Gwendeline
info@purelatinamerica.com

Hoogtepunten en beste reistijd Patagonië

Weinig streken spreken zo tot de verbeelding als Patagonië. Al zolang ontdekkingsreizigers en onderzoekers het zuidelijkste deel van het huidige Argentinië en Chili aandoen, spreken ze over de bijzondere ervaring die ze daarbij opdoen, over de uitgestrektheid en het kale van het steppelandschap, over de wonderlijke bewoners en over de uitzonderlijke natuur. Wij vertellen u graag meer over de mooiste hoogtepunten van Patagonië als ook geven we advies over de beste reistijd voor een rondreis door Patagonië.

Península Valdés – zeefauna van dichtbij

Península Valdés is de voornaamste attractie aan de Argentijnse kust, met name van augustus t/m november, als de bultrugwalvissen er komen om te paren, te baren en hun kroost groot te brengen. Jaarlijks worden er zo’n 600 geteld en elk jaar worden er 60 to 100 kalveren geboren. In september en oktober is de populatie voor de Argentijnse kust het grootst: zo rond de 500.

Als de vrouwtjes in het paar-, baar en zooggebied verblijven eten ze nauwelijks en daalt hun gewicht tot nog geen 40 ton. Om zo weinig mogelijk gewicht te verliezen, blijven de moeders het liefst met hun kroost aan de oppervlakte. En dat maakt het voor de toeschouwers tot een unieke periode om deze wonderlijke oceaanzoogdieren te bekijken.   

Een ander hoogtepunt in dit gebied is één van de grootste Magelhaenpinguïn kolonies van Zuid-Amerika. Pinguinera San Lorenzo wordt in de periode september t/m april bezet door ongeveer 200.000 Magelhaenpinguïns, deze zwart-witte vogels nestelen zich op het schiereiland om hun eieren uit te broeden en hun nageslacht voor te bereiden op migratie.

Ushuaia de meest zuidelijke gelegen stad ter wereld

Alleen al vanwege de locatie is Ushuaia een bezoek waard. Niet zozeer omdat het de zuidelijkste stad ter wereld is, maar omdat de stad ligt ingeklemd tussen het brede Beaglekanaal en de eeuwig besneeuwde toppen met de Martialgletsjer. Aan de overkant van de baai en het kanaal liggen Isla Navarino en het Chileense Isla Hoste. Vooral als er sneeuw- of regenbuien voorbijtrekken, krijgt het landschap surrealistische trekjes.

Een bezoek aan het Museo del Fin del Mundo dat een informatief overzicht geeft van het leven van de Selk’nam en de Yaghan met historisch beeldmateriaal, kledingstukken, wapens en originele kano is de moeite waard. Ook een bezoek aan de gevangenis welke aan de basis heeft gestaan van de ontwikkeling van Ushuaia mag niet ontbreken bij uw bezoek aan Ushuaia.

In de omgeving van Ushuaia is een boottocht over het Beaglekanaal zeer aan te raden. Voornamelijk vanwege het boeiende landschap en het bezoek aan Isla de los Lobos en het Isla de los Pájaros. Deze rotsen, midden in het kanaal, zijn het domein van zeeleeuwen, pinguïns en zeevogels. De boot vaart er vlak langs.

Een dagexcursie door het nationale park Tierra del Fuego is ook een aanrader. Het is het meest zuidelijke beschermde Argentijnse natuurgebied en het enige met een kustlijn. Samen met een gids maakt u kennis met de fascinerende natuur: endemische beukenbossen, meren, moerassige gebieden, bergen en gletsjers. Ook is de kans dat u onderweg een condor of adelaar zult spotten vrij groot.

Parque Nacional Los Glaciares – vooral bekend vanwege de immense Perito Moreno gletsjer

Helemaal in het uiterste zuiden van de provincie Santa Cruz ligt het meest spectaculaire berggebied van Argentinië. Tientallen meters dikke ijsmassa schuiven langzaam van de Andestoppen naar lagergelegen valleien en hebben langgerekte gletsjermeren doen ontstaan. Het nationale park beslaat in totaal zo’n 400 km².

Een van de natuurlijke hoogtepunten van Argentinië is de Perito Moreno gletsjer. De gletsjer is met zijn lengte van 31 km, zijn breedte van 4 km en zijn hoogte van soms wel 50 to 60 m zeer spectaculair. Het ijs ‘stroomt’ van de cordillera (bergketen) naar het melkachtige Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië.

