Gwendeline
info@purelatinamerica.com

Geldzaken in Argentinië

Geldzaken in Argentinië

Argentinië is een heerlijke bestemming, maar qua geldzaken werken dingen soms net wat anders dan in Europa. Met dit blog zorgen we voor een zachte landing én betaalgemak.

Cash is koning in Argentinië. Voor veel kleine betalingen gebruiken Argentijnen nog contanten, of het nu gaat om een pakje kauwgom of een kogelbiefstuk.

Daarbij gebruiken ze de Argentijnse peso ($), een munt die op het moment van schrijven ongeveer 1,5 eurocent waard is. Een euro is dus gelijk aan 66 Argentijnse peso. Check voor vertrek hier de meest actuele koers.

Geld wisselen

Omdat de peso met de dag minder waard wordt, kunt u bijna nergens in België en Nederland pesos kopen. Maar in Argentinië zijn uw euro’s juist van harte welkom.

Op het internationale vliegveld van Buenos Aires is een vestiging van staatsbank Banco Nación, waar u een uitstekende koers krijgt.

Bij andere banken kunt u als toerist niet terecht, maar dat is geen probleem want in het centrum van Buenos Aires vindt u talloze wisselkantoren, vooral in de winkelstraat Florida. Daarnaast zijn er ook winkelcentra met loketten waar reizigers geld kunnen wisselen.

De koers staat altijd duidelijk aangegeven, dus het loont om te vergelijken tussen de verschillende wisselkantoren. Tenzij anders aangegeven betaalt u geen verdere commissie. Wél moet u zich altijd legitimeren met uw paspoort bij het wisselen van contanten.

Mocht er in de buurt van het hotel geen wisselkantoor zijn, vraag dan bij de receptie of zij een betrouwbaar adres kennen. Laat u niet verleiden door mensen die op straat hun wisseldiensten aanbieden.

Last but not least: zorg dat uw eurobiljetten in goede staat verkeren. Briefjes met scheurtjes of vlekjes worden niet altijd geaccepteerd.

De pinautomaat

In Buenos Aires en de andere grote steden van Argentinië zijn voldoende pinautomaten. U vindt de “cajeros automáticos” in de vestigingen van lokale banken. Die sluiten om 15.00 uur, maar er is een aparte ingang voor het pinhokje. De deur opent u met een betaalpas of creditcard.

Bijna alle automaten zijn geschikt voor onze betaalpassen, maar er geldt een limiet van 4000 peso per transactie (ongeveer 60 euro). Als de pinautomaat bijna leeg is, kunnen er zelfs lagere limieten gelden. Dat is zeer onhandig, want de transactiekosten zijn hoog: 5 euro bij automaten van Link tot wel 8 euro voor automaten van Banelco. Daar moet je dan de kosten van je eigen bank nog bij optellen.

Briefgeld en munten

Het briefgeld dat uit de automaten komt is kleurrijk: van veel pesobiljetten zijn momenteel twee of zelfs drie versies in omloop (5, 10, 20, 50, 100). Van de grotere biljetten (200, 500, 1000) is gelukkig maar één variant. Let wel op met de briefjes van 5 en 500 peso. Ze hebben dezelfde kleur, dus zelfs veel Argentijnen vergissen zich soms. Vanaf februari 2020 gaan de briefjes van 5 peso uit de roulatie. Die zijn dan niet meer geldig. In de loop van het jaar worden ook biljetten van 2000 en 5000 peso in omloop gebracht.

Gepast betalen wordt enorm gewaardeerd in winkels en kiosken. Daarvoor is het Argentijnse muntgeld erg nuttig. Er zijn munten van 0.25, 0.50, 1, 2, 5 en 10 pesos.

Ook taxichauffeurs zijn erg blij als ze hun wisselgeld op zak kunnen houden. Voel u vrij om bijvoorbeeld een ritje van 193 peso af te ronden naar 200 peso.

Mocht u op een gegeven moment geen pesos meer hebben, dan kunt u soms ook nog met euro- of dollarbiljetten terecht. Soms hangt er bij de ingang van de winkel of het restaurant een briefje met de dagkoers, maar vraag voor de zekerheid altijd tegen welke koers men uw buitenlandse valuta accepteert. Het wisselgeld krijgt u altijd in pesos terug.

