers. Zij zijn te herkennen aan fleurige T-shirts van de providers en vaak luidruchtige aanprijzingsslogans. In prijs is tussen de providers weinig verschil, algemeen geldt Claro als de aanbieder met de beste dekkingsgraad. Doorgaans zit er bij de aanschaf van een kaart een bel- en internetbundel inbegrepen. De verkopers zullen u helpen bij het registreren en activeren van de kaart. Opwaarderen kan eenvoudig bij een kranten- en tijdschriftenkiosk (waar u de kaarten trouwens ook kunt kopen, maar daar zijn de verkopers minder behulpzaam bij het activeren) of bij een van de vele drogisterijen.

Beste reistijd

In zijn algemeenheid is het in Brazilië het hele jaar door prachtig weer en dus zeer geschikt om rond te reizen. Strandkleding en teenslippers mee dus (of snel aanschaffen in een van de hippe Braziliaanse beach shops)!

Tegelijkertijd is Brazilië ook een immens land, dat zich bijna over het hele Zuid-Amerikaanse continent uitstrekt. Daardoor zijn er wel een paar regionale klimatologische en seizoensgebonden verschillen.

Allereerst: aangezien Brazilië aan de ‘andere’ kant van de evenaar ligt, zijn de jaargetijden omgekeerd aan die van Nederland en België: in ‘onze’ zomer is het in Brazilië winter en andersom.

Het noorden en noordoosten

In het noorden (onder meer de Amazone en Belém) en noordoosten (Fortaleza, Recife en Salvador) van Brazilië is het het gehele jaar door warm en komt de temperatuur niet onder de 25 graden.

Juli tot en met december zijn normaliter de droogste maanden. Van januari tot en met juni regent het wat meer (pieken in maart en april) en kan het ook benauwder zijn. Aan de kust zorgt een zeebries dan weer voor verkoeling. Regen is overigens relatief: doorgaans kort, hevig en verfrissend, waarna al snel de zon weer doorbreekt.

Juni en juli zijn zeer gezellige maanden in het noordoosten, vanwege de juni-feesten (Festa Junina) die in die periode worden gehouden.

Amazone

In de jungle van de Amazone ligt de temperatuur gedurende het hele jaar rond de 27, 28 graden. Maar de Amazone is niet voor niets een ‘regenwoud’, het is er het hele jaar door regenachtig, met een hoge vochtigheidsgraad. De meeste neerslag valt in de maanden december – maart. Daarna bloeit de jungle weer in al haar pracht op. Juli en augustus zijn dan de beste maanden om van de schitterende natuur te genieten.

Het zuidoosten (Rio de Janeiro)

De periode mei-oktober is de lekkerste periode om u onder te dompelen in het prachtige Rio de Janeiro en zijn tropische klimaat: een aangename temperatuur door flink wat zon en weinig regen. Ideaal om stad en omgeving te verkennen, maar net zo goed geschikt voor een heerlijke dag aan een van de stranden.

Op 21 juni begint officieel de winter in Rio, maar voor het weertype maakt dat niet veel uit. Wel kan het ’s ochtends en ’s avonds soms fris zijn, zeker vlak bij de kust. Maar zodra de zon zich laat zien, smelt de ‘winterkou’ vanzelf weg. Bovendien is de ‘sopa de ervilhas’, erwtensoep, een bekend lokaal gerecht. Dus mocht u er in winters Rio echt trek in hebben, dan kunt u ook in Rio uw kopje snert (met worst!) bestellen.

Van december tot maart is het zeer heet in Rio, met temperaturen die ruimschoots boven de 30 graden uitschieten. Af en toe valt incidenteel ook een fikse regenbui. Dit is ook de periode van het Braziliaanse hoogseizoen, veel Brazilianen vieren vakantie in deze tijd, waarin ook Kerstmis, Oud & Nieuw en het Carnaval vallen. Vooral die laatste twee evenementen maken van Rio de Janeiro dan een bruisende metropool, vol feest en avontuur.

Het zuiden

Hoe verder naar het zuiden, hoe meer er echt sprake is van verschillende seizoenen. En van echte winter bovendien: in de zuidelijkste gebieden van Brazilië (de staten Paraná, Rio Grande do Sul en Santa Catarina) kan het in de Braziliaanse winter flink koud worden. In de bergen van Santa Catarina bijvoorbeeld zakt de temperatuur in juli soms onder het vriespunt en valt in dit deel van ‘tropisch’ Brazilië af en toe zelfs sneeuw!