U kunt de gletsjer observeren vanaf de loopbruggen op het Península Magallanes in het Lago Argentino. Dit alles op 150 m afstand van de voorkant van de gletsjer. Het afdalen van de loopbrug is een bijzondere ervaring voor oog en oor, vooral wanneer een groot stuk ijs van de gletsjer afbreekt en zich in het Canal de los Témpanos stort. Ook een boottocht om de immense gletsjer van dichtbij vanaf de voorkant te bekijken is zeer de moeite waard.  

Mount Fitz Roy heerst over de zuidelijke Andes. Als de top van de granieten rots niet in de wolken is gehuld, is hij te zien tot ver in Patagonië en aan de Chileense kust.

Sinds de jaren 80 is El Chaltén de uitvalsbasis voor trektochten door dit nationale park. Dit dorp met ongeveer 500 inwoners is helemaal gericht op het actieve toerisme, waaronder wandelen, klimmen, gletsjer-trekking en paardrijden. De twee belangrijkste wandelroutes zijn:

Sendero Laguna Torre. Deze eenvoudige, 10 km lange tocht kan in 1 dag vanuit El Chaltén worden afgelegd. Houd er wel rekening mee dat de terugreis ongeveer 7 uur duurt. De route volgt de vallei van de Río Fitz Roy en klimt door weelderige lenga- en ñire bossen, om te eindigen bij Laguna Torre, een verborgen smaragdgroen meer aan de voet van de schitterende Cerro Torre.

Sendero Laguna de los Tres. Laguna de los Tres is een gletsjermeertje aan de voet van de Fitz Roy. De route naar zijn oevers is de mooiste in het park. De tocht vanuit El Chaltén duurt ongeveer 5 uur en het is mogelijk om binnen een dag terug te wandelen. Het eerste deel van de route, een gemakkelijke 3,5 uur lange tocht naar Río Blanco, voert door een landschap met oeroude bossen, moerassen en kristalheldere lagunes. De Río Blanco vormt het laatste stuk van de tocht naar Laguna de los Tres, dat is genoemd naar de drie Franse klimmers die de Fitz Roy als eerste in 1952 bedwongen. Het uitzicht vanaf het meer is fenomenaal.

Torres del Paine een van de mooiste wandelgebieden ter wereld  

De bergen van de Andes botsen hier op de ruigheid van Patagonië. Dit is Torres del Paine, volgens National Geographic een van de mooiste wandelgebieden ter wereld. Met schapen als de grondleggers.

Het decor van Torres del Paine Nationaal Park bestaat uit een massief blok van granietbergen. Opgestuwd door de naastgelegen Patagonische ijskap. De levensader voedt ruige rivieren, robuuste ijsbergen, woeste watervallen en felblauwe meren. Het dieren- en plantenleven is rijk. Met als absolute trots de Andescondor, de grootste vogel ter wereld. Hier is de mens te gast.

Het zijn welklinkende namen: Patagonië en Andesgebergte. Ze ontmoeten elkaar in hun kroonjuweel: Torres Del Paine. Oftewel natuur in optima forma. Dit is één van de ruigste gebieden ter wereld. De elementen houden hier dagelijks huis. Zo kan het in de bergen sneeuwen of stormen, terwijl het dal in de zon ligt. Vier seizoenen in één dag is hier gewoon.

En dat terwijl het aan het begin van de 20e eeuw gebruikt werd voor veehouderij en de houtkap. Het land was in gebruik genomen door koloniale Engelse en Duitse boeren. De overheid heeft het in de jaren vijftig van de vorige eeuw teruggevorderd. Ook al zien veel reizigers het niet; het landschap is ingrijpend veranderd door de duizenden schapen die hier lang hebben rondgelopen. De boeren hebben grote delen plat gebrand. Waarna het nieuwe gras gretig door de graseters kon worden verorberd.

Overigens zijn de ruigste stukken nog intact; simpelweg omdat mens en dier hier niet konden komen. Pas in 1930 werd het laatste deel van dit afgelegen gebied in kaart gebracht. Vanwege de schoonheid werd in 1959 het meer rond Lago-gletsjer tot Nationaal Park verklaard, waarmee een kentering kwam in het denken over het gebied. Steeds meer delen zijn ondertussen beschermd. Inmiddels is het park 1.810 km2 groot. Interessant is te zien hoe de vegetatie (en de dieren) zich hebben hersteld van de massale overbegrazing en bosverbranding.

