Gábor Margés
info@purelatinamerica.com

Geldzaken in Argentinië

Argentinië is een heerlijke bestemming, maar qua geldzaken werken dingen soms net wat anders dan in Nederland of België. Met dit blog zorgen we voor een zachte landing én betaalgemak.

Ten eerste is Argentinië echt een land van ‘cash’ geld. Voor de meeste betalingen gebruiken Argentijnen contant geld, of het nu gaat om een pakje kauwgom of een koelkast.

Daarvoor gebruiken ze de Argentijnse peso ($), een munt die op het moment van schrijven ongeveer 4 eurocent waard is. Een euro is gelijk aan 25 Argentijnse peso. Voor de meest actuele koers klikt u hier.

Geld wisselen

Omdat de koers van de Argentijnse munt flink schommelt, kunt u in Nederland en België vaak geen pesos kopen. Maar in Argentinië zijn euro’s en dollars juist van harte welkom.

Op het internationale vliegveld van Buenos Aires is een vestiging van staatsbank Banco Nación, waar u een uitstekende koers krijgt. Zorg er wel voor dat u briefgeld schoon en heel is: biljetten met scheurtjes of vlekjes worden niet geaccepteerd.

Mocht u na uw vlucht liever eerst even relaxen, dan kunt u ook bij wisselkantoortjes terecht in het centrum van Buenos Aires. De koers staat duidelijk aangegeven en er wordt in de regel geen extra commissie in rekening gebracht.

Helaas kunt u niet terecht bij de Argentijnse banken, maar misschien is dat niet zo heel erg, omdat de wachttijden daar flink kunnen oplopen.

Mocht er in de buurt van het hotel geen wisselkantoor zijn, vraag dan gerust aan de balie of zij een betrouwbaar adres kennen. Laat u niet verleiden door mensen die op straat hun wisseldiensten aanbieden.

De pinautomaat

In Buenos Aires en de andere grote steden in Argentinië is er altijd een pinautomaat in de buurt. U vindt de “cajeros automáticos” in de lokale banken. Die sluiten om 15.00 uur, maar er is altijd een aparte ingang voor het pinhokje dat 24 uur per dag open is. De deur opent u met uw pinpas of creditcard.

Bijna alle automaten zijn geschikt voor Nederlandse en Belgische passen, maar u kunt wel maar max. 2 keer per dag 2000 tot 3000 peso pinnen (ongeveer 100 euro). Ook betaalt u per transactie een fikse commissie: 5 euro per transactie bij pinautomaten van Link, tot wel 8 euro voor automaten van Banelco. Daar moet u dan de kosten van uw eigen bank nog bij optellen. Tip: de bank waar u het grootste bedrag kunt pinnen is Banco Nación van het LINK-netwerk, per keer kunt u 150 euro (3.600 pesos) uit de muur halen.

Briefgeld en munten

Het briefgeld dat uit de automaten komt is kleurrijk: van veel biljetten zijn momenteel twee versies in omloop (5, 10, 20, 50 en 100). Van de grotere biljetten (200, 500 en 1000) is gelukkig slechts één variant. Let op met de briefjes van 5 en 500 peso. Ze hebben dezelfde kleur, maar de waarde verschilt enorm: zelfs Argentijnen vergissen zich soms.

Het wordt in winkels altijd zeer gewaardeerd als u gepast kunt betalen. Daarvoor is het Argentijnse muntgeld erg nuttig. Ook taxichauffeurs zijn erg blij als ze hun wisselgeld op zak kunnen houden. Het is heel gewoon om 90 peso te geven voor een ritje van 87 peso.

Mochten uw pesos opraken, is het handig om wat kleinere euro of dollarbiljetten op zak te hebben. Op veel plaatsen worden die geaccepteerd. Meestal hangt er bij de ingang een briefje tegen welke koers men die valuta accepteert. Het wisselgeld krijgt u in pesos terug.