Van maart tot november is in het zuiden de droogste periode, met van december tot februari meer regenval.

Foz do Iguaçu

’s Werelds spectaculairste watervallen in het zuiden van Brazilië zijn het hele jaar door fantastisch. Een paar factoren kunnen bij het plannen van uw reis een rol spelen, zoals de waterstroom, de bereikbaarheid van trails en hikes, de temperatuur, het aantal andere bezoekers en de regen.

De temperatuur bij de watervallen is gedurende het hele jaar aangenaam tot warm, doorgaans schommelend rond de 30 graden. De periode mei-augustus is gemiddeld iets lager: 24-26 graden.

December, januari en februari (de Braziliaanse zomermaanden) kennen relatief meer regen en kunnen daardoor bewolking, hoge temperaturen (rond of boven 30 graden) en een hoge vochtigheid geven.

In deze maanden zijn de watervallen op hun best (hoger water) en als u het niet erg vindt om nat te regenen en het water ‘in’ wilt met een boot, dan kan dit juist de meest geschikte tijd zijn. Daar staat tegenover dat deze periode ook het Braziliaanse en Argentijnse vakantie-hoogseizoen is: het is daardoor extra druk rond de watervallen. Door de regen kunnen ook trails en andere activiteiten (bijvoorbeeld snorkelen) gesloten zijn.

Maart-april en augustus-september zijn drogere perioden. Minder risico dus op regen en de temperaturen zijn iets aangenamer. Dat maakt wandelen, hiken of andere activiteiten in de omgeving wat makkelijker.

De watervallen zijn in deze periodes weliswaar niet op hun allerbest, ze blijven nog altijd indrukwekkend. Tegen de achtergrond van de rotsen en met bijzonder licht kunnen ze soms zelfs spectaculairder zijn dan in de natte tijd. Verder is het gedurende deze periode ook minder druk (behalve in de week van Pasen, dat is de drukste tijd van het jaar).

Voor de maanden mei-juli en oktober-november geldt: normaliter blauwe lucht, aangename temperaturen en minder bezoekers. Maar regenval is wisselend en wispelturig: soms wel, soms niet. Dat laatste kan tot lage waterstroom en minder spektakel leiden.

Midden-westen (Bonito en Pantanal)

Bonito, het hart van het eco-toerisme in Brazilië in de staat Mato Grosso do Sul, is op zijn best tijdens de periode december-maart. Doordat er dan relatief meer regen valt, is de vegetatie op haar mooist, staat het water in de rivieren hoog en is er voedsel in overvloed voor de dieren.

Tussen mei en augustus valt er minder regen, waardoor de watervallen minder spectaculair kunnen zijn. Voor wie in Bonito vooral wil snorkelen, is juist de droge periode tussen mei en september het beste. Het water is dan helderder waardoor de zeefauna beter zichtbaar is.

Pantanal

De temperaturen in de Pantanal schommelen het gehele jaar tussen de 30 en 33 graden, grotendeels gepaard aan een hoge vochtigheidsgraad.

Het regenseizoen loopt van november tot maart. Die periode wordt gekenmerkt door hevige regenval en overstromingen. Dit is ook de nestperiode voor vele vogelsoorten en zoogdieren trekken zich terug op de hoger gelegen delen van de Pantanal. Dit is logischerwijs niet de beste periode voor een bezoek.

De beste tijd om naar de Pantanal te reizen is de droge tijd, globaal tussen april en september. In april begint het water te zakken en komen de vissen vast te zitten in meertjes en modderpoelen. Dat trekt vogels aan, zodat dan ook de periode begint om de honderden prachtige en bijzondere vogelsoorten in de Pantanal te spotten. Aangezien het weer altijd enigszins onvoorspelbaar blijft, verdient het aanbeveling om de overgangsmaanden april en september te vermijden.

Elektriciteit

Afhankelijk van de regio is het voltage 127 of 220 volt. Vraag ter plaatse na wat de netspanning is. Het officiële type stopcontacten in Brazilië is type N (standaard NBR 14136), dat vrijwel alleen in Brazilië wordt gebruikt. Deze stopcontacten hebben drie ronde gaten en zijn geaard. Ze zijn vaak ook geschikt voor de bij ons bekende platte stekker van het type C. Let echter altijd op het voltage! (Zwitserse stekkers van type J passen niet in deze stopcontacten.) Mogelijk is voor dit soort stopcontacten een verloopstekker nodig van het type N of een wereldstekker.