Ondanks het menselijk ingrijpen zien wetenschappers Torres del Paine als een relatief ongerept gebied, waar diverse ecosystemen in elkaar overlopen. Waar de lucht en het water nog schoon is. En belangrijke delen van het ecosysteem nog intact zijn. Oftewel, alle van nature hier voorkomende dieren en planten zijn nog aanwezig. In het park zijn 24 soorten zoogdieren en 105 soorten vogels geteld. De dieren hebben zich aangepast aan de ruige omstandigheden. Het merendeel leeft hier het gehele jaar. En, ze zijn (bijna allemaal) opvallend gewend aan mensen.

Carretera Austral meest avontuurlijke autoroute van Chili

Tijdens de 1.200 kilometer lange Carretera Austral passeert u de halve wereld. Eerst de mistige fjorden van Noorwegen, dan de rokende vulkanen uit Japan, dwars door een Canadees regenwoud, langs Zwitserse Alpenweiden, via ruige Schotse valleien en rollende Ierse heuvels naar de goudgele pampa van Patagonië. Daar leunt u tegen de motorkap, staart u omhoog naar die vreemde zuidelijke sterrenhemel en denkt u: on-ge-loof-lijk. Zo vergaat het niet alleen buitenlanders, ook de Chilenen zelf.

De Carretera Austral voert u door enkele van de meest spectaculaire en ongerepte gebieden op aarde. Deze deels onverharde weg loopt over de hele lengte van de regio Aisén, van Puerto Montt via Cochrane naar Villa O’Higgins. Er waren al wegen tussen Puyuhuapi en Chaitén, tussen Puerto Aisén, Coyhaique en Balmaceda en naar Puerto Ibáñez, Chile Chico en Cochrane, maar met de Carretera Austral, waaraan in 1976 is begonnen en welke wordt gezien als een van de meest ambitieuze infrastructuurprojecten van Chili, beschikt de hele regio over één noord-zuidroute waarop een netwerk van oost-westwegen op aansluit. De weg werd tijdens de dictatuur van Pinochet aangelegd door soldaten waarvan vele het leven lieten. Voor de inwoners van Aisén betekent de weg dat ze daadwerkelijk verbonden zijn met de rest van de regio.

Merengebied Chili – meren, vulkanen, warmwaterbronnen en natuurparken

Het beroemde merengebied kenmerkt zich door talloze meren, vulkanen, warmwaterbronnen en natuurparken. Het merengebied strekt zich grofweg uit van Temuco in het noorden tot Puerto Montt in het zuiden. Naast de vele prachtige blauwe meren waaraan de streek z’n naam dankt, wordt het landschap bepaald door vele met witte sneeuwkappen bedekte vulkanen (zoals de Osorno en de Villarica) en uitgestrekte bossen, afgewisseld met uitbundig groen cultuurland.

De grootste steden in het gebied zijn Temuco, Valdivia en Puerto Montt. Een van de boeiendste stadjes van het merengebied zijn Puerto Varas en Pucón. Beide zijn een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het merengebied en vanuit beide stadjes kunnen er allerlei activiteiten worden ondernomen, zoals wandeltochten, raften, boottochten, vulkaanbeklimmingen en mountainbiketochten. Het merengebied is daarnaast een ideale streek voor degenen die per huurauto op eigen gelegenheid een stukje Chili willen verkennen.

Merengebied Argentinië – vulkanen, groenblauwe meren en indianennederzettingen

De besneeuwde toppen van de vele vulkanen weerspiegelen in de groenblauwe meren van dit adembenemende natuurgebied. Het merengebied wordt ook wel het Zwitserland van Argentinië genoemd. Oostenrijkse, Duitse en Zwitserse migranten bouwden hier dorpen en stadjes in typische Alpenstijl. Maar ook nederzettingen van de oorspronkelijke bewoners, de Mapuche Indianen, zijn terug te vinden. Bezoek een nog werkende Estancia (landgoed – veehouderij) en ontmoet de stoere gaucho’s.