Betalen

Omdat pinnen zo duur is, houden we onze cash natuurlijk zo lang mogelijk op zak. Maar waar kunt u dan wél met uw pinpas en creditcard betalen? In de regel kunt u bij supermarkten, de betere horecagelegenheden en grotere winkels met uw pas terecht. Welke passen men accepteert staat altijd duidelijk aangegeven in de winkelruit, bij de kassa of op de menukaart. “Solo efectivo” betekent “alleen contanten”.

Als u met uw pinpas of creditcard betaalt, wordt u meestal om een identificatiebewijs gevraagd. Als buitenlander komt u meestal weg met een kopie van uw paspoort. Na het intoetsen van uw pincode moet u daarnaast nog een handtekening zetten op het bonnetje en uw paspoortnummer invullen.

Houd er in de horeca rekening mee dat de fooi niet met een pas kan worden afgerekend.

Kortingen?!

Als u door leuke winkelstraten zoals calle Florida in het hart van Buenos Aires loopt, ziet u overal uithangborden en stickers die enorme kortingen aanprijzen: “30% korting met Mastercard”, “Betalen in 12 termijnen met VISA zonder rente”. Helaas, die kortingen gelden alleen voor inwoners van Argentinië.

Samenvattend

Geld wisselen is meestal veel goedkoper dan geld uit de pinautomaat halen. Zorg dat u altijd cash op zak hebt, ook in pesos. Probeer als het kan met uw creditcard of pinpas te betalen, en bewaar uw pesos voor alle andere uitgaven.

En natuurlijk hebben we het liever niet over de terugreis, zeker omdat uw vakantie nog moet beginnen. Maar wissel de Argentijnse pesos voor terugkeer naar Europa, want daar zijn ze praktisch onverkoopbaar.

Meer blogs

Brazilië: wereldsteden, wonderlijk natuurschoon en warme mensen

Pure Latin America is vandaag gestart met de verkoop van droomreizen door het prachtige, kleurrijke en veelzijdige Brazilië. Het land is gezegend met levendige wereldsteden en wonderlijk natuurschoon, van de unieke ecosystemen van de Amazone tot de immense watervallen van...

Lees verder

De 10 mooiste hoogtepunten van Rio de Janeiro

Rio de Janeiro – zeg maar gewoon Rio – is de hoofdstad van de deelstaat Rio de Janeiro. In de stad zelf wonen 6,6 miljoen mensen, met de omringende gemeenten erbij gerekend telt de regio-Rio meer dan 12 miljoen inwoners....

Lees verder

De geschiedenis van Brazilië

De geschiedenis van Brazilië wordt gekenmerkt door een eeuwenlange overheersing door Portugal, dat het land meer dan 300 jaar ‘bezat’ als kolonie. Maar ook de Hollanders hebben een niet onbelangrijke rol gespeeld in de Braziliaanse historie. De ‘ontdekking van Brazilië’...

Lees verder

Beste reistijd en klimaat Brazilië

In zijn algemeenheid is het in Brazilië het hele jaar door prachtig weer en dus zeer geschikt om rond te reizen. Strandkleding en teenslippers mee dus (of snel aanschaffen in een van de hippe Braziliaanse beach shops)! Tegelijkertijd is Brazilië...

Lees verder

Geldzaken in Brazilië

Geldzaken zijn zoals veel dingen in Brazilië nogal zorgeloos. Een paar zaken zijn wel goed om te weten. In dit blog zetten we alles voor u op een rijtje, zodat u ongestoord van het heerlijke Brazilië kunt genieten. Om te...

Lees verder

ALMA in Chili, het grootste astronomische observatorium ter wereld

Samen met Amerikaanse en Japanse sterrenkundigen heeft ESO tien jaar lang gewerkt aan de bouw van ALMA – de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array. Op 13 maart 2013 werd ALMA officieel geopend. ALMA is het grootste en duurste astronomische project dat...

Lees verder

Colonia del Sacramento, een prachtig koloniaal stadje in Uruguay

Colonia del Sacramento (Colonia in ‘t kort) is een prachtig koloniaal stadje (27.000 inwoners) gelegen aan de oevers van de Río de La Plata. Het is in 1680 door de Portugezen gesticht en is daarmee het het oudste stadje van...

Lees verder
Meer blogs