Daarnaast komen ook geaarde en ongeaarde stopcontacten voor met rechthoekige gaten. Hiervoor is een verloopstekker nodig van het type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een wereldstekker.

Nationale feestdagen

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 23 t/m 25 februari – Carnaval
 • 26 februari – Aswoensdag
 • 8 maart – Internationale vrouwendag
 • 10 april – Goede vrijdag
 • 12 april – Pasen
 • 21 april – Tiradentes dag
 • 22 april – Ontdekking van Brazilië
 • 1 mei – Dag van de arbeid
 • 5 mei – Internationale Lusofoniedag
 • 10 mei – Moederdag
 • 31 mei – Pinksteren
 • 11 juni – Corpus Christi
 • 12 juni – Braziliaanse Valentijnsdag
 • 24 juni – Festa de São João
 • 9 augustus – Vaderdag
 • 7 september – Onafhankelijkheidsdag
 • 21 september – Boomplantdag
 • 12 oktober – Heilige Vrouwen Aparecida
 • 12 oktober – Dag van de kinderen
 • 15 oktober – Dag van de leraren
 • 28 oktober – Dag van de ambtenaren
 • 2 november – Allerzielen
 • 15 november – Dag van de republiek
 • 19 november – Dag van de vlag
 • 20 november – Dag zwarte bewustzijn
 • 24 december – Kerstavond
 • 25 december – Kerst
 • 31 december – Oudejaarsavond

Geld en geldzaken

Geldzaken zijn zoals veel dingen in Brazilië nogal zorgeloos. Een paar zaken zijn wel goed om te weten.

Om te beginnen: in Brazilië is ‘plastic geld’ gemeengoed. Vrijwel overal wordt uw Nederlandse of Belgische bankpas met Maestro-logo of creditcard geaccepteerd. Ook voor kleinere betalingen in winkels, restaurants of sapbarretjes en zelfs in veel taxi’s is dat geen enkel probleem, u kunt vrijwel overal gewoon ‘pinnen’.

Natuurlijk is het wel handig om altijd wat geld op zak te hebben, voor kleine uitgaven als een rolletje snoep, een verkoelend en verfrissend cocosnootje of een flesje water. Maar u hoeft zeker niet met een dik pak geld de straat op en dat is wel zo’n prettig idee!

De Braziliaanse munt is de real (meervoud reais), lokaal aangeduid als R$ (de bij banken gebruikte internationale afkorting is BRL). Een euro is op het moment van schrijven ongeveer 4.23 real waard. Andersom staat een real ongeveer gelijk aan 24 eurocent. De actuele koers vindt u hier.

Geld wisselen

Als u bij aankomst graag wat Braziliaans geld op zak hebt, kunt u in Nederland vast wat reais kopen bij uw bank of GWK Travelex. Nodig is dat niet en de koers is bovendien nogal onvoordelig. Op de internationale luchthavens van São Paulo en Rio de Janeiro kunt u eenvoudig en tegen een betere koers geld opnemen bij een van de geldautomaten. U kunt ook euro’s wisselen bij een van de wisselkantoren op het vliegveld of in de stad, maar ook daar krijgt u een minder gunstige koers dan bij de automaten.

Geld opnemen

Op straat in Brazilië valt u ongetwijfeld de enorme hoeveelheid banken op. Niet bij elke bank accepteren de geldautomaten buitenlandse passen. Bij de automaten van Bradesco, Santander en Banco do Brasil is dat geen probleem. Let wel op of de automaat waar u wilt ‘pinnen’ ook het Maestro-logo heeft, niet bij alle automaten in een bankkantoor is dat het geval.

Grote Braziliaanse banken als Itaú (zeer opvallend aanwezig vanwege de oranje kleur) en Caixa (blauw) werken puur voor hun Braziliaanse cliënten, daar kunt u niet terecht.

De maximale opnamelimiet per dag verschilt per bank en kan ook nog per filiaal variëren, afhankelijk van het tijdstip en de aanwezige hoeveelheid geld. Tip: Bij Bradesco kunt u normaliter tot 2500 real per dag opnemen.

Mocht de toegestane limiet op het moment dat u pint lager zijn, dan kunt u wel meerdere keren achtereen geld opnemen. Als geld opnemen onverhoopt niet lukt, maakt u zich dan vooral geen zorgen. Ga gewoon even naar een andere bank of een ander filiaal, er zijn er genoeg!

Banken gaan in Brazilië om 16.00 uur dicht, maar na sluitingstijd kunt u wel gewoon geld opnemen. De deur van de pinruimte gaat open met uw bankpas of creditcard.