Bariloche is de bekendste stad van het merengebied, gelegen aan het Nahuel Huapi meer. De omgeving is ideaal voor sportieve activiteiten zoals fietsen, paardrijden of wandelen in de prachtige natuur van het Andesgebergte. Bariloche is trouwens ook de chocoladehoofdstad van Argentinië.

Het merengebied is uitermate geschikt om te verkennen per huurauto. Het Circuito Chico bijvoorbeeld vanuit Bariloche; deze korte route brengt u langs de prachtige meren Llao Llao, Moreno en Nahuel Huapi. De langere zeven meren route (Ruta de los Siete Lagos) vanuit Bariloche naar San Martin de los Andes via Villa la Angostura is bijzonder spectaculair: San Martín de los Andes is een paradijs van rust en stilte, prachtig gelegen in een omgeving van rivieren, watervallen en bergen dicht bij Nationaal Park Lanín met zijn indrukwekkende vulkaan.

Beste reistijd

Tussen mei en september staat de regio bekend om zijn onstuimige en veranderlijke weersomstandigheden. In deze maanden zijn door sneeuwval niet alle wegen begaanbaar, worden excursies niet georganiseerd en sluiten hotels vaak hun deuren. De beste reistijd voor een rondreis door Patagonië is dan ook van oktober tot april. Gedurende deze maanden heeft u de meeste kans op mooi weer, aangename temperaturen en weinig neerslag. Het is echter wel goed om te beseffen dat Patagonië een zeer onvoorspelbaar klimaat kent, ongeacht het seizoen. Ook al reist u in de lente en zomer naar Patagonië, dan kan het even goed gebeuren dat u op één dag te maken krijgt met 4 seizoenen. Het ene moment is het stralend zonnig weer en is de gevoelstemperatuur 25 graden, het volgende moment verdwijnt de zon, steekt een stevige Patagonische wind op en is de gevoelstemperatuur 5 graden.

Reisplannen naar Argentijns of Chileens Patagonië?

Vraag hier een vrijblijvend reisvoorstel aan of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

Meer blogs

Chili coronaregels update voor reizigers

In Zuid Amerika is de coronasituatie over het algemeen gunstig. Waar andere landen versoepelen is Chili is nog wat voorzichtig. Hoewel de grenzen open zijn, moeten reizigers voor aankomst en ook eenmaal daar zich nog aan een behoorlijk aantal regels...

Lees verder

Argentinië Reisadvies gewijzigd naar GEEL

Vandaag werden we wakker met het nieuws dat Argentinië voor Nederlanders vanaf nu een geel reisadvies heeft. Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Aangezien de zomer voor de deur staat is dit voor de vele ondernemers in de reisbranche een...

Lees verder

Je kan weer naar Brazilië reizen – Corona update

Brazilië Corona update De grenzen van Brazilië zijn open voor toeristen. Jouw reis door dit prachtige land heeft nu meer dan ooit een positieve impact. Met welke corona regels moet je rekening houden als je je reis voorbereidt? Bij aankomst...

Lees verder

Verzekeringen bij reizen naar bestemmingen met een geel of oranje advies

Er zijn drie verzekeringen van toepassing als je naar het buitenland reist waar we je graag over informeren. De zorgverzekering, reisverzekering en annuleringsverzekering. Zorgverzekering: Met je Nederlandse basis zorgverzekering ben je ook verzekerd voor ziektekosten in het buitenland. De zorgverzekering...

Lees verder

Argentinië opent grenzen – Corona update

Vanaf 1 november zal Argentinië de grenzen voor internationale reizigers weer openen. Dit is een grote opluchting voor lokale ondernemers. In Argentinië is het virus momenteel goed onder controle. Dit maakt dat jij op een veilige manier bijdraagt aan het...

Lees verder

KLM’s route naar een duurzame toekomst

Al 100 jaar vliegt KLM mensen de wereld over. Om te zorgen dat ook onze kinderen kunnen genieten van al het moois dat onze planeet te bieden heeft, moeten we er zuinig op zijn. KLM realiseert zich dat de luchtvaart...

Lees verder

Toekomst van de reisbranche

Beste collega’s en reizigers, Alle ludieke demonstraties, rondetafelgesprekken en ingezonden brieven ten spijt. Kunnen en moeten we niet gewoon concluderen dat Rutte & Co. er totaal niet bij gebaat zijn om de Nederlandse reisbranche weer in het zadel te helpen...

Lees verder
Meer blogs