Gábor Margés
info@purelatinamerica.com

Geldzaken in Argentinië

Geldzaken in Argentinië

Argentinië is een heerlijke bestemming, maar qua geldzaken werken dingen soms net wat anders dan in Europa. Met dit blog zorgen we voor een zachte landing én betaalgemak.

Cash is koning in Argentinië. Voor veel kleine betalingen gebruiken Argentijnen nog contanten, of het nu gaat om een pakje kauwgom of een kogelbiefstuk.

Daarbij gebruiken ze de Argentijnse peso ($), een munt die op het moment van schrijven ongeveer 1,5 eurocent waard is. Een euro is dus gelijk aan 66 Argentijnse peso. Check voor vertrek hier de meest actuele koers.

Geld wisselen

Omdat de peso met de dag minder waard wordt, kunt u bijna nergens in België en Nederland pesos kopen. Maar in Argentinië zijn uw euro’s juist van harte welkom.

Op het internationale vliegveld van Buenos Aires is een vestiging van staatsbank Banco Nación, waar u een uitstekende koers krijgt.

Bij andere banken kunt u als toerist niet terecht, maar dat is geen probleem want in het centrum van Buenos Aires vindt u talloze wisselkantoren, vooral in de winkelstraat Florida. Daarnaast zijn er ook winkelcentra met loketten waar reizigers geld kunnen wisselen.

De koers staat altijd duidelijk aangegeven, dus het loont om te vergelijken tussen de verschillende wisselkantoren. Tenzij anders aangegeven betaalt u geen verdere commissie. Wél moet u zich altijd legitimeren met uw paspoort bij het wisselen van contanten.

Mocht er in de buurt van het hotel geen wisselkantoor zijn, vraag dan bij de receptie of zij een betrouwbaar adres kennen. Laat u niet verleiden door mensen die op straat hun wisseldiensten aanbieden.

Last but not least: zorg dat uw eurobiljetten in goede staat verkeren. Briefjes met scheurtjes of vlekjes worden niet altijd geaccepteerd.

De pinautomaat

In Buenos Aires en de andere grote steden van Argentinië zijn voldoende pinautomaten. U vindt de “cajeros automáticos” in de vestigingen van lokale banken. Die sluiten om 15.00 uur, maar er is een aparte ingang voor het pinhokje. De deur opent u met een betaalpas of creditcard.

Bijna alle automaten zijn geschikt voor onze betaalpassen, maar er geldt een limiet van 4000 peso per transactie (ongeveer 60 euro). Als de pinautomaat bijna leeg is, kunnen er zelfs lagere limieten gelden. Dat is zeer onhandig, want de transactiekosten zijn hoog: 5 euro bij automaten van Link tot wel 8 euro voor automaten van Banelco. Daar moet je dan de kosten van je eigen bank nog bij optellen.

Briefgeld en munten

Het briefgeld dat uit de automaten komt is kleurrijk: van veel pesobiljetten zijn momenteel twee of zelfs drie versies in omloop (5, 10, 20, 50, 100). Van de grotere biljetten (200, 500, 1000) is gelukkig maar één variant. Let wel op met de briefjes van 5 en 500 peso. Ze hebben dezelfde kleur, dus zelfs veel Argentijnen vergissen zich soms. Vanaf februari 2020 gaan de briefjes van 5 peso uit de roulatie. Die zijn dan niet meer geldig. In de loop van het jaar worden ook biljetten van 2000 en 5000 peso in omloop gebracht.

Gepast betalen wordt enorm gewaardeerd in winkels en kiosken. Daarvoor is het Argentijnse muntgeld erg nuttig. Er zijn munten van 0.25, 0.50, 1, 2, 5 en 10 pesos.

Ook taxichauffeurs zijn erg blij als ze hun wisselgeld op zak kunnen houden. Voel u vrij om bijvoorbeeld een ritje van 193 peso af te ronden naar 200 peso.

Mocht u op een gegeven moment geen pesos meer hebben, dan kunt u soms ook nog met euro- of dollarbiljetten terecht. Soms hangt er bij de ingang van de winkel of het restaurant een briefje met de dagkoers, maar vraag voor de zekerheid altijd tegen welke koers men uw buitenlandse valuta accepteert. Het wisselgeld krijgt u altijd in pesos terug.