Veel banken verlagen ’s avonds de opnamelimiet om veiligheidsredenen (meestal tot 200 real). Het beste kunt u daarom overdag pinnen, of geld opnemen in een winkelcentrum. Dat laatste is sowieso het veiligst. In de grote winkelcentra hebben de grote banken veelal ook geldautomaten, zonder avondlimiet. In de grote steden zijn de grotere winkelcentra meestal tot 22.00 uur geopend (op zondag tot 21.00 uur).

In een aantal winkelcentra, op sommige metro- en treinstations en bij een aantal grote benzinestations staan ook geldautomaten van het Banco24Horas-netwerk. Dat zijn 24-uursautomaten (met uitzondering van eventuele sluitingstijden van de betreffende locatie) en die kunnen soms een uitkomst zijn. Wel krijgt u daar een veel onvoordeliger koers en betaalt u behalve de kosten van uw eigen bank ook nog een toeslag van zo’n 6 euro.

Briefgeld en munten

Braziliaans briefgeld bestaat in zeven varianten: 1 real, 2 real, 5 real, 10 real, 20 real, 50 real en 100 real. De beeltenis is op alle waardes hetzelfde, alleen de kleur varieert. Munten zijn er van 1 cent (centavos), 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent en 1 real. Let op: de munt van 1 real lijkt sterk op een munt van 1 euro!

De biljetten van 1 real en munten van 1 cent worden niet meer gemaakt. Sporadisch kunt u ze echter nog wel tegenkomen. Ze hebben wel hun waarde gehouden en u kunt ze ook gewoon gebruiken. Maar zeker de munten van 1 cent zijn schaars, in winkels worden de bedragen dan ook vaak iets naar boven of beneden afgerond.

Fooien

In horecagelegenheden wordt doorgaans 10% (soms 12%) ‘servicekosten’ berekend. U bent niet verplicht die te betalen, al is het wel gebruikelijk. Het deel ‘servicekosten’ gaat niet overal in zijn geheel naar de medewerker(s) die u bediendt heeft/hebben. Als u tevreden bent over de bediening en bovenop de 10% nog wat extra’s geeft, wordt dat zeker gewaardeerd.

‘Débito’ of ‘crédito’?

De meeste Braziliaanse bankpassen zijn hybride: ze werken zowel als pinpas als creditcard. Kassamedewerkers vragen de klant daarom altijd welke van de twee functies hij wil gebruiken. Omdat ze doorgaans niet weten dat een buitenlandse kaart maar een van de twee functies heeft, kunt u dus ook die vraag verwachten: ‘débito ou crédito?’, pinnen of met creditcard?

Bij het betalen met creditcard kan u om een identificatiebewijs gevraagd worden. Een kopie van uw paspoort volstaat dan. Het is sowieso aan te bevelen dat altijd bij u te dragen, aangezien u in Brazilië verplicht bent een identiteitsbewijs op zak te hebben. Voor toeristen is een kopie doorgaans voldoende.

Afdingen

Op markten, bij straatwinkeliers en bij grote aankopen in winkels, is het niet ongebruikelijk (en vaak lonend!) om korting te bedingen. In winkels wordt vaak korting gegeven als ‘cash’ of met pinpas betaalt (‘a vista’, wordt dat genoemd). Wellicht moet u in het begin even de schroom van u afgooien, maar u zult merken dat u er snel bedreven in raakt (en lol in krijgt). Verkopers vinden het ook zeker niet gek.

Samenvattend

Vrijwel overal in Brazilië kunt u met uw Nederlandse of Belgische bankpas betalen. Geld opnemen bij geldautomaten is geen probleem, maar het is niet nodig om veel geld op zak te hebben. Mocht u aan het eind van uw reis geld overhebben, dan kunt u uw reais bij wisselkantoren in Brazilië (bijvoorbeeld op de luchthaven) of in Nederland omwisselen. Maar u kunt ze natuurlijk ook bewaren voor uw volgende reis!

Taal

Meest gesproken talen: Portugees (officieel) en regionale indianentalen. In toeristische gebieden wordt ook wel Spaans, Engels, Italiaans, Frans en Duits gesproken.

Tijdverschil

In Brazilië is het tussen de 3 (Fernando de Noronha) en 6 uur (uiterste westen van de Amazone) vroeger dan in Nederland.

Brazilië ligt grotendeels ten zuiden van de evenaar. Hierdoor lopen de Braziliaanse zomer- en wintertijd tegengesteld aan de Europese. Bovendien zijn de data waarop de zomer- en wintertijd ingaan, niet gelijk aan de Europese.

Vaccinaties en gezondheid

De aanbevolen vaccinaties voor Brazilië zijn Gele Koorts, DTP en Hepatitis A. 

Gele Koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte, overgebracht door muggen. De ziekte kan koorts, geelzucht en bloedingen veroorzaken. Vaccinatie bestaat uit één prik en geeft na tien dagen goede bescherming. Deze bescherming is in principe levenslang. Voor bepaalde mensen met specifieke medische achtergrond geldt de levenslange bescherming echter niet.

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken.

Hepatitis A

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Voor specifieke informatie over uw situatie en eventueel te nemen maatregelen raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts of de GGD. 

Hepatities B

Hepatitis B is een infectie van de lever veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in bloed en sperma en is daarmee besmettelijk. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen. Het virus wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren door een beet, krab of lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt. Vermijd alle contacten met dieren in streken waar rabiës voorkomt. Vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Gebruikt u medicijnen die de afweer verlagen? Dan geldt voor u een ander schema.

Schistosomiasis

Schistosomiasis (ook wel bilharzia genoemd) is een infectie veroorzaakt door een worm. De larven ontwikkelen zich eerst in een waterslak. De waterslak komt in zoet water voor. De larve van de worm kan de huid binnendringen en kan o.a. hevige jeukende uitslag, koorts, rugpijn en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Vermijd contact met zoetoppervlaktewater waar Schistosomiasis voorkomt. Er bestaat geen vaccin tegen Schistosomiasis. Behandeling met medicijnen is wel mogelijk.

Muggen

In Brazilië komen muggen voor die ziekten kunnen overbrengen, denk aan dengue, chikungunya en/of zika.

Malaria

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. Soms hoeft u geen malariapillen te slikken, maar wordt een noodbehandeling meegegeven in het geval u malaria krijgt. Dit hangt ook van uw medische gezondheid af.

Gezondheid

We raden u aan een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Wanneer u door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meeneemt, moet u mogelijk een medische verklaring bij u hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Ons advies is om water dat wordt geconsumeerd eerst te koken of hiervoor gebruik te maken van flessenwater.

Veiligheid

Brazilië is een veilig land om doorheen te reizen. Zakkenrollers zijn waarschijnlijk het grootste veiligheidsprobleem. Vooral in de grote steden in de metro, in/bij busterminals en treinstations moet u alert blijven. Er zijn geen specifieke onveilige regio’s in Brazilië. In algemene zin raden we u aan wanneer u het hotel verlaat, uw waardevolle spullen (juwelen, paspoort etc.) op uw hotelkamer in de kluis achter te laten.

Vervoer

Vliegtuig

Binnenlandse vluchten zijn de beste manier om Brazilië snel te doorkruisen. Alle grote en middelgrote steden hebben een luchthaven. De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen zijn LATAM, GOL en AZUL. Verder zijn er nog kleinere maatschappijen. Er is nauwelijks prijsverschil tussen de verschillende maatschappijen.

De verbindingen tussen de grote steden zijn goed: iedere dag vertrekken meerdere vliegtuigen naar elke bestemming. Houdt er wel rekening mee dat er niet altijd rechtstreeks gevlogen kan worden op een bestemming en dat er dus soms een tussenstop moet worden gemaakt.

Bus

Tussen de grote steden in Brazilië rijden regelmatig bussen. Deze bussen zijn een comfortabele manier om grote afstanden af te leggen. Op de plek van uw bestemming neemt u kleinere bussen die de omliggende gebieden verbinden. Vrijwel elk middelgroot dorp wordt op gezette tijden aangedaan door een bus. De bushaltes liggen vaak wel buiten het centrum van de stad.

Trein

Er zijn vrijwel geen noemenswaardige treinverbindingen in Brazilië.

Huurauto

De meest bijzondere manier om Brazilië te verkennen is per huurauto. Het voordeel van een selfdrive is dat er gebieden kunnen worden aangedaan waar u met een bus niet kunt komen, verder is de vrijheid ook een belangrijke reden waarom veel reizigers kiezen voor een selfdrive. De mooiste gebieden voor het maken van een selfdrive is het noordoosten en het zuidwesten van Brazilië.

Reisdocumenten

Reisdocument

Een paspoort is vereist. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Brazilië.