Betalen

Omdat pinnen zo duur is, houden we onze cash natuurlijk zo lang mogelijk op zak. Supermarkten, de betere horecagelegenheden en grotere winkels accepteren de meeste betaalpassen. Dat staat altijd duidelijk aangegeven in de winkelruit, bij de kassa of op de menukaart. “Solo efectivo” betekent dat men alleen cash accepteert.

Houd er in de horeca rekening mee dat de fooi meestal niet met een pas kan worden afgerekend.

Bij betaling met pinpas of creditcard wordt meestal om een identiteitsbewijs gevraagd. Als buitenlander kom je soms weg met een kopie of scan van uw paspoort. Na het intoetsen van de pincode moet ook nog een handtekening en een paspoortnummer op het pinbonnetje worden gezet

Mercado Pago

Veel kleine ondernemers zijn recentelijk pin- of creditcardbetalingen gaan accepteren via het systeem van Mercado Pago, waarbij kleine witte kaartlezers worden gebruikt. Helaas kunt u uw Europese pinpas daarbij niet gebruiken omdat er geen pincode kan worden ingevoerd. Ook weigert het systeem regelmatig Nederlandse en Belgische creditcards.

Kortingen?!

Als je door leuke winkelstraten zoals Florida in het hart van Buenos Aires loopt, zie je overal uithangborden en stickers die enorme kortingen beloven: “30% korting met Mastercard”, “Betalen in 12 termijnen met VISA zonder rente”. Helaas, die kortingen gelden alleen voor Argentijnse bankpassen.

Samenvattend

Probeer als het kan altijd met creditcard of pinpas te betalen en houd de pesos op zak voor andere uitgaven. Contant geld wisselen is over het algemeen veel voordeliger dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg – zeker buiten de grootste steden – dat u altijd contanten op zak hebt, desnoods in euro’s of dollars.

En natuurlijk hebben we het liever niet over de terugreis, zeker omdat uw vakantie nog moet beginnen. Maar wissel uw pesos voor terugkeer naar Europa weer om, want daar zijn ze praktisch onverkoopbaar.

Reisplannen naar Argentinië?

Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

Meer blogs

Chili coronaregels update voor reizigers

In Zuid Amerika is de coronasituatie over het algemeen gunstig. Waar andere landen versoepelen is Chili is nog wat voorzichtig. Hoewel de grenzen open zijn, moeten reizigers voor aankomst en ook eenmaal daar zich nog aan een behoorlijk aantal regels...

Lees verder

Argentinië Reisadvies gewijzigd naar GEEL

Vandaag werden we wakker met het nieuws dat Argentinië voor Nederlanders vanaf nu een geel reisadvies heeft. Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Aangezien de zomer voor de deur staat is dit voor de vele ondernemers in de reisbranche een...

Lees verder

Je kan weer naar Brazilië reizen – Corona update

Brazilië Corona update De grenzen van Brazilië zijn open voor toeristen. Jouw reis door dit prachtige land heeft nu meer dan ooit een positieve impact. Met welke corona regels moet je rekening houden als je je reis voorbereidt? Bij aankomst...

Lees verder

Verzekeringen bij reizen naar bestemmingen met een geel of oranje advies

Er zijn drie verzekeringen van toepassing als je naar het buitenland reist waar we je graag over informeren. De zorgverzekering, reisverzekering en annuleringsverzekering. Zorgverzekering: Met je Nederlandse basis zorgverzekering ben je ook verzekerd voor ziektekosten in het buitenland. De zorgverzekering...

Lees verder

Argentinië opent grenzen – Corona update

Vanaf 1 november zal Argentinië de grenzen voor internationale reizigers weer openen. Dit is een grote opluchting voor lokale ondernemers. In Argentinië is het virus momenteel goed onder controle. Dit maakt dat jij op een veilige manier bijdraagt aan het...

Lees verder

KLM’s route naar een duurzame toekomst

Al 100 jaar vliegt KLM mensen de wereld over. Om te zorgen dat ook onze kinderen kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft, moeten we er zuinig op zijn. KLM realiseert zich dat de luchtvaart...

Lees verder

Toekomst van de reisbranche

Beste collega’s en reizigers, Alle ludieke demonstraties, rondetafelgesprekken en ingezonden brieven ten spijt. Kunnen en moeten we niet gewoon concluderen dat Rutte & Co. er totaal niet bij gebaat zijn om de Nederlandse reisbranche weer in het zadel te helpen...

Lees verder
Meer blogs