Betalen

Omdat pinnen zo duur is, houden we onze cash natuurlijk zo lang mogelijk op zak. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en grotere winkels accepteren de meeste betaalpassen. Dat staat altijd duidelijk aangegeven in de winkelruit, bij de kassa of op de menukaart. “Solo efectivo” betekent dat men alleen cash accepteert.

Houd er in de horeca rekening mee dat de fooi meestal niet met een pas kan worden afgerekend.

Bij betaling met pinpas of creditcard wordt meestal om een identiteitsbewijs gevraagd. Als buitenlander kom je soms weg met een kopie of scan van uw paspoort. Na het intoetsen van de pincode moet ook nog een handtekening en een paspoortnummer op het pinbonnetje worden gezet

Mercado Pago

Veel kleine ondernemers zijn recentelijk pin- of creditcardbetalingen gaan accepteren via het systeem van Mercado Pago, waarbij kleine witte kaartlezers worden gebruikt. Helaas kunt u uw Europese pinpas daarbij niet gebruiken omdat er geen pincode kan worden ingevoerd. Ook weigert het systeem regelmatig Nederlandse en Belgische creditcards.

Kortingen?!

Als je door leuke winkelstraten zoals Florida in het hart van Buenos Aires loopt, zie je overal uithangborden en stickers die enorme kortingen beloven: “30% korting met Mastercard”, “Betalen in 12 termijnen met VISA zonder rente”. Helaas, die kortingen gelden alleen voor Argentijnse bankpassen.

Samenvattend

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

En natuurlijk hebben we het liever niet over de terugreis, zeker omdat uw vakantie nog moet beginnen. Maar wissel uw pesos voor terugkeer naar Europa weer om, want daar zijn ze praktisch onverkoopbaar.

Meer blogs

Hoogtepunten en beste reistijd Patagonië

Weinig streken spreken zo tot de verbeelding als Patagonië. Al zolang ontdekkingsreizigers en onderzoekers het zuidelijkste deel van het huidige Argentinië en Chili aandoen, spreken ze over de bijzondere ervaring die ze daarbij opdoen, over de uitgestrektheid en het kale...

Lees verder

De Bauers nemen u mee op reis door Argentinië

De kracht van het nieuwe reisprogramma “De Bauers in Argentinië”? Het feit dat ze echt en spontaan zijn en zich elke weer oprecht verwonderen over het land dat ze bezoeken. Ook laten zij de kijker het lokale leven zien door...

Lees verder

Explora Argentinië – El Chaltén opent in september haar deuren

De luxe hotelketen Explora zal in september dit jaar haar deuren openen van het gloednieuwe hotel dat is gelegen op zo’n 17 kilometer van El Chaltén in het natuurreservaat Los Huemules. Los Huemules is een particulier natuurreservaat. Het ligt ingeklemd...

Lees verder

Praktische informatie Brazilië

Ga goed voorbereid op reis. Hieronder vertellen we u meer over praktische informatie Brazilië. De Braziliaanse ambassade vindt u in Den Haag op de Mauritskade 19. Ze zijn van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur telefonisch te bereiken...

Lees verder

Wijnliefhebber? Een verblijf in Bodega Colomé geeft uw droomreis door Argentinië extra smaak

Bodega Colomé is opgericht in 1831 en is daardoor de oudste wijnmakerij van Argentinië. Elk jaar wordt ruim een half miljoen liter aan wijn geproduceerd, dat vervolgens wordt geëxporteerd naar meer dan 25 landen. Maar dat is niet van de...

Lees verder

De EOLO Lodge vertolkt de geest van Patagonië

Geïnspireerd op de historische estancia’s van het gebied combineert het hotel Patagonische allure, Creoolse eenvoud en modern design. EOLO is gesitueerd in het hart van Patagonië, halverwege El Calafate en het nationale park Los Glaciares, in totale afzondering. Het ingetogen...

Lees verder

Brazilië: wereldsteden, wonderlijk natuurschoon en warme mensen

Pure Latin America is vandaag gestart met de verkoop van droomreizen door het prachtige, kleurrijke en veelzijdige Brazilië. Het land is gezegend met levendige wereldsteden en wonderlijk natuurschoon, van de unieke ecosystemen van de Amazone tot de immense watervallen van...

Lees verder
Meer blogs