Visum

Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Verlenging van het verblijf kan aangevraagd worden bij de immigratiedienst ter plaatse.

Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Wanneer uw kind een andere achternaam heeft dan uzelf, dan moet u een geboortecertificaat kunnen overleggen.

Verkeer in Brazilië

Rijomstandigheden

 • De wegen in Brazilië zijn over het algemeen minder goed onderhouden. De kwaliteit van de wegen kan echter per gebied zeer verschillen. Pas uw snelheid hierop aan
 • Let op: in veel plaatsen zijn hoge verkeersdrempels aanwezig die vaak niet goed met borden zijn aangegeven
 • Rijden in het donker is sterk af te raden, want veel doorgaande wegen zijn niet verlicht, waardoor kuilen en gaten in slecht onderhouden wegen niet zichtbaar zijn

Verkeersregels

Rijden onder invloed

Er geldt een absoluut alcoholverbod; een alcoholgehalte in het bloed tot 0,2 promille wordt echter getolereerd ter compensatie van mogelijke fouten in de meetapparatuur. Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.

Mobiele telefoon

Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Let op: ook als het voertuig stilstaat, bijvoorbeeld in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Basisverkeersregels

U moet rechts rijden en links inhalen.

Bestuurders die een kruising naderen, moeten voorrang verlenen aan bestuurders van rechts, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven.

Sinds juli 2016 is in Brazilië het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag verplicht op alle auto(snel)wegen, ook op die in stedelijk gebied. Op overige wegen geldt deze verplichting niet.

Pechhulp

Bel bij pech in Brazilië de Automóvel Clube Brasileiro op +55-2122624800. De ACB is bereikbaar van ma t/m vr van 9:00 tot 18:00 uur. Bel bij spoedgevallen de politie op nummer 190 of de brandweer op 193. Op tolwegen wordt de pechhulp 24 uur per dag verzorgd door de beheerder van de tolweg.

Ongeval

Bij ongevallen met slechts beperkte blikschade hoeft u de politie niet te bellen (wel bij schade aan publieke eigendommen, zoals lantaarnpalen, verkeersborden of gebouwen).

Reisplannen naar Brazilië?

Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

Meer blogs

Chili coronaregels update voor reizigers

In Zuid Amerika is de coronasituatie over het algemeen gunstig. Waar andere landen versoepelen is Chili is nog wat voorzichtig. Hoewel de grenzen open zijn, moeten reizigers voor aankomst en ook eenmaal daar zich nog aan een behoorlijk aantal regels...

Lees verder

Argentinië Reisadvies gewijzigd naar GEEL

Vandaag werden we wakker met het nieuws dat Argentinië voor Nederlanders vanaf nu een geel reisadvies heeft. Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Aangezien de zomer voor de deur staat is dit voor de vele ondernemers in de reisbranche een...

Lees verder

Je kan weer naar Brazilië reizen – Corona update

Brazilië Corona update De grenzen van Brazilië zijn open voor toeristen. Jouw reis door dit prachtige land heeft nu meer dan ooit een positieve impact. Met welke corona regels moet je rekening houden als je je reis voorbereidt? Bij aankomst...

Lees verder

Verzekeringen bij reizen naar bestemmingen met een geel of oranje advies

Er zijn drie verzekeringen van toepassing als je naar het buitenland reist waar we je graag over informeren. De zorgverzekering, reisverzekering en annuleringsverzekering. Zorgverzekering: Met je Nederlandse basis zorgverzekering ben je ook verzekerd voor ziektekosten in het buitenland. De zorgverzekering...

Lees verder

Argentinië opent grenzen – Corona update

Vanaf 1 november zal Argentinië de grenzen voor internationale reizigers weer openen. Dit is een grote opluchting voor lokale ondernemers. In Argentinië is het virus momenteel goed onder controle. Dit maakt dat jij op een veilige manier bijdraagt aan het...

Lees verder

KLM’s route naar een duurzame toekomst

Al 100 jaar vliegt KLM mensen de wereld over. Om te zorgen dat ook onze kinderen kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft, moeten we er zuinig op zijn. KLM realiseert zich dat de luchtvaart...

Lees verder

Toekomst van de reisbranche

Beste collega’s en reizigers, Alle ludieke demonstraties, rondetafelgesprekken en ingezonden brieven ten spijt. Kunnen en moeten we niet gewoon concluderen dat Rutte & Co. er totaal niet bij gebaat zijn om de Nederlandse reisbranche weer in het zadel te helpen...

Lees verder
Meer